Κρήτη – Φθινοπωρινές αποδράσεις σε γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά

Περιηγηθείτε στην πανέμορφη Ιεράπετρα, στα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, καθώς και τις άλλες πόλεις του νομού Λασιθίου

Ούτε ο «Ζορμπάς», ούτε ο «Ξενοφών», ούτε και ο «Ορέστης» εδέησαν να περάσουν από την ξηροθερμική Ιεράπετρα, που σιγά-σιγά συνηθίζει στο υποτροπικό κλίμα της και στην απουσία κρύου και βροχής, στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύεται θαυμάσια ο τουριστικός τομέας.

Στο εορταστικό τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, οι φανατικοί επισκέπτες της Ιεράπετρας από όλη την Κρήτη, έχουν την ευκαιρία να κάνουν ενδεχομένως τα τελευταία μπάνια της περιόδου, αν εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό, τον ζεστό ήλιο, την άπνοια και τη γαλήνια θάλασσα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται έξω από την Ιεράπετρα, θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, ενώ οι μικρότερες παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας, θα παραμείνουν ανοιχτά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ιεράπετρα σαν αφετηρία για τις ημερήσιες αποδράσεις του, στα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, καθώς και τις άλλες πόλεις του νομού Λασιθίου.

Από το δάσος του Σελάκανου στην τοπική κοινότητα Χριστού, βορειοδυτικά των Μαλλών, μέχρι την παραλία του Μύρτου, από το Κουτσουνάρι μέχρι τα Σχινοκάψαλα και από την Καλαμαύκα και την Ανατολή, μέχρι το Καβούσι, στη βορειοανατολική πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας, όλα τα χωριά είναι χτισμένα ανάμεσα σε ελαιώνες, πεύκα και όμορφα τοπία.

Τα Μινωικά Γουρνιά στην είσοδο του Δήμου Ιεράπετρας

Τα Μινωικά Γουρνιά είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης.

Βρίσκονται 15 χιλ. βόρεια της Ιεράπετρας, στη βόρεια είσοδο του Δήμου από το Ηράκλειο. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1600 -1800 π.Χ. Οι ανασκαφές στα Γουρνιά διεξήχθησαν το 1901-1904 από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Harriet Boyd και τους συνεργάτες της.

Τα Γουρνιά δίνουν την εικόνα της καθημερινής ζωής των Μινωιτών που ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την αγγειοπλαστική και την υφαντουργία, αφού αποκαλύφθηκαν διάφορα Μινωικά εργαλεία (σμίλες, αγκίστρια, σφυριά κλπ.) που το επιβεβαιώνουν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως και άλλα πολυτελέστερα αγγεία που χρησιμοποιούσαν σε διάφορες τελετές.

 

Το φαράγγι του Χα

Το φαράγγι του Χα βρίσκεται 8 χλμ. βόρια της Ιεράπετρας δίπλα στο Μοναστηράκι της Παχιάς Άμμου. Είναι το καμάρι του όρους της Θρυπτής, και θεωρείται ως ένα από τα δυσκολότερα φαράγγια της Ευρώπης το οποίο έχει εξερευνηθεί μόνο από έμπειρους ορειβάτες. Για τη διάσχισή του, απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και εξοπλισμός canyoning. Το συνολικό του μήκος είναι μόλις 1.600 μέτρα., ενώ η υψομετρική διαφορά εισόδου – εξόδου αγγίζει τα 230 μέτρα. Δημιουργήθηκε από ένα ενεργό ρήγμα. Το συνιστούν πλακώδεις ασβεστόλιθοι και διατρέχεται σε όλο το μήκος του από τρεχούμενο νερό. Στο ιδιαίτερα στενό εσωτερικό του, οι ριψοκίνδυνοι ορειβάτες συναντούν 27 μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Είναι ένα από τα σπάνια μέρη που συγκεντρώνουν μεγάλη ποικιλία από τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης. Είναι καταφύγιο σπάνιων ειδών, γυπαετών, γερακιών, κοκκαλάδων κ.ά. Μερικά από αυτά είναι τόσο σπάνια, ώστε προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις.

 

Η νήσος Χρυσή

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πιθανότατα, θα συνεχιστούν και οι ημερήσιες κρουαζιέρες στη νήσο Χρυσή… καιρού επιτρέποντος.

Η ρηχή γαλαζοπράσινη θάλασσα της σμαραγδένιας νήσου Χρυσής, οι αμμώδεις παραλίες που είναι γεμάτες με μικρά πολύχρωμα κοχύλια, και το σπάνιο κεδροδάσος είναι από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του. Το νησάκι είναι σχεδόν επίπεδο με πολύχρωμα ηφαιστειακά πετρώματα, καλυμμένα με άμμο και θαλάσσια απολιθώματα.

Η Χρυσή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000.

 

Το φαράγγι της Σαρακίνας

Λέγεται και φαράγγι του Σαραντάπηχου από τον ομώνυμο γίγαντα που περνώντας το όρος Δίκτη, το έσχισε στα δύο με τη γενειάδα του σκύβοντας στο ποτάμι να πιει νερό, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Σε μήκος δεν ξεπερνάει τα 1.500 μέτρα, το πλάτος του κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 μ., ενώ αυτό που το κάνει πέρα για πέρα εντυπωσιακό, είναι τα κατακόρυφα τοιχώματα που αγγίζουν το ύψος των 150 μ.

Είναι πλούσιο σε βλάστηση, έχει σχεδόν πάντα νερό, ενώ ο Κρυοπόταμος που το διατρέχει, σχηματίζει κατά τόπους μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Η ανάβαση στα γιγαντιαία βράχια, γίνεται από λαξευμένα σκαλιά. Στο Φαράγγι της Σαρακίνας φτάνει κανείς με αυτοκίνητο από το χωριό Μύθοι, 20 χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στο Μύρτο.

 

Φούρνου κορυφή

Κοντά στον παραδοσιακό Μύρτο, σε ένα μικρό λόφο ονομαζόμενο Φούρνου κορυφή βρίσκεται ο προϊστορικός αρχαιολογικός χώρος του Μύρτου, που χρονολογείται από την πρώιμη Μινωική εποχή. Ενενήντα δωμάτια από τον οικισμό έχουν ανασκαφεί. Ένα από αυτά το χρησιμοποιούσαν σαν θυσιαστήριο. Ανάμεσα στα ευρήματα της περιοχής είναι και το αγαλματίδιο της θεάς του Μύρτου.

 

Φαράγγι Μυλωνά Αγίου Ιωάννου

Ένα πραγματικά ωραίο φυσιολατρικό αξιοθέατο της Ιεράπετρας, είναι το Φαράγγι και ο καταρράκτης του Μυλωνά Αγίου Ιωάννου. Το σημείο βρίσκεται 7 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας.

Η πεζοπορία από τον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας-Σητείας, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο δρόμος είναι βατός, και έχει καλή σήμανση. Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το συγκεκριμένο φαράγγι είναι το χειμώνα ή την άνοιξη, ώστε να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που δείχνει το τοπίο μαγευτικό.

 

Η αιωνόβια ελιά στην Αζοριά Καβουσίου

Το γιγάντιο αυτό ελαιόδεντρο βρίσκεται στην θέση «Αζοριάς», της τοπικής κοινότητας Καβουσίου, περίπου 11 χλμ., βορειοανατολικά της Ιεράπετρας. Το ελαιόδεντρο αυτό, έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σαν «Μνημειακὀ» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βροντἀς», «Κάστρο» και «Αζοριάς». Η περίμετρος του κορμού του ξεπερνά τα 14 μέτρα. H ηλικία του δέντρου εκτιμάται περίπου σε 3.250 χρόνια, σύμφωνα με την μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων.

 

Το δάσος του Σελάκανου

Βορειοδυτικά της Ιεράπετρας βρίσκεται το δάσος του Σελάκανου, ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του νησιού και της Μεσογείου γενικότερα. Το δάσος του Σελάκανου είναι ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000.

Το ορεινό πευκοδάσος ξεκινά 35 χλμ. βορειοδυτικά της Ιεράπετρας και καταλήγει στις πλαγιές, κάτω από την κορυφή Αφέντης του όρους Δίκτη. Καλύπτεται κυρίως από το ανθεκτικό είδος «τραχείας πεύκης», που αντέχει στην ξηρασία και στο βραχώδες έδαφος της περιοχής. Το οικοσύστημα του Σελάκανου περιλαμβάνει και μεγάλους πρίνους, κυπαρίσσια, σφενδάμια, πλατάνια, αγριοαχλαδιές, φασκομηλιές, κατσοπρίνια και πολλά είδη αρπακτικών πουλιών που πετούν πάνω από τις απότομες πλαγιές της Δίκτης.

 

Από: Πετάσης Νίκος

Δείτε επίσης!

Ιεράπετρα – Νεκροί είναι το 80% των κέδρων της Χρυσής – Θλιβερές οι διαπιστώσεις της διεύθυνσης δασών

To 80% των αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων κέδρων, που συνθέτουν το ιστορικό κεδροδάσος της Χρυσής, είναι …

Ιεράπετρα – Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νότιο Κρητικό πέλαγος

Σεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:48 σε υποθαλάσσια περιοχή σε απόσταση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize