Κρήτη – Χρειάζεται νέα άδεια των ιδιοκτητών για να συνεχιστεί η ανασκαφή της Καμάρας

Επικοινωνία πρόκειται να έχει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, απέναντι από τον ΟΤΕ, όπου υπάρχουν τα λείψανα της αρχαίας πόλης Καμάρας , προκειμένου να αποσαφηνίσουν τη στάση τους σχετικά με τη χορήγηση άδειας ώστε η Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου να μπορέσει να συνεχίσει και ολοκληρώσει την αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα, με χρηματοδότηση του Δήμου, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής σύμβασης που σκοπεύουν να υπογράψουν οι δύο φορείς.

Είναι η τελευταία εξέλιξη, ως επακόλουθο  του σχετικού ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου, που αποτελεί και τη μοναδική, γνωστή ως σήμερα, « in situ» μαρτυρία για την Καμάρα – την πρόγονο πόλη του Αγίου Νικολάου. Το ρεπορτάζ ανέφερε:

Για να ξεκινήσει νέα φάση ανασκαφικής έρευνας και να ολοκληρωθεί στο οικόπεδο, απέναντι από τον ΟΤΕ, στον Άγιο Νικόλαο, όπου εντοπίζεται και το μοναδικό τμήμα της αρχαίας Καμάρας, απαιτείται η συναίνεση και άδεια των ιδιοκτητών, ως προϋπόθεση για την προγραμματική σύμβαση, η υπογραφή της οποίας εκκρεμεί μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Στη σύμβαση, θα προβλεφθεί και αυτό το κομμάτι της έρευνας, μαζί με την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδο, στο Σταυρό, όπου επεκτείνεται τμήμα του νεκροταφείου της ρωμαϊκής περιόδου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανασκάφτηκε τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας στο φώς μεγάλη συστάδα τάφων.

Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού.

Όπως εξήγησε, παλαιότερα είχε δοθεί άδεια από τους ιδιοκτήτες και είχε γίνει η ανασκαφή, που έφτασε σε ένα ικανοποιητικό σημείο, αποκαλύπτοντας τμήμα της πόλης με σημαντικά κτίρια, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ως σήμερα. Για να ολοκληρωθεί, απαιτείται επικαιροποίηση της άδειας, γιατί ενδεχομένως, με το πέρασμα τόσων ετών, πιθανόν να έχει μεταβληθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, εξήγησε η κ. Σοφιανού…

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αυτή η άδεια έχει ζητηθεί από την Εφορεία, αλλά η πλευρά των ιδιοκτητών έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει, κατόπιν διαβούλευσης με τους νομικούς συμβούλους τους.

 

Απαλλοτρίωση ή οικοδόμηση

Είναι γνωστό, ότι η υπόθεση της ολοκλήρωσης της ανασκαφής εκκρεμεί, όπως επίσης εκκρεμεί και η λήψη απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την τύχη που τελικά θα έχει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Αν δηλαδή θα απαλλοτριωθεί αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες ή αν θα επιτραπεί και με ποιους όρους και προϋποθέσεις η μερική ή μεγαλύτερη οικοδόμησή του…

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Σοφιανού διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση, η αρχαιολογική ανασκαφή πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθεί συνολικά η σημασία και η αξία του αρχαιολογικού χώρου και να εισαχθεί προς λήψη απόφασης για να κριθεί η τύχη του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σίγουρα ο χώρος έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία, αφού αποτελεί και το μοναδικό, σωζόμενο, ολοκληρωμένο τμήμα της αρχαίας Καμάρας στο κέντρο του σημερινού Αγίου Νικολάου, τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι για να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των ιδιοκτητών, αν δηλαδή προτίθενται να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής ανασκαφής ή όχι.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δείτε επίσης!

Λασίθι – Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία – Επίσκεψη Γιάννη Πλακιωτάκη στο ΓΝΑΝ

Την ετοιμότητα των τεσσάρων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, ενόψει του ανοίγματος των ξενοδοχείων σε 10 …

Άγιος Νικόλαος – Τσούχτρες παρουσιάστηκαν στις δυτικές παραλίες

Πολλές τσούχτρες παρουσιάστηκαν στις δυτικές παραλίες του Αγίου Νικολάου (Χαβάνια, Μιραμπέλλο), το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Ιουνίου. Στις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize