Κρήτη: “100 καταξιωμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνάς τους”

Από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2018, διεξάγεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το 21οΔιετές Διεθνές Συνέδριο για τη Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία της Δροσόφιλα, όπου περίπου 100 καταξιωμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Παράλληλα με την ΟΑΚ που εορτάζει φέτος τα 50 χρόνια δράσης και προσφοράς, το εν λόγω Συνέδριο εορτάζει την 40ή επέτειό του, καθώς διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1978 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και έκτοτε διεξάγεται πάντοτε στην ΟΑΚ.

Πρωτεργάτες του Συνεδρίου αυτού ήταν, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκονας, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Yale και Harvard και ο αείμνηστος Ηρακλειώτης καθηγητής Φώτης Καφάτος.

Για τον τελευταίο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στα τέλη του 2017, πραγματοποιήθηκε –στο πλαίσιο του Συνεδρίου– ειδική συνεδρία μνήμης. Ο αείμνηστος καθηγητής υπήρξε από τους «πρωτεργάτες» των ερευνητών-βιολόγων, καθώς και ο νεότερος Καθηγητής στο Harvard, κατά την ιστορία του εκπαιδευτικού αυτού Ιδρύματος. Ξεκίνησε την καριέρα του ασχολούμενος με την έρευνα για το σκόρο, ασχολήθηκε όμως επίσης με τη μύγα δροσόφιλα και τα κουνούπια. Έχοντας επιστρέψει στην Κρήτη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης και διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας).

Στην τελετή μνήμης μίλησαν ο συνάδελφοι και φίλοι του εκλιπόντος, όπως ο καθηγητής κ. Αρταβάνης, ο οποίος παρευρέθηκε στο Συνέδριο ειδικά για το λόγο αυτό, οι συνδιοργανωτές του φετινού Συνεδρίου, καθηγήτρια κ. Sarah Bray του Πανεπιστημίου του Cambridge και o καθηγητής κ. Χρήστος Δελιδάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ και συνοδοιπόρος του Συνεδρίου αυτού, Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός και η κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ και υπεύθυνη του Συνεδρίου, η οποία μετέφερε τη «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων» του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά.

Οι σύνεδροι, παλαιοί, καθώς και νέοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη των Χανίων και να χαρούν τη θάλασσα και την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.

Δείτε επίσης!

Αποκάλυψη – Tα πέντε σενάρια για την επίθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα

Η ΕΛ.ΑΣ «αλλάζει» το αδίκημα για να προχωρήσει σε σαρώσεις κλήσεων. Ανώτατα στελέχη της λεωφόρου …

Κορονοϊός – Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ανοσία

Πάνω από 35 χρόνια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εξέταζαν τακτικά δέκα άνδρες σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize