Κρήτη: Αδιαφορία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για τις παράνομες κάμερες στα σχολεία;

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γ. Τερζάκης με έγγραφο που απέστειλε στις αρχές του 2016 προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων όλων των τύπων σχετικά με την τοποθέτηση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία, παρακαλούσε για την πιστή τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ειδικότερα της Οδηγίας 1/2011 της Ανεξάρτητης «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Α.Π.Δ.Π.Χ.). Επίσης, ενημέρωνε πως η τοποθέτηση καμερών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σχολικών κτιρίων δεν είναι σύννομη χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης αυστηρής διαδικασίας, πως σε κάθε περίπτωση για την τοποθέτηση καμερών είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση και η επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή και ότι η παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν οπό τη σχετική νομοθεσία επισύρει διοικητικές, ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

 

Στην πράξη συνέβη ακριβώς το αντίθετο, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιείται στα Χανιά παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια Σχολεία αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων όπως: 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο-4ο Νηπιαγωγείο (10 κάμερες), 7ο Δημοτικό Σχολείο και 7ο Νηπιαγωγείο (4 κάμερες), 10ο Δημοτικό Σχολείο και 10ο Νηπιαγωγείο (2 κάμερες), 17ο Δημοτικό Σχολείο (5 κάμερες), Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής (6 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών (10 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας (4 κάμερες), 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας (2 κάμερες), Γυμνάσιο Σούδας (8 κάμερες) κ.α.

 

Η υπόθεση αυτή απέκτησε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στις αρχές του προηγούμενου μήνα, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση από οποιονδήποτε. Ασφαλώς, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης απέχει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων απέχουν κάποιες εκατοντάδες μέτρα από τα προαναφερόμενα σχολεία των Χανίων, ώστε μπορεί να υπάρξει ο ισχυρισμός «δεν είδα δεν ξέρω». Αυτό όμως δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών (καθηγητές-δάσκαλοι) που είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ Χανίων) ή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ Χανίων), οι οποίοι και βλέπουν και ξέρουν ότι οι κάμερες που βρίσκονται κάθε μέρα πάνω από τα κεφάλια τους είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν παράνομα στα σχολεία τους. Ήδη ο Δήμος Χανίων έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας και σε άλλα σχολεία των Χανίων. Απέναντι σε αυτήν την κατάφορη παρανομία η ΕΛΜΕ Χανίων και ο ΣΕΠΕ Χανίων ακόμη έως και σήμερα δεν έχουν επίσημα και δημόσια εκφράσει τις θέσεις τους και θα είναι πραγματικά λυπηρό η αντίδρασή τους να περιοριστεί μόνο στη διενέργεια διαδηλώσεων έξω από τις Δικαστικές Αίθουσες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των Χανίων, προς συμπαράσταση στους παρανομούντες συναδέλφους τους, Διευθυντών σχολείων των Χανίων.

 

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

Μαργουνίου 71  Χανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς