Τελευταία Νέα

Κρήτη – «Να σταματήσει η ρωσική εισβολή» φώναξαν και πάλι οι Ουκρανοί

«Να σταματήσει η ρωσική εισβολή» φώναξαν και πάλι οι Ουκρανοί της Κρήτης

Με δάκρυα στα μάτια, συγκίνηση και άλλες φορές με βαθιά οδύνη και οργή για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους μέλη της ουκρανικής κοινότητας της Κρήτης, έχοντας δίπλα τους πολίτες και από άλλες χώρες, αλλά και κρητικούς, σήμερα (13/3) κατέβηκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους του Ηρακλείου σε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πούτιν και της ρωσικής εισβολής και υπέρ της χώρας τους.

Ανάμεσά τους ήταν μέλη της αλβανικής κοινότητας, Ρώσοι, ακόμη και ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Κρήτη για να ξεφύγουν από την φρίκη και τους κινδύνους του πολέμου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας, που ήρθε με την μητέρα και την μικρή κορούλα της πριν από μία εβδομάδα από το Κίεβο. Η ίδια μιλά άπτεστα την ελληνική γλώσσα. Την έμαθε στο πανεπιστήμιο, όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.Με τη συνδρομή της τοπικής ουκρανικής κοινότητας και τη βοήθεια φορέων και επιχειρηματιών, κάποιοι από τους πρόσφυγες έχουν ήδη βρει δουλειά και τα παιδιά τους ετοιμάζονται να γραφτούν στα σχολεία του νησιού, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η κ. Τατιάνα Κάρποβα.

Η ουκρανική κοινότητα του νησιού κάνει ό,τι μπορεί, συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στους συμπατριώτες της, που δίνουν τον δικό τους αγώνα στην Ουκρανία, απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα. Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου, πήρε την πρωτοβουλία, την οποία στηρίζει ο δήμος Ηρακλείου και άλλοι τοπικοί φορείς, να οργανώσει την συγκέντρωση και αποστολή στην Ουκρανία ειδών πρώτης ανάγκης. “Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των κρητικών, μας έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή” δήλωσε η κ. Κάρποβα.“Έρχονται ακόμη και γιαγιάδες με σακούλες από το σούπερ μάρκετ και είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό” ανέφερε και η κ. Αντωνίνα Γοντσάρ.

Το πρώτο φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια έχει ήδη αναχωρήσει από το Ηράκλειο για την Ουκρανία, ενώ είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου και ανάλογες αποστολές θα γίνονται κάθε Παρασκευή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς