Τελευταία Νέα

Κρήτη: Εσπερίδα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα που οργανώθηκε από το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου και με τη στήριξη του συλλόγου γονέων του 54ου δημοτικού σχολείου όπου και φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 54ου, κος Σπετσίδης Χριστόφορος.

Στην τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Γονέων κου Πολύδωρα Κουτσαφτάκη τονίστηκαν τα εξής: Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έβγαλαν ανακοινώσεις, έδωσαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τη θωράκιση του πληθυσμού. Ως προς τις επιστημονικές επισημάνσεις και κατευθύνσεις, δεν μπορεί κανείς να τις θέσει σε αμφισβήτηση, καθώς στο κάτω κάτω αποτελούν προϊόν μακρόχρονης επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Όμως, από τα καταγεγραμμένα στοιχεία και τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο και τα όσα συστήνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της εφαρμογής τους, που σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν – για μια ακόμα φορά – «ασκήσεις επί χάρτου».

Η αιτία αφορά τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της στελέχωσής τους, κινητών μονάδων, συστηματικών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση για την αξία του εμβολιασμού, την επάρκεια σε εμβόλια.

Ουσιαστικά, στο συγκεκριμένο ζήτημα αντανακλάται το κοινό αντιλαϊκό στοιχείο όλων των κυβερνήσεων, δηλαδή η όλο και πιο περιορισμένη κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί μια ανάπτυξη τέτοιων δημόσιων δομών Υγείας και υπηρεσιών αποτελεί «κόστος», που είναι αντίθετο με τους στόχους της  οικονομίας μας. Γι’ αυτό στο πεδίο της εφαρμογής κυριαρχεί το στοιχείο της «ατομικής ευθύνης» του κάθε γονιού χωριστά που πρέπει αυτός να βρει τον γιατρό του δημοσίου ή ιδιώτη παιδίατρο, να μεριμνήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό του παιδιού του και αρκετές φορές να αναζητά εναγωνίως να αγοράσει ο ίδιος το συνιστώμενο εμβόλιο που είναι σε έλλειψη.

Προφανώς υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια που προσδιορίζουν τις κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν, και μάλιστα άμεσα. Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα να υλοποιηθούν συγκεκριμένα – και σωστά – μέτρα για τη δημόσια υγεία, αλλά το ίδιο το κράτος «πετάει το μπαλάκι» σε μας, στην «ατομική ευθύνη» να εκτιμήσει ο καθένας μας αν συγκαταλέγεται σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν. Καταγγέλθηκε η διαχρονική ευθύνη του υπουργείου υγείας, της ΔΥΠΕ αλλά και της περιφερείας Κρήτης  όπου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αναδείχτηκε η απουσία πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλώντας στη φάση της έξαρσης κρουσμάτων της νόσου τώρα να γίνει η όποια καταγραφή (μέσω των βιβλιαρίων των παιδιών) και αυτό όχι για να γίνει ο εμβολιασμός αλλά για να γίνουν συστάσεις στους γονείς με ανεμβολίαστα παιδιά.

Από το σωματείο εργαζομένων, ο κος Βασίλης Κούδας ανέφερε  ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας και της ανάγκης να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός έναντι της ιλαράς. Μία νόσος που λόγω των επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα, διανοητική παράλυση κ.ά., μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ζωής.

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία πρόληψης και την πολιτική της «ατομικής ευθύνης». Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των επιστημονικών φορέων η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό. Καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού, των εργαζομένων στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς. Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες – μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, κ.λπ. Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων. Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

O  Διευθυντής της  Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, κο Γαλανάκη Εμμανουήλ, η λέκτορας παιδιατρικής, κα Περδικογιάννη Χρυσούλα και η επιμελήτρια Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, κα Αναγνώστου Νικόλ ανέφεραν ότι τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται όχι μόνο ο εμβολιαζόμενος, αλλά και όλο του το περιβάλλον. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και για τα πιο ευάλωτα μέλη. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους. Οι κίνδυνοι από τη φυσική νόσο είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Πολλά νοσήματα έχουν μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των εμβολίων αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι τα παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια δεν έχουν εξαλειφθεί και αν η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού υποχωρήσει, οι λοιμώξεις αμέσως επανεμφανίζονται. Για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη των λοιμώξεων, πρέπει ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό (>90%) και κύριο μέλημα των επαγγελματιών υγείας είναι η εξασφάλιση αυτής της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που θα αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα προστασίας από λοιμώξεις.

Ακολούθησαν ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις από τους γονείς σχετικά με την απουσία οργανωμένου τρόπου, παρεμβάσεις της πολιτείας και να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους  και να μηδενιστούν παράλληλα στο μέτρο του δυνατού οι όποιες ανησυχίες τους σχετικά με τα εμβόλια.

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ο δήμος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Ο Δήμος Ρεθύμνης, ως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, γιόρτασε στις 4 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια …

Στα ύψη οι τιμές των ρύπων στην Αττική λόγω της φωτιάς στην Εύβοια -Τι δείχνουν οι μετρήσεις

«Κόκκινο» έχουν αγγίξει τα επίπεδα ρύπων στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια. Από το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize