Τελευταία Νέα

Η Κρήτη χρειάζεται νέες μονάδες ηλεκτροδότησης – Κίνδυνος «μπλακ – άουτ»

Οριακά καλύπτουν τη ζήτηση σε ώρες αιχμές, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι μονάδες που λειτουργούν σήμερα στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος μπλακ άουτ, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΑΗΣ Χανίων, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, από τον οποίο ζητά την ανάληψη πρωτοβουλίας για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση ενέργειας είχε μειωθεί στην Κρήτη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες μονάδες να καλύπτουν τις ανάγκες και να μην υφίσταται πρόβλημα αναφορικά με την ηλεκτροδότηση του νησιού. Ωστόσο, όπως τονίζουν, το πρόβλημα αναδείχθηκε εκ νέου τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επισκεπτών και, κατά συνέπεια, των αναγκών σε ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΑΗΣ Χανίων, ότι φέτος το καλοκαίρι αυξήθηκε η αιχμή του φορτίου «από τα 629 ΜW το 2016 σε περίπου 655 ΜW (ποσοστιαία άυξηση 4,13%)». Ο Σύλλογος σημειώνει, δε, ότι «μια αύξηση, όχι αντίστοιχη αλλά η μισή, δηλαδή περί το 2% μπορεί να ωθήσει την αιχμή του 2018 στα 670MW».

«Η ικανότητα των θερμικών μονάδων του νησιού ανέρχεται σε 810 MW, ενώ σε περίπτωση καύσων αυτή πέφτει στα 710 MW περίπου. Επίσης σε περίπτωση καύσωνα επικρατεί άπνοια και η συνδρομή των αιολικών είναι μηδενική, κατά δε τη βραδινή αιχμή μηδενική είναι και η συνδρομή των φωτοβολταϊκών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση απώλειας μιας εκ των μεγάλων μονάδων του συστήματος, με φορτίο περί τα 50ΜW όπως οι ΑΣ 6-7 και 11- 12 Χανίων, η οποία είναι αρκετά πιθανή κατά τη διάρκεια του καύσωνα, έχει σαν αποτέλεσμα η παραγωγή ν’ αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση».

Παράλληλα, τονίζει ότι με δεδομένο πως «το 50% των μονάδων παραγωγής του νησιού λόγω παλαιότητας είναι επιβαρημένες, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την ετοιμότητά τους», κρίνεται «επιβεβλημένη η εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50 ΜW στο νησί».

Σημειώνεται, τέλος, ότι την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΑΗΣ Χανίων Κώστας Ηλιάκης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μπελιμπασάκης.

Δείτε επίσης!

Σητεία – Από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία οι πρώτοι τουρίστες

Την 1η Ιουλίου άρχισε σταδιακά η τουριστική σαιζόν και στην περιοχή της Σητείας με τη λειτουργία …

Μάρι Δασκαλαντωνάκη – Οι αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στην λειτουργία των ξενοδοχείων

Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Grecotel σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize