Κρήτη – Γιορτάζει και φέτος η Γκουβερνιώτισσα

Γιορτάζει και φέτος η Γκουβερνιώτισσα

Το βυζαντινό μοναστήρι που ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια, «φοράει» τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς

Από τα μεγάλα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου στην Ανατολική Κρήτη είναι και η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας που βρίσκεται στις Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το βυζαντινό μοναστήρι που ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια,  «φοράει» τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν κάθε χρόνο να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Παναγίας, και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες που γίνονται σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης.

Η εικόνα της Παναγίας της ΓκουβερνιώτισσαςΩστόσο λόγω της Πανδημίας έχουν ληφθεί μέτρα –με βάση τις οδηγίες της πολιτείας – ώστε να αποτραπεί ο συγχρωτισμός και οι προσκυνητές να προσέλθουν με ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό όσοι προσέρχονται στο μοναστήρι να φοράνε μάσκες σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και επίσης να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των εθελοντών ώστε να κινηθούν με ασφάλεια.

Ο  εορτασμός

Σήμερα,   Σάββατο 14 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, θα τελεστεί Εσπερινός, στις 19:00.

Στις 20:00  θα ψαλθούν τα εγκώμια της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει περιφορά του Επιταφίου.

1

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, θα τελεστούν στις 07:00  Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Και τις δύο ημέρες, οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας και να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, να επισκεφθούν την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, τα αντίγραφα των φορητών εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, την Λαογραφική Γωνιά, και την έκθεση φωτογραφίας.

Ο Οργανισμός

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα» εύχεται σε όλους σας χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία και ιδιαιτέρως σε όσες και όσους γιορτάζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς