Τελευταία Νέα

Κρήτη – Ένα δικό μας παιδί, διαπρέπει ως ερευνητής και επιστήμονας στο διεθνή χώρο

Έχουμε καταγράψει σε διάφορες στιγμές ορισμένες σημαντικές ανακαλύψεις που αφορούν την ανθρώπινη υγεία. Πάντα αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός η νίκη του ανθρώπου απέναντι στη φθορά και το θάνατο, έστω και μικρή, προσωρινή.

Αυτή τη φορά, μας γεμίζει μεγαλύτερη χαρά το γεγονός πως ένα δικό μας παιδί, διαπρέπει ως ερευνητής και επιστήμονας στο διεθνή χώρο και το ερευνητικό του έργο καταγράφεται σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό (Acta Biomaterialia).

Ένα νέο υλικό που μετατρέπεται σε οστό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννησή του από βλαστοκύτταρα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σύνθετων καταγμάτων που απαιτούν τη χρήση οστικών μοσχευμάτων, φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα με την ανακάλυψη αυτή.

 

Συνέργεια

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του Αγιονικολιώτη γιατρού Μιχάλη Κλώντζα στο Imperial College του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αθανάσιου Μανταλάρη με χρηματοδότηση από τις δράσεις Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έγινε με επικεφαλής το ίδιο το Imperial College σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοϋλικών του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης (Ερλάγκεν, Γερμανία), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Georgia στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

 

Η έρευνα

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί κατά τη γέννηση. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία είτε του ίδιου του ατόμου σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής του είτε άλλου ατόμου, καθώς απορρίπτονται δύσκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την κατασκευή του υλικού αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά κομμάτι μιας πρωτεΐνης που ανιχνεύεται σε υγιή οστά και μελετήθηκε η επίδρασή της σε βλαστοκύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου, τα οποία μετατράπηκαν επιτυχώς σε κύτταρα οστού.

 

Who is who

Ο Μιχάλης Κλώντζας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο. Τέλειωσε το 2014 με άριστα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή στο Imperial College του Λονδίνου και εργάζεται τώρα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Emory και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Πατέρας του είναι ο Μανόλης Κλώντζας ορθοπεδικός γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο νομό. Μητέρα του η Μαρίνα Τουτουδάκη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

 

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Κι αυτή η θετική είδηση έρχεται σε μια μέρα που οι επίτροποι Κορίνα Κρέτσου και Βιτάνις Αντρουκάιτις συγκέντρωσαν επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να δρομολογήσουν διαδικασία προβληματισμού σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα υγείας εξελίσσονται προς την κατεύθυνση περισσότερης εκπαίδευσης, προαγωγής της υγείας και πρόληψης των ασθενειών. Μετατοπίζονται επίσης από τη νοσοκομειακή και την ιδρυματική φροντίδα προς τη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και προς την ενσωμάτωση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Με νέους στόχους πολιτικής που καθιστούν δυνατές ολοκληρωμένες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής ένταξης και της εκπαίδευσης, η πρόταση της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη αυτών των αλλαγών.

 

Πρόληψη και κατάρτιση

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απαιτούν διαφορετικές επενδύσεις σε υποδομές, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας είτε για προγράμματα πρόληψης, ολοκληρωμένης φροντίδας και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Η πολιτική συνοχής μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη αυτών των επενδύσεων.

Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτόμες τεχνολογίες και νέα μοντέλα παροχής φροντίδας. Για τη στήριξη αυτών των στρατηγικών, τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να συνδυαστούν με άλλα μέσα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα InvestEU, ή με εθνικά προγράμματα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να σχεδιάσουν τις εν λόγω στρατηγικές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δείτε επίσης!

Χρήστος Λιονής – Ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων της έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον κορονοϊό

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί αυτή …

Άγιος Νικόλαος – Μαζική δηλητηρίαση γατών περιμετρικά του θεραπευτηρίου χρονίων παθήσεων

Για μαζική δηλητηρίαση γατών στον Άγιο Νικόλαο κάνει λόγο το LIFE Against Poison Crete. Η σχετική ανακοίνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize