Τελευταία Νέα

Κρήτη – Ο ΤΟΕΒ θα αναλάβει μέρος των δικτύων άρδευσης που έως τώρα τα διαχειριζόταν ο Δήμος

Ένα μεγάλο τμήμα των δικτύων άρδευσης που ως σήμερα διαχειρίζεται ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποφάσισε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου να παραλάβει και να τα εντάξει στο δικό του δίκτυο, αναλαμβάνοντας πλέον πλήρως τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία έρχεται κατόπιν μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ Δήμου και Τοπικού Οργανισμού.

Όπως έχει καταγράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ με σειρά σχετικών ρεπορτάζ, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο μπορούν πλέον τα αρδευτικά δίκτυα να παραχωρούνται στους κατά τόπους ΤΟΕΒ, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη μεταβίβαση των δικτύων του Τμήματος Άρδευσης στον ΤΟΕΒ, στο σύνολό τους. Ένας βασικός λόγος που ο Δήμος επιδίωξε την μεταβίβαση αυτή, είναι ότι το Τμήμα Άρδευσης διαχρονικά έχει αποδειχθεί παθητικό οικονομικά, αφού αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα τέλη και, αντίστοιχα, να προβεί ανταποδοτικά στις αναγκαίες συντηρήσεις και επενδύσεις, με αποτέλεσμα τα δίκτυα αυτά, με τα χρόνια, να παρουσιάζουν πολλά προβλήματα…

 

Λόγω γειτνίασης

Η διοίκηση του ΤΟΕΒ δεν συμφώνησε, αντιπροτείνοντας τη μερική και σταδιακή ενσωμάτωση των δημοτικών δικτύων στο δικό της δίκτυο, για διάφορους λόγους, με κύριο, το ότι χρειάζονται δαπάνες, μιας και τα δημοτικά δίκτυα χρειάζονται συντήρηση.

Κύλησε ικανό χρονικό διάστημα έως τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ και αποφάσισε να δεχθεί να παραλάβει, σε πρώτη φάση, τα δίκτυα των περιοχών Λακωνίων, Λιμνών, Βρυσών και Ελούντας. Αφήνοντας εκτός τα δίκτυα Βρουχά, Σελλών, Κουδουμά, Πρίνας κλπ.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου Μανόλης Καμπανός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε την παραλαβή των δικτύων Λακωνίων, Λιμνών και Βρυσών γιατί γειτνιάζουν με αρδευτικές ζώνες, όπου διαθέτει δίκτυο (σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπερδεύονται μεταξύ τους) και θα είναι πιο εύκολη και συντομότερη η συνένωση με τα δίκτυα του Δήμου, ενώ το δίκτυο της περιοχής Ελούντας έχει μια «αυτονομία» και γι’ αυτό εύκολα θα το διαχειριστεί συντάσσοντας νέο πλάνο στον ΤΟΕΒ για τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Πώς θα γίνει η μεταβίβαση

Η διαδικασία μεταβίβασης και μετάβασης από το δημοτικό καθεστώς διαχείρισης στην αρμοδιότητα και ευθύνη του ΤΟΕΒ καθορίζεται από τη νομοθεσία και σ’ αυτήν εμπλέκονται τόσο η Περιφέρεια στην εποπτεία της οποίας υπάγεται πλέον ο ΤΟΕΒ, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις εγκρίσεις που θα απαιτηθούν.

 

Χρονοβόρες διαδικασίες

Η ενσωμάτωση των δικτύων στον ΤΟΕΒ δεν θα είναι άμεση, απαιτεί γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όπως εκτιμά ο κ. Καμπανός. Η λειτουργική διασύνδεση των δικτύων δεν είναι τόσο δύσκολη, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι έχει συμφωνήσει με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, ο Δήμος να προβεί σε αποκατάσταση προβλημάτων των δικτύων όπου εντοπίζονται αυτά, πριν τα παραλάβει ο ΤΟΕΒ.

Η συμφωνία αφορά την παραλαβή των συγκεκριμένων δικτύων Λακωνίων, Λιμνών, Βρυσών και Ελούντας, σε πρώτη φάση.

 

Σε επόμενη φάση

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δίκτυα που παραμένουν στο Δήμο, πιθανόν ο ΤΟΕΒ να το εξετάσει σε επόμενη φάση, είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, σημειώνοντας ότι πρέπει να προηγηθούν και από πλευράς του ΤΟΕΒ διάφορες διαδικασίες, όπως επικαιροποίηση του κτηματολογίου με τις εκτάσεις που αρδεύει.

 

Το μητρώο μελών

Εξάλλου, όπως ανέφερε, η επιβεβαίωση του «πελατολογίου» υπαγορεύεται και από το νόμο, για τη σύνταξη επικαιροποιημένου κτηματολογίου, συντάσσοντας ουσιαστικά ένα έγκυρο μητρώο μελών.

Ο ΤΟΕΒ είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, αλλά η προθεσμία εντός της οποίας οι πελάτες του ΤΟΕΒ όφειλαν να δηλώσουν τις εκτάσεις που αρδεύουν, έχει εκπνεύσει, χωρίς να ολοκληρωθεί το μητρώο. Δηλώσεις έχουν καταθέσει περί τα 1.900 άτομα και εκκρεμούν δηλώσεις από 1.100 άτομα ακόμα..!

Ο ΤΟΕΒ έχει ζητήσει παράταση από την εποπτεύουσα αρχή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέλθουν στον ΤΟΕΒ να καταθέσουν δηλώσεις προσκομίζοντας το Ε9 για την πιστοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δείτε επίσης!

Ηράκλειο – Αυτοκίνητο έπεσε σε βράχο και ανετράπη – Εγκλωβίστηκε οδηγός στο ΙΧ

Σοβαρό τροχαίο με απεγκλωβισμό στις Ξεροκαμάρες Ηρακλείου   Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας …

ΜΙΚΤΕΣ – Μοιράστηκαν από μια νίκη Λασίθι και Ρέθυμνο

Από μια νίκη μοιράστηκαν χθες οι ομάδες Λασιθίου και Ρεθύμνου την Κριτσά στο πλαίσιο της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize