Τελευταία Νέα

Κρήτη – «Άκυρο» έριξε το ΣτΕ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το υβριδικό Αμαρίου – Σητείας

Κρίθηκε άκυρη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σητεία λόγω απόστασης από αρχαιολογικά μνημεία και ελλιπέστατης περιβαλλοντικής μελέτης

Δικαιώθηκαν αντιδράσεις και οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο υβριδικό έργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Κρήτη που προβλέπει την αντλησοταμίευση στο Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου, για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και την τροφοδοσία της αντλητικής αυτής λειτουργίας από δυο αιολικά πάρκα στο Λασίθι.

Το ΣτΕ ακύρωσε το Υποέργο 1 δηλαδή τις ανεμογεννήτριες στο Λασίθι Σητεία που θα έδιναν το ρεύμα για να γίνει η αντλησοταμίευση στο Αμάρι. Οι λόγοι ακύρωσης κατά το ΣτΕ αφορούν στην απόσταση από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στην άκρως ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν την προστασία της ορνιθοπανίδας στην περιοχή, περιέχοντας αποσπασματικές, περιορισμένες και ανεπαρκείς πληροφορίες και στοιχεία.

Στο κομμάτι αυτό η τοπική κοινωνία που επί χρόνια αγωνιζόταν προκειμένου να μην τοποθετηθούν και άλλες ανεμογεννήτριες στο Λασίθι, δικαιώθηκε, καθώς φαίνεται από την απόφαση του ΣτΕ ότι οι ενδοιασμοί των πολιτών είχαν τελικά βάση, κάνοντας λόγο για ολοσχερή καταστροφή της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι δήμος Σητείας μαζί με φορείς είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών 140 μέτρων που είχε σκοπό η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να τις τοποθετήσει εντός προστευόμενης περιοχής!

Δείτε εδώ την απόφαση

Θυμίζουμε ότι εξίσου έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και για το δεύτερο τμήμα του υβριδικού έργου, αυτό του αντλησοταμιευτικού στο Αμάρι, με κατοίκους να κάνουν λόγο για εγκληματική πολιτική αφού το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και όχι για να αξιοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, η οποία θα αντλεί απρόσκοπτα νερό ακόμα και όταν η δυνατότητα του ταμιευτήρα κατά καιρούς θα είναι περιορισμένη λόγω πχ ανομβρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.