Τελευταία Νέα

Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ

Σε έναν χώρο πρασίνου, που μάλιστα είχε περάσει πριν από μία δεκαετία στον Δήμο Αθηναίων ύστερα από δικαστική διαμάχη με ιδιώτη καταπατητή, η τωρινή δημοτική αρχή θέλει να τοποθετήσει προκάτ οικίσκους για τη στέγαση του 158ου νηπιαγωγείου εν όψει της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

● Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν να καταστρέφεται διαμορφωμένο αλσύλλιο εμβληματικού χαρακτήρα, όπως τονίζουν.

Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί απέναντι σε έναν ιδιώτη καταπατητή, τώρα βρίσκονται απέναντι στη δημοτική αρχή Αθηναίων.

Ο λόγος για τον χώρο πρασίνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κόνιαρη και Παλιγγενεσίας. Στο σημείο, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει την τοποθέτηση τριών προκάτ οικίσκων (κοντέινερ) για τη στέγαση του 158ου νηπιαγωγείου εν όψει της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην πρωτεύουσα. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στην «Εφ.Συν.» έχουν ήδη κοπεί 7-8 μεγάλα δένδρα (πλατάνια και κωνοφόρα) και καλλωπιστικοί θάμνοι.

Σήμερα, το ακίνητο περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Σχεδιάζεται η τοποθέτηση τριών κοντέινερ-αιθουσών όπου θα φιλοξενήσουν 69 νήπια και ακόμη μιας αίθουσας νηπιαγωγών, η περίφραξη του χώρου και η διαμόρφωση χώρου υπαίθριου παιχνιδιού επιφάνειας 164,5 τ.μ.

Οι κάτοικοι αντιδρούν για «την αιφνίδια κατάργηση των τελευταίων ελάχιστων χώρων πρασίνου», όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη δημοτική αρχή, ενώ προειδοποιούν περαιτέρω ότι ο χώρος «που τόσο πρόχειρα επιλέχθηκε» είναι ακατάλληλος για την εκπαίδευση νηπίων: εφάπτεται με ένα σιδηρουργείο που λειτουργεί καθημερινά και «πέρα από την ηχορύπανση που προξενεί, εξακολουθεί, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες, να ρυπαίνει την περιοχή με πλήθος άχρηστων σκουριασμένων προϊόντων σιδήρου, που απορρίπτονται καθημερινά και αποτελούν μόνιμη εστία μόλυνσης».

Οι κάτοικοι αντιπροτείνουν να αξιοποιήσει ο δήμος γειτονικό για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ακίνητο, που όπως λένε είναι επίσης ιδιοκτησίας του δήμου, βρίσκεται μεταξύ των οδών Μ. Μελά – Συήνης – Τ. Φιλήμονος (δίπλα ακριβώς από το 2ο Εσπερινό Λύκειο) και έχει πολλαπλάσιο αξιοποιήσιμο χώρο από το ακίνητο της Κόνιαρη. Η πρότασή τους κατατέθηκε στη δημοτική αρχή, αλλά «δεν πήραμε καμία απάντηση».

Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, αρχικά από τον σύμβουλο της «Ανοιχτής Πόλης» Κυριάκο Αγγελάκο –που σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είχε εναλλακτική επιλογή «χωρίς να κόψετε ούτε ένα δένδρο»– και ακολούθως από τον σύμβουλο της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», Γιώργο Αποστολόπουλο, που αναφέρθηκε και στη δημαρχιακή θητεία Κακλαμάνη (τόσο για την οδό Κόνιαρη όσο και για το πάρκο Κύπρου) προειδοποιώντας τη δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη: «Οποιος κόβει δένδρα στον Δήμο Αθηναίων, σταδιακά έρχεται το πολιτικό του τέλος…».

«Δεν υπήρχαν δεύτερες ή τρίτες εναλλακτικές επιλογές αν θέλαμε να εφαρμόσουμε από φέτος τη δίχρονη προσχολική αγωγή», επανέλαβε απαντώντας ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, αντιτείνοντας ότι συνολικά για την τοποθέτηση οικίσκων σε αδόμητα οικόπεδα «η προσπάθεια είναι να κόβονται θάμνοι και να μεταφέρονται δένδρα».

Πάντως η υπόθεση της Κόνιαρη έχει και περαιτέρω πτυχές που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους. Αφενός, η περίφραξη του χώρου του νηπιαγωγείου έχει οριοθετηθεί μέχρι ακριβώς εκεί που έφτανε η καταπάτηση: «Αυτό θα ισοδυναμεί με εκ των πραγμάτων αναγνώριση της καταπάτησης», προειδοποιούν. Αφετέρου, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο καθάρισε την καταπατημένη έκταση και ανακοίνωσε ότι την παραδίδει στους δημότες, αυτή παραμένει περίκλειστη και απρόσιτη, περιγράφουν οι κάτοικοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς