Κρήτη: Η πρόταση για το τμήμα Ηράκλειο – Άγιος Νικόλαος – Δύο σήραγγες στην περιοχή Σεληναρίου

Η αρχική τεχνική λύση που προτείνεται από την μελέτη για το τμήμα Ηράκλειο – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ παρουσιάστηκε από τον μελετητή στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Πρόκειται για την μελέτη που προστέθηκε στο κομμάτι Χανιά – Ηράκλειο, όταν το Υπουργείο Υποδομών είχε λάβει την απόφαση να προωθήσει την μελέτη για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ένα ποσό της τάξης του 1 δις ευρώ περίπου και να αποπληρωθεί με ρήτρα διαθεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται πως οι μεγάλες αντιδράσεις του νομού Λασιθίου οδήγησαν σε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος με την επέκταση του τμήματος μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Αυτό έγινε μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη να προχωρήσει σε τροποποίηση απόφασης του 2014 στο πρόγραμμα των ειδικών μελετών «πράσινης ανάπτυξης» και ενέταξε ως νέο υποέργο τη μελέτη του τμήματος του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο έως τον Άγιο Νικόλαο με συγκεκριμένη ΣΑΕΠ. Το υποέργο είχε τίτλο: «τεχνικός σύμβουλος για την προετοιμασία δημοπράτησης της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος» και φορέας υλοποίησης της ήταν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. και διευθύνουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ. Έτσι, με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΑΚ προχώρησε και ολοκληρώθηκε η μελέτη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, δίνοντας μια πρώτη τεχνική λύση για το δρόμο που θα πρέπει να δημιουργηθεί από τη Χερσόνησο έως τον Άγιο Νικόλαο.

Η πρόταση του μελετητή

Σύμφωνα με την πρόταση του μελετητή ο δρόμος διαπλατύνεται από την Χερσόνησο μέχρι τα Μάλια με βάση την υφιστάμενη χάραξη του δρόμου. Το θετικό δεδομένο είναι ότι λόγω των υφιστάμενων έργων υπήρξε μεγάλη απαλλοτρίωση στο τμήμα αυτό και τώρα με την επέκταση, μετατρέπεται σε τετράιχνο δρόμο με δυο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο δρόμος προχωρεί σε παράκαμψη του Σεληναρίου με δύο σήραγγες που κατασκευάζει συνολικού μήκους 1.900 μέτρων περίπου και οι οποίες καταλήγουν λίγο μετά το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί δημιουργείται ένας μεγάλος κόμβος κυκλοφορίας που οδηγεί προς το μοναστήρι.

Στην παλιά σήραγγα φτιάχνει δίπλα άλλη μια σήραγγα για να διατηρήσει μια κατεύθυνση κυκλοφορίας σε κάθε σήραγγα και στη συνέχεια ακολουθεί την υφιστάμενη όδευση, αξιοποιώντας και την μελέτη Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Βέβαια, στο πλαίσιο των σεναρίων υπάρχει ακόμα μια πρόταση να κινηθεί πιο νότια ο δρόμος μετά τη Νεάπολη, αλλά πρόκειται για προβληματική εκδοχή διότι διέρχεται από τα όρια του Χουμεριάκου και θεωρείται πως δεν θα έχει προοπτική.

Αρχική πρόταση

Η προτεινόμενη χάραξη αποτελεί την βάση συζήτησης και δεν αποτελεί την τελική τεχνική επιλογή για τον δρόμο, αλλά μια πρόταση που θα κριθεί στην πορεία, όπως ξεκαθαρίζει και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ Φώτης Καζάσης.

«Είναι μια βασική τεχνική λύση που μας δόθηκε από τον μελετητή και εμείς ως ΟΑΚ και Περιφέρεια θα την στείλουμε στο Υπουργείο ως μια αρχική τεχνική λύση. Από κει και πέρα υπάρχει η αξιολόγηση του Υπουργείου ενώ η τελική πρόταση που θα πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση ακολουθεί στα επόμενα στάδια», σημειώνει.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως στη φάση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που αποτελεί το στάδιο πριν από την οριστική μελέτη και την υλοποίηση του έργου, είναι υποχρεωμένος ο μελετητής να δώσει εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το έργο. Στο στάδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα για διάφορες παρεμβάσεις και ενδεχόμενες αλλαγές από τις προτάσεις του μελετητή, για να καταλήξει το έργο στην οριστική μελέτη και η οποία θα υλοποιηθεί.

Πάντως, γίνεται κατανοητό πως για την οικονομία του χρόνου που θα απαιτηθεί για όλες αυτές τις διαδικασίες, έχουν σημασία οι λύσεις που θα προταχθούν από το μελετητή, για να μην υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μελετητών και τοπικής κοινωνίας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στο νομό Λασιθίου, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις σε ώριμα έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς