Τελευταία Νέα

Κρήτη: Οι απαντήσεις του ΓΕΝ για το τουρκικό πλοίο με τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση για τα όσα κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αποδίδοντας την απραξία των μελών του πληρώματος της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ, «την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω άσκησης».
Σύμφωνα με το ΓΕΝ, δεν έγινε έλεγχος από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας» αναφέρει το Γενικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας πως «η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα».

Όσον αφορά στα σακιά που κατεγράφη να πετά στη θάλασσα το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού, το ΓΕΝ σημειώνει πως «σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI».

Λοβέρδος: Δεν ήταν απαγορευτικές οι συνθήκες

«Οπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο δε, εάν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς