Τελευταία Νέα

Κρήτη – Χωρίς ρεύμα ολόκληρο το νησί – Πυρκαγιά στα Ληνοπεράματα

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε πλήρως στην Κρήτη, μετά την έκρηξη στη ΔΕΗ
Ολοκληρώθηκε η επανηλεκτροδότηση στην Κρήτη – Ποια φαίνεται πως είναι η αιτία της έκρηξης;

Ένα βραχυκύκλωμα φαίνεται να ήταν ο λόγος που προκλήθηκε γενικό black out σε ολόκληρη την Κρήτη, έπειτα από έκρηξη σε μετασχηματιστή στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση επανήλθε,σ ε ολόκληρη την Κρήτη, 5 λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «O ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ ενημερώνουν τους πολίτες της Κρήτης, ότι, σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, περί τις 12.00 το μεσημέρι, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και εκδήλωση πυρκαγιάς σε μετασχηματιστή βοηθητικών του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Η κινητοποίηση του προσωπικού ήταν άμεση και τα συστήματα πυρόσβεσης του ΑΗΣ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το φαινόμενο να περιορισθεί μόνο στον εν λόγω μετασχηματιστή και χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στον εξοπλισμό παραγωγής του Σταθμού.

Με το ως άνω συμβάν, τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με αποτέλεσμα τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη.

Με την άμεση κινητοποίηση όλου του τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, δρομολογήθηκε η επανεκκίνηση των Μονάδων παραγωγής και η αποκατάσταση ξεκίνησε στις 12:56 και η πλήρης επανηλεκτροδότηση του νησιού ολοκληρώθηκε στις 14:55.

Οι δύο εταιρείες ευχαριστούν τους καταναλωτές για την κατανόησή τους και διαβεβαιώνουν πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.»

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης για το συμβάν:

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Κρήτης, του προσωπικού της ΔΕΗ και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, μετά την διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο νησί εξαιτίας της έκρηξης του μετασχηματιστή στο σταθμό Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και παράλληλα έσπευσε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και ακολούθως επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα». Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν».

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ από το ωστικό κύμα», ενώ επεσήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή», δήλωσε ενώ σημείωσε πως «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους», κατέληξε.

Έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα – Μπλακ άουτ στην Κρήτη
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά

Έκρηξη σε μετασχηματιστή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, στο νομό Ηρακλείου, σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Λίγο μετά τη 13:00, όμως, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ενώ προληπτικά κλήθηκε ασθενοφόρο. Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα καθώς τη στιγμή της έκρηξης το προσωπικό βρισκόταν σε διάλειμμα.

Σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν προτεραιότητα σε νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έσπευσε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με κλιμακοφόρο όχημα ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Προληπτικά το λιμενικό στήνει φράγματα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.

Προβλήματα και στην υδροδότηση

Η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις.

Στο Ράδιο 98.4 μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος βρέθηκε στον Αθερινόλακκο και τόνισε ότι «ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα» και υπογράμμισε ότι ενήμερος για το περιστατικό είναι και ο Υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λαγουδάκης – Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε πως «μιλάμε για δύσκολο περιστατικό. Το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές και στο κτίριο που υπάρχουν εργαζόμενοι. Ευτυχώς δεν έχουμε τραυματίες.».

«Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Άμεση η κινητοποίηση όλων των φορέων τόσο για τη φωτιά όσο και για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας», είπε επίσης στον 98.4 ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Στις αναφορές του επίσης υπογράμμισε ότι οι παρούσες απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις θα απομακρυνθούν από την περιοχή.

Μπλακ αούτ στην Κρήτη

Λόγω της φωτιάς σε ένα από τα 3 εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία και τροφοδοτούν την Κρήτη, υπήρξε ντόμινο προβλήματων σε όλο το νησί.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν σημειωθεί τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε άλλες πόλεις.

Ενδεικτικά γενικό μπλακ άουτ σημειώθηκε στα Χανιά ενώ υπήρξαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.

Ως εκ τούτου σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική στην Δυτική Κρήτη που “τρέχει και δεν προλαβαίνει” για τις απανωτές κλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, πρώτη προτεραιότητα είναι να δουν πως θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν νοσοκομεία, αεροδρόμια και στρατόπεδα και μετά επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο που δεν μπορεί κάθε γραμμή να σηκώσει το βάρος και το φορτίο.

Ωστόσο, συναγερμός πλέον τίθεται και στο ΕΚΑΒ μιας και οι συγγενείς ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία και υποστηρίζονται με μηχανικά με παροχή οξυγόνου να ανησυχούν για την πορεία της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Έτσι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται απανωτές κλήσεις για τη μεταφορά των εν λόγω ασθενών στα νοσοκομεία.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα, όπως επίσης και στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντως με αναγνώστες που επικοινωνήσαν με το neakriti.gr και στις συναλλαγές με τις τράπεζες διαπιστώθηκαν προβλήματα.

Επίσης στην Ιεράπετρα για περισσότερα απο 45 λεπτά, υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ:

«O ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ ενημερώνουν τους πολίτες της Κρήτης, ότι, σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, περί τις 12.00 το μεσημέρι, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και εκδήλωση πυρκαγιάς σε μετασχηματιστή βοηθητικών του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Η κινητοποίηση του προσωπικού ήταν άμεση και τα συστήματα πυρόσβεσης του ΑΗΣ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το φαινόμενο να περιορισθεί μόνο στον εν λόγω μετασχηματιστή και χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στον εξοπλισμό παραγωγής του Σταθμού. Με το ως άνω συμβάν, τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με αποτέλεσμα τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη.

Με την άμεση κινητοποίηση όλου του τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, δρομολογήθηκε η επανεκκίνηση των Μονάδων παραγωγής και η αποκατάσταση ξεκίνησε στις 12:56 και η πλήρης επανηλεκτροδότηση του νησιού ολοκληρώθηκε στις 14:55.

Οι δύο εταιρείες ευχαριστούν τους καταναλωτές για την κατανόησή τους και διαβεβαιώνουν πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.»

Η ανακοίνωση από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου

«Δίπλα στους συναδέρφους εργαζομένους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, λίγα μόλις λεπτά μετά την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και που προκάλεσε “black out” σε όλη την Κρήτη.

Ευτυχώς, παρά την δυσκολία της κατάστασης και τις υλικές ζημιές, που προκάλεσε στον χώρο της έκρηξης το ωστικό κύμα, οι συνάδερφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία και δεν είχαμε τραυματίες.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ τόνισε «ευτυχώς δεν είχαμε θύματα ή τραυματισμούς εργαζομένων της ΔΕΗ, κατά την ισχυρή έκρηξη του μετασχηματιστή. Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία, αλλά και τον επαγγελματισμό, που έδειξαν στις κρίσιμες αυτές στιγμές οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Συγχαρητήρια, όμως και στους άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση τους. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια των αντρών του Λιμενικού Σώματος, που κατόρθωσαν να στήσουν άμεσα αντιρρυπαντικό φράγμα στην θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων, για να προλάβουν τυχόν ρύπανση των ακτών».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ συνεχίζουν να εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, που παρουσιάστηκε στην Κρήτη. Ήδη το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ συνεργεία της Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης βρίσκονται επί ποδός για τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης».

Μπλακ αούτ στην Κρήτη

Χωρίς ρεύμα βρέθηκε ολόκληρη η ΠΕ Ρεθύμνου και πολλές περιοχές του νησιού.

Λόγω της φωτιάς σε ένα από τα 3 εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία και τροφοδοτούν την Κρήτη, υπήρξε ντόμινο προβλημάτων σε όλο το νησί.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν σημειωθεί τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε άλλες πόλεις.

Ενδεικτικά γενικό μπλακ άουτ σημειώθηκε στα Χανιά ενώ υπήρξαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.

Ως εκ τούτου σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική στην Δυτική Κρήτη που “τρέχει και δεν προλαβαίνει” για τις απανωτές κλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο , μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, πρώτη προτεραιότητα είναι να δουν πως θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν νοσοκομεία, αεροδρόμια και στρατόπεδα και μετά επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο που δεν μπορεί κάθε γραμμή να σηκώσει το βάρος και το φορτίο.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα, όπως επίσης και στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντως με αναγνώστες που επικοινωνήσαν με το neakriti.gr και στις συναλλαγές με τις τράπεζες διαπιστώθηκαν προβλήματα.

Επίσης στην Ιεράπετρα για περισσότερα από 45 λεπτά, υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Μεγάλη φωτιά σε πλήρη εξέλιξη

Έκρηξη σε μετασχηματιστή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, στο νομό Ηρακλείου, σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ενώ προληπτικά κλήθηκε ασθενοφόρο. Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα καθώς τη στιγμή της έκρηξης το προσωπικό βρισκόταν σε διάλειμμα.

Σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν προτεραιότητα σε νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έσπευσε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με κλιμακοφόρο όχημα ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Προληπτικά το λιμενικό στήνει φράγματα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα

Η σοβαρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα , είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων σε όλο την Κρήτη που υπέστη μπλακ αούτ.

Και τα τρία εργοστάσια της ΔΕΗ είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό, λόγω της έκρηξης δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο των μονάδων του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβη και εκείνα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση, δίνεται προτεραιότητα σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, και αεροδρόμια.  Ηρεα

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί σταδιακά και οι διακοπές ρεύματος θα γίνονται εκ περιτροπής.

Ενώ ευτυχές και το γεγονός ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου θα υπάρξει και λιγότερη ζήτηση στην κατανάλωση του ρεύματος.

Επίσης ευτύχημα αποτελεί και το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή αν και ο χώρος που έγινε η έκρηξη θεωρείται προσβάσιμο, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι εκεί κοντά καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν σε διάλλειμα και ως εκ τούτου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ήρεμα τίθενται οι ερωτήσεις, αν και οι περίοικοι εδώ και καιρό δεν είναι ήρεμοι…

Εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζουν και χτίζουν το γνωστό ως «Μέγαρο ΟΤΕ» στο κέντρο της …

Ρέθυμνο – Τα Ακτούντα σέρνουν τον χόρο

Ο Π.Σ.Ακτούντων Ευγορείτης σε συνεργασία με τους Δότες Ζωής Σ.Ε.Α. Ρεθύμνου σας καλούν να χορέψετε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize