Τελευταία Νέα

Κρήτη: Έρχονται τα πάνω κάτω στην πόλη – Στάθμευση τέλος στο κέντρο

Και τώρα ψυχραιμία, υπομονή και… προσαρμογή στα νέα δεδομένα! Παρκάρισμα τέλος από αύριο στη Γιαμαλάκη, και από το μεσημέρι του Σαββάτου σε Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως, αφού την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στο κομμάτι της Ίδης και τίθενται σε ισχύ τα πολυσυζητημένα εργοταξιακά κυκλοφοριακά μέτρα. Μέτρα που φέρνουν τα πάνω κάτω στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Με κλειστή από τη Δευτέρα την Ίδης και αναγκαστικά και την Καλοκαιρινού μέχρι το ύψος της Αγίου Μηνά, σταματά πλέον η διαμπερής κίνηση στο κέντρο της πόλης. Για να μην υπάρξει κυκλοφοριακή ασφυξία, δρόμοι που ως τώρα ήταν μονής κατεύθυνσης, όπως η Γιαμαλάκη, η Αγίου Μηνά και η Κυρίλλου Λουκάρεως, γίνονται διπλής κατεύθυνσης, με αυστηρή απαγόρευση στάθμευσης σε όλο το μήκος τους! Όπως συμφωνήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη, η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται επί ποδός. Όποιο αμάξι βρεθεί σταθμευμένο από αύριο Παρασκευή στη Γιαμαλάκη και από το μεσημέρι του Σαββάτου στους άλλους δρόμους θα το μαζεύει… γερανός!

Η “αστυνόμευση” όλου αυτού του άξονα Γιαμαλάκη-Αγίου Μηνά-Κ. Λουκάρεως αποτελεί το μεγάλο “στοίχημα” για το Δήμο Ηρακλείου, διότι, αν δεν αποτραπεί η στάθμευση, οι δρόμοι αυτοί θα φρακάρουν και θα αποκοπεί κυκλοφοριακά – κατά την περίοδο των έργων – το κέντρο από την παραλιακή!

Σε αυτό τον “καμβά” η εγρήγορση και ο “πονοκέφαλος” είναι μεγάλος από τη Δημοτική Αστυνομία, που θα κληθεί να σηκώσει το σχετικό βάρος. Βάρος που πάντως γίνεται μεγαλύτερο και για τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και για τους οδηγούς, λόγω του ότι δεν είναι έτοιμα, παρά τα περί αντιθέτως θρυλούμενα από πλευράς Λότζιας, να ξεκινήσουν τα πολυσυζητημένα μίνι-μπας που θα έδιναν μια μερική “ανάσα” στην εξυπηρέτηση του κόσμου, τη στιγμή που θα χαθούν υπερπολύτιμες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο.

Ας τα δούμε αναλυτικά. Ως γνωστόν, από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το “κυρίως πιάτο” των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, με αφετηρία το κομμάτι της Ίδης, από τη 1821 μέχρι την Καλοκαιρινού.

Ενόψει της έναρξης εργασιών, με πρωτοβουλία του πολιτικού προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνου Παττακού συγκλήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς δημοτικής Αρχής ο κ. Παττακός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, μαζί με συνεργάτες του και υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και εκπρόσωποι του αναδόχου εργολάβου που έχει πάρει το έργο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης.

Στο “μικροσκόπιο” της σύσκεψης βρέθηκαν τα εργοταξιακά κυκλοφοριακά μέτρα που έχουν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα τεθούν από Δευτέρα σε ισχύ, ώστε να ανοίξει το εργοτάξιο και να μπορεί ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες.

Η βασική αλλαγή που συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες κυκλοφοριακές αλλαγές είναι ότι στην α’ φάση της ανάπλασης κλείνει η οδός Ίδης. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η διαμπερής ροή των αυτοκινήτων από το κέντρο, αφού με την έναρξη των εργασιών ανάπλασης όσα οχήματα θα μπαίνουν από την πλατεία Ελευθερίας δε θα μπορούν να συνεχίζουν προς Ίδης και Καλοκαιρινού, αλλά αναγκαστικά θα διοχετεύονται μέσω της οδού 1821…

Για να μην υπάρχει εγκλωβισμός των οδηγών και να εξυπηρετείται η κίνηση, δημιουργούνται δύο βρόχοι, ο πρώτος εκ των οποίων αποτελείται από τους άξονες Έβανς, Δικαιοσύνης, 1821 και Κ. Λουκάρεως, και εξυπηρετεί την είσοδο στο κέντρο από τα ανατολικά.

Η μετατροπή των οδών Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά και Κ. Λουκάρεως σε διπλής κυκλοφορίας λειτουργεί ως μικρός περιφερειακός δρόμος και διευκολύνει την έξοδο των οχημάτων από το κέντρο προς το λιμάνι.

Στη συμβολή των οδών Αβέρωφ, Έβανς και Κυρίλλου Λουκάρεως γίνεται – είναι σε εξέλιξη ήδη – μετατροπή της υφιστάμενης νησίδας σε κυκλικό κόμβο, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των διερχόμενων οχημάτων προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατά συνέπεια, καταργούνται οι φωτεινοί σηματοδότες.

Επί της συμβολής των οδών 1821 και Κ. Λουκάρεως θα λειτουργεί πρόσθετος φωτεινός σηματοδότης στο ρεύμα κυκλοφορίας Κ. Λουκάρεως-Γιαμαλάκη, το οποίο θα είναι συγχρονισμένο με το φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στο ρεύμα κυκλοφορίας Κ. Λουκάρεως-Έβανς.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός επί χάρτου σε ό,τι αφορά τα εργοταξιακά κυκλοφοριακά μέτρα που θα ισχύουν στο κέντρο.

Για να εφαρμοστεί και στην πράξη ο σχεδιασμός, θα μπει γενικό μπλόκο στη στάθμευση σε όλο αυτό τον άξονα Γιαμαλάκη-Αγίου Μηνά-Κ. Λουκάρεως, όπου μέχρι τώρα οι οδηγοί παρκάρουν κανονικά.

ΓΙΑΜΑΛΑΚΗ

 

Ενημέρωση με σημειώματα στους οδηγούς

Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη; Όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο Μαρίνος Παττακός, «το πρώτο βήμα, σήμερα κιόλας, είναι να γίνει ενημέρωση με σημειώματα στα οχήματα που έχουν σταθμεύσει στην οδό Γιαμαλάκη για την απομάκρυνσή τους. Θα τοποθετηθούν κορδέλες αλλά και ειδική σήμανση, καθώς επίσης θα γίνει αλλαγή των σημάνσεων με βάση τις νέες ρυθμίσεις. Επίσης θα τοποθετηθούν ειδικοί κώνοι που θα λειτουργούν ως διαχωριστική νησίδα, μιας και η Γιαμαλάκη θα είναι πλέον διπλής κατεύθυνσης».

«Η Γιαμαλάκη, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, θα “καθαριστεί” τελείως από σταθμευμένα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) θα είμαστε εκεί η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., και θα απομακρυνθούν με γερανό όσα οχήματα βρεθούν παρκαρισμένα. Θέλω λοιπόν να απευθύνω έκκληση προς τους δημότες να μην παρκάρουν στη Γιαμαλάκη. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στους άλλους δρόμους που επίσης γίνονται διπλής κατεύθυνσης», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου και συνέχισε: «Στόχος μας είναι τις τρεις αυτές ημέρες, Παρασκευή έως Κυριακή, να “καθαρίσουν” οι δρόμοι, να μην υπάρχουν καθόλου οχήματα, και άρα τη Δευτέρα να μπορεί να ανοίξει ομαλά το εργοτάξιο.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, το αντιλαμβανόμαστε. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα από τη στιγμή που, δυστυχώς, δεν είναι έτοιμος να εφαρμοστεί ακόμα ο σχεδιασμός των μίνι-μπας. Αλλά πρέπει να γίνει. Η αστυνόμευση είναι πολύ δύσκολη. Η Δημοτική Αστυνομία θα διαθέσει τη μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί. Ο σχεδιασμός μας είναι να μένουν δύο άτομα στα γραφεία για γραμματειακή υποστήριξη κ.τ.λ., δύο άτομα για έκτακτες ανάγκες και όλοι οι υπόλοιποι, δέκα άτομα, θα εποπτεύουν τους δρόμους για να αποτρέπεται η στάθμευση. Θα έχουμε δηλαδή δύο βάρδιες, πρωί-απόγευμα, των πέντε ατόμων. Σίγουρα οι πρώτες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Θα χρειαστεί όλοι να προσαρμοστούμε. Είμαστε ανήσυχοι. Ελπίζουμε να κυλήσουν όλα ομαλά».

Όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του κ. Παττακού, υπάρχει αρκετός προβληματισμός και στις τάξεις της Δημοτικής Αστυνομίας για τη νέα καθημερινότητα που θα διαμορφωθεί πλέον στο κέντρο του Ηρακλείου. Η κυκλοφοριακή αναστάτωση, αν μη τι άλλο, θα είναι μεγάλη και θα χρειαστεί σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής και γερών νεύρων για οδηγούς, επαγγελματίες οδηγούς, είτε του Αστικού ΚΤΕΛ είτε των ταξί, και φυσικά για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην “καρδιά” του Ηρακλείου…

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς