Τελευταία Νέα

Κρεμάστηκαν από τα τείχη της Φορτέτζας για να εγκαταστήσουν ρωγμόμετρα και καλώδια – Επιστήμονες από την Ευρώπη στο Ρέθυμνο

Επιστήμονες και φορείς από 20 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα Storm της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και πρακτικών για την προστασία και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Από την Ελλάδα συμμετέχει η εφορεία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και εργαστήρια του ΙΤΕ που σε συνεργασία εγκατέστησαν σύγχρονο εξοπλισμό καταγραφής στη Φορτέτζα και τον αιγυπτιακό φάρο του ενετικού λιμανιού, με στόχο την παρακολούθηση και των πιο ανεπαίσθητων μεταβολών στα μνημεία αυτά, ταυτόχρονα με αντίστοιχα μνημεία ανά την Ευρώπη και την ανάληψη προληπτικής δράσης, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Κρεμάστηκαν από τα τείχη της Φορτέτζας για να εγκαταστήσουν ρωγμόμετρα και καλώδια που παρακολουθούν τη μεταβολή των ρωγμών και την υπόγεια κατάσταση των χωμάτων εντός των τειχών του ενετικού φρουρίου. Αντίστοιχα στον αιγυπτιακό φάρο εγκαταστάθηκε εξειδικευμένος σεισμογράφος, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχαιολόγου Κώστα Γιαπιτσόγλου.

Τα σύγχρονα αυτά συστήματα στέλνουν απευθείας τα δεδομένα που καταγράφουν στα ηλεκτρονικά συστήματα των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Storm για να προληφθεί η όποια ενδεχόμενη καταστροφή. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Ιταλία με εκπρόσωπο τη Silvia Boi που δήλωσε σχετικά ότι: “Εξασφαλίζουμε ότι οι λύσεις που θα προτείνουμε, θα μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά είδη αρχαιολογικών χώρων, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, τη γεωγραφική τους θέση, την ηλικία τους. Όταν συμβεί μια κρίση, το τεχνικό πλαίσιο που θα έχουμε καταρτίσει, θα επιτρέψει μια απευθείας επικοινωνία μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων φορέων και θα τους δώσει τη σωστή πληροφορία για το τι να πράξουν σ’εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση”.

Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη δηλώνει σίγουρη για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα συμβάλουν ουσιαστικά και στην αναστήλωση της Φορτέτζας που έχει στα σκαριά η υπηρεσία.

Επιστήμονες από πολλά διαφορετικά πεδία θα συνεργαστούν, έτσι ώστε τα συμπεράσματα του προγράμματος να είναι έτοιμα ακόμη και για εφαρμογή από τα εκάστοτε υπουργεία πολιτισμού ανά την Ευρώπη.

Από πλευράς ΙΤΕ, ο Απόστολος Σαρρής, διευθυντής ερευνητικού εργαστηρίου, ανέφερε ότι θα πειραματιστούν με τα σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης του αρχαιολογικού πλούτου για να προκύψουν συμπεράσματα και πρακτικές προστασίας των μνημείων από τα φυσικά και ανθρωπογενή φαινόμενα.

Αξιοπρόσεκτη επίσης παράμετρος, η συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού μέσω αυτού του προγράμματος σημαντικών επιστημονικών αξιώσεων.

Δείτε επίσης!

Κορονοϊός – “Διπλό χτύπημα” από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πώς έγινε ο σχεδιασμός της βρετανικής μελέτης – Συγκρατημένη αισιοδοξία -Ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από άλλα …

“Ζούμε νέα έξαρση κορονοϊού” – Καθ’οδόν το δεύτερο κύμα, λένε οι επιστήμονες

Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αρχές, μετά την αύξηση που παρουσιάζεται στα κρούσματα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize