Τελευταία Νέα
Doctor rushing in hallway

Κρήτη – Επιφυλακή στα νοσοκομεία υπό το φόβο του φονικού μύκητα Candida Auris!

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα αλλά και στους ασθενείς έχει προκαλέσει η εμφάνιση του φονικού μύκητα Candida Auris που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 4 ασθενών στην Πάτρα.

Πρόκειται για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Παθολογικής κλινικής και μονάδας λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ κ. Διαμαντής Κοφτερίδης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ανθεκτικός μύκητας – Κίνδυνος στις ΜΕΘ

Ο κ. Κοφτερίδης είπε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ανθεκτικός στα περισσότερα φάρμακα γι αυτό υπάρχει ανησυχία αλλά υπάρχουν και ουσίες στη φαρέτρα των γιατρών που είναι δραστικές εναντίον του.

Ο μύκητας αυτός αποικίζει σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη ασθενείς και περιβάλλον και μπορεί να μεταφερθεί από ανθρώπους που δεν νοσούν σε άλλους οι οποίοι είναι ευάλωτοι, βαριά ανοσοκατασταλμένοι και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σε αυτούς πρόσθεσε μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα.

Δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη στα νοσοκομεία της Κρήτης

Στο ΠΑΓΝΗ και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος μύκητας, αν και όπως είπε δεν έχει σύνορα και μπορεί να βρεθεί και στο νησί μας, όμως όλοι είναι σε επιφυλακή και εάν υπάρξει τα υπερσύγχρονα εργαστήρια μικροβιολογίας του θα έχουν την δυνατότητα να τον ταυτοποιήσουν.

Ο καθηγητής του Π.Κ επεσήμανε ότι η ανθεκτικότητα μικροβίων και μυκήτων οφείλεται στην αλόγιστη χρήση των αντιβικροβιακών φαρμάκων την οποία είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Έρευνα στα νοσοκομεία της Κρήτης για τον έλεγχο την αντιβιοτικών

“Σαν μέλος της Ευρωπαικής επιτροπής που αφορά την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών έχουμε εγκαταστήσει στο ΠΑΓΝΗ εδώ και 4 χρόνια ένα πρόγραμμα επιτήρησης με το οποίο παρακολουθούμε τη χρήση τους και η ομάδα λοιμώξεων βλέπει καθημερινά πολλούς ασθενείς” πρόσθεσε ο κ. Κοφτερίδης.

Παράλληλα, ανέφερε, “τρέχει” και μία διδακτορική διατριβή στην οποία εξήχθησαν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των αντιμικροβιακών.

Επίσης σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης για την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών ενώ τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας και συνέδριο για το θέμα αυτό.

Ο κ. Κοφτερίδης συστήνει ψυχραιμία και όχι πανικό καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα αναφορικά με τον Candida Auris , που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς