Τελευταία Νέα

Κρήτη – Στην μάχη της λακκούβας θα βγούμε νικητές!

Δεν ξυπνήσαμε οι Ηρακλειώτες ξαφνικά ένα πρωί με λακκούβες στους δρόμους, η συγκυρία τις αύξησε μαζικά.

Του Βασίλη Λαμπρινού*

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κάθε δημοτικής αρχής είναι η εξισορρόπηση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με τις καταιγιστικές ανάγκες της καθημερινότητας. Προβλήματα ανακύπτουν κάθε στιγμή για οποιοδήποτε λόγο, μια αναπόδραστη πραγματικότητα που δημιουργεί την παγίδα εγκλωβισμού και της πιο έμπειρης εκτελεστικής ομάδας στο κυνήγι της καθημερινότητας, ακυρώνοντας έτσι οποιαδήποτε στρατηγική διάσταση οργάνωσης του έργου της. Αντίστροφη αλλά εξίσου επίφοβη κατάσταση, η προσήλωση στη δρομολόγηση ενός στρατηγικού προγράμματος, με τρόπο ώστε να λησμονηθούν οι καθημερινές ανάγκες των πολιτών, η αποξένωση από τις πραγματικές απαιτήσεις της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω το μέτωπο της οδοποιίας. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση του οδικού μας δικτύου, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ ζούμε. Έχουμε, δυστυχώς ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα της χώρας. Μπαλώματα και ασφαλτοστρώσεις των εκατό μέτρων δεν λύνουν το πρόβλημα, που ανέκυψε ακόμα πιο έντονο φέτος, με έναν εξαιρετικά βροχερό χειμώνα που ακολούθησε δύο ξερικούς. Έτσι πολλαπλασιάστηκε γρήγορα το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα και προκάλεσε δίκαια τα παράπονα και τις αντιδράσεις των δημοτών. Δεν δημιουργήσαμε φυσικά εμείς το πρόβλημα, αλλά το παραλάβαμε και οφείλουμε να το διαχειριστούμε.

Αντιλαμβανόμαστε απολύτως την δυσφορία του κόσμου. Οι δημότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Εντούτοις οφείλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς έχουμε κάνει και τι προγραμματίζουμε να κάνουμε στο μέλλον ώστε στην καθημερινή μάχη της λακκούβας να βγούμε νικητές.

Κατ΄ αρχήν δεν μείναμε σε διαπιστώσεις. Δουλέψαμε με στρατηγική αντίληψη, υπολογίζοντας όλους τους αντικειμενικούς περιορισμούς. Έτσι καταφέραμε, να θέσουμε σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα οδοποιίας που έχει ποτέ γνωρίσει το Ηράκλειο, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ήδη υλοποιείται.

Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε και προσφέραμε στους συμπολίτες ένα έξυπνο, λειτουργικό και αποδεδειγμένα επιτυχημένο πια εργαλείο, την εφαρμογή “Δημότης Ηρακλείου”, μέσω της οποίας όλοι μπορούμε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία να ενημερώσουμε την υπηρεσία για το σημείο όπου υφίσταται επικίνδυνη λακκούβα. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν, πολλές εκατοντάδες λακκούβες σημάνθηκαν και ο Δήμος έχει ήδη αποκαταστήσει τη μεγάλη πλειοψηφία τους μέσα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Εξασφαλίζοντας το σύστημα πληροφόρησης, φροντίσαμε να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τα αναγκαία συνεργεία αποκατάστασης, που εργάζονται καθημερινά για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών επισκευής του οδικού δικτύου, με βάση την πληροφορία που συγκεντρώνουν όχι μόνο οι υπηρεσίες, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι δημότες.

Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε εργασίες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του Ηρακλείου, όπως η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, η Λεωφόρος Ικάρου και η Λεωφόρος Κνωσσού, οι οποίες δεν ανήκουν στην δική μας αρμοδιότητα. Επειδή όμως εμείς, ως Δημοτική Αρχή, δεν αποποιούμαστε την ευθύνη, ειδικά σε ζητήματα ασφαλείας των δημοτών, συνάψαμε διαβαθμιδική με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να παρέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα και στις συγκεκριμένες, εξαιρετικά επιβαρυμένες οδούς.

Αυτή είναι η απάντησή μας, πρόληψη και θεραπεία μιας έκτακτης κατάστασης με παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό για να αρθεί η παθογένεια. Ασφαλώς, ο καιρός δεν μας επέτρεψε μέχρι στιγμής να εργαστούμε με τους ρυθμούς που επιθυμούσαμε. Όμως η προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έντονη και διαρκής και τα αποτελέσματα ορατά.

Εν κατακλείδι: δεν ξυπνήσαμε οι Ηρακλειώτες ξαφνικά ένα πρωί με λακκούβες στους δρόμους, η συγκυρία τις αύξησε μαζικά. Εμείς ως Δημοτική Αρχή φροντίζουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αμβλυνθεί το οργανικό αυτό πρόβλημα.

Αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε ενώ και με τη μεγαλύτερη διαχρονικά δημοτική εργολαβία οδοποιίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτουμε τις βάσεις για να σταματήσουμε να ζούμε το μαρτύριο της λακκούβας στο μέλλον. Θα χρειαστεί βεβαίως μακροχρόνιος σχεδιασμός καθώς και άλλες, αντίστοιχες εργολαβίες προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τις δρομολογήσουμε.

Έτσι, προχωράμε μαζί σταθερά και αποτελεσματικά, στον μοναδικό δρόμο που έχει να βαδίσει το Ηράκλειο: Μπροστά. Μόνο μπροστά!

*Ο Βασίλης Λαμπρινός είναι Δήμαρχος Ηρακλείου

Φώτο αρχείου

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – “Το εκθαμβωτικό τοπίο του οδοστρώματος της οδού Μοάτσου – Ζυμβρακάκη”

Giorgos Nastos: “Το εκθαμβωτικό τοπίο του οδοστρώματος της οδού Μοάτσου – Ζυμβρακάκη. Διαλυμένα αμορτισέρ, σκασμένα …

Ηράκλειο – Κατολισθήσεις στην Αγία Βαρβάρα – «Φως στο Τούνελ» με τα έργα αποκατάστασης

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Επιτέλους ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την αποκατάσταση του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize