Τελευταία Νέα

Κρήτη – Ανάγκη για αποχετευτικό σύστημα

Σε εκκρεμότητα παραμένει από το 2010 η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στον Στύλο Αποκορώνου.

Την ανάγκη ολοκλήρωση του έργου επικαιροποιεί ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Γαβριλάκης με σχετική επιστολή του, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βουλγαράκης μιλώντας στα “Χ.ν.” ξεκαθάρισε πως ευθύνη και αρμοδιότητα της Π.Ε. Χανίων είναι να χρηματοδοτεί ώριμες μελέτες και πως η προϋπόθεση αυτή δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις παραλιακές περιοχές λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται από τους χιλιάδες επισκέπτες – τουρίστες και πως αμέσως μετά αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η κάλυψη του κάμπου του Κοιλιάρη προκειμένου να προστατευτεί ο υδάτινος πλούτος της περιοχής.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Γαβριλάκης εξιστορεί πως από το 2010 το αίτημα του τότε Τοπικού Συμβουλίου Στύλου είχε γνωστοποιηθεί στον τότε περιφερειάρχη Αθ. Καρούντζο, ο οποίος σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην περιοχή είχε δεσμευτεί να υποστηρίξει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου.
Ο κ. Γαβριλάκης σημειώνει πως μετά την επίσκεψη είχαν ξεκινήσει προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων τύπου «κόμπακτ».
Αναφέρει ακόμα πως η προμελέτη κατασκευής και εγκατάστασης καθώς και ο οικονομικός προϋπολογισμός του έργου είχαν εκπονηθεί από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. και το κόστος είχε εκτιμηθεί στο ύψος των 500.000 ευρώ. Παράλληλα η Κοινότητα είχε προτείνει κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
Ωστόσο -όπως υποστηρίζει ο επιστολογράφος- το έργο δεν προχώρησε λόγω της ολιγωρίας που επέδειξαν οι τότε Δημοτικές Αρχές, ενώ ο ίδιος τον Μάιο του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με επιστολή του στα “Χ.ν.” ζητούσε εκ νέου τη δέσμευση των αυτοδιοικητικών φορέων για την εκτέλεση του έργου.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης απάντησε γραπτώς στην Κοινότητα σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες Αντιπεριφέρειας και διαβεβαίωνε ότι σε στενή συνεργασία με τον Δήμο το έργο θα υλοποιηθεί.
Καταλήγοντας ο κ. Γαβριλάκης τονίζει ότι μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει προχωρήσει και καταγγέλλει τον αντιπεριφερειάρχη για αθέτηση των υποσχέσεων.

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γαβριλάκη ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες. «Εμείς ως Περιφέρεια αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι εφόσον προχωράνε τις μελέτες οι δήμαρχοι εμείς χρηματοδοτούμε τα έργα. Αν κόλλησαν οι μελέτες ή υπήρξε οποιαδήποτε κωλυσιεργία αυτό είναι θέμα των δημάρχων δεν είναι δικό μας. Αν είχε υποβληθεί μελέτη στην Περιφέρεια και δεν είχε χρηματοδοτηθεί τότε θα υπήρχε δική μας ευθύνη», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι τόσο στην περίπτωση της Γεωργιούπολης όσο και των Καλυβών που προχώρησαν οι μελέτες η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στον ρόλο της.

Ο ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ
Το πρόβλημα αναγνώρισε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης μιλώντας στα “Χ.ν.”:«Είναι γεγονός ότι όχι μόνο τα παραλιακά μέρη αλλά και η ενδοχώρα θα πρέπει να καλυφθεί με αποχετευτικά συστήματα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι ο Στύλος θα πρέπει να αποκτήσει αποχετευτικό δίκτυο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Δημοτική Αρχή έδωσε προτεραιότητα στη Γεωργιούπολη (που σε περίπου δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός), στις Καλύβες (που πρόκειται να γίνει επέκταση του δικτύου) και την Αλυρίδα (που έχει δρομολογηθεί η κατασκευή βιολογικού) καθώς είναι περιοχές που λειτουργούν πάνω από 17.000 τουριστικές κλίνες και δέχονται μεγάλη «πίεση».
«Όταν προχωρήσουν αυτά τα έργα, αμέσως μετά, πρώτη προτεραιότητα είναι να καλυφθεί όλος ο κάμπος του Κοιλιάρη προκειμένου να προστατεύσουμε τον υδάτινο πλούτο της περιοχής. Θεωρώ λοιπόν ότι δικαίως διεκδικούν οι πολίτες να επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο και υπόσχομαι μέσα στη νέα θητεία μας να το δρομολογήσουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης.

Δείτε επίσης!

Χανιά – Αντιπολίτευση Αποκόρωνα – «Κύριε Δήμαρχε ποιος λέει ψέματα εσύ ή ο Ο.Α.Κ ;»

Ως επαίσχυντη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Δήμου Αποκορώνου με τον ΟΑΚ, οι δύο παρατάξεις της …

Χανιά – «Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της κατεστραμμένης ελαιοπαραγωγής»

Την φετινή ελαιοκομική περίοδο, στον Αποκόρωνα αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη υπήρξε μεγάλη προσβολή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize