Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης – Επέκταση Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, Νέες Φοιτητικές Κατοικίες, Διοικητική Υποστελέχωση

Επέκταση Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, Νέες Φοιτητικές Κατοικίες, Διοικητική Υποστελέχωση, υψηλό επίπεδο σε υποδομές και προσωπικό, συνθέτουν την ατζέντα της συνέντευξης που πραγματοποιήσαμε με τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.

Αποτελεί ίσως κοινή παραδοχή. Πολλές φορές δεν απαιτεί παρά μόνο μια επίσκεψη. Μια διαπίστωση ιδίοις όμμασι σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, παρά τις όποιες νησίδες αριστείας, χρίζει αναμφίβολα αλλαγών. Τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν σήμερα ελλείψεις καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα σπουδών που παρέχουν. Αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες τους.

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

Η σημερινή τραγική πολλές φορές, πραγματικότητα καταδεικνύει ότι για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά και για την επίτευξη ενός καλύτερου αύριο, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή και ενασχόληση κάθε ακαδημαϊκού ατόμου. Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η Διοίκηση του Πανεπιστήμιού Κρήτης επενδύει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές στο campus του Ρεθύμνου.

Με αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Γάλλου. Συναντώντας τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Επιχειρώντας, μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης 102,4 και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε», του Παντελή Σπυριδάκη, νανα εξετάσουμε την προσπάθεια της Διοίκησης να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου.

Θετικό βήμα η επέκταση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης

«Οι ειδήσεις από το Πανεπιστήμιο εξακολουθούν να είναι θετικές. Εδώ και πολλά χρόνια έχει σχεδιαστεί η επέκταση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης με ένα κτήριο «κόσμημα», τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και για την ίδια την πόλη του Ρέθυμνου».

Η φύση των Σχολών του Ρεθύμνου καθιστά την Βιβλιοθήκη απαραίτητη

«Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει το μεγαλύτερο της μέρος στο Ρέθυμνο, όπου στεγάζονται οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες σε ένα εμβληματικό κτήριο 5.500 τ.μ. και ένα μικρό παράρτημα που υπάρχει στο Ηράκλειο. Επειδή εδώ υπάρχουν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Οι Επιστήμες αυτές εργάζονται με την Βιβλιοθήκη. Αξιοποιούν βεβαίως και τα τεχνολογικά μέσα αλλά για εκείνες είναι απαραίτητα τα βιβλία και η βιβλιοθήκη»

Υπεγράφη η σύμβαση

«Το περασμένο μήνα υπογράφει η Σύμβαση με το αρμόδιο μελετητικό γραφείο. Δυο μελέτες, η μια θα συμμορφώσει το κτήριο με το Κανονισμό Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων και η άλλη θα συμμορφώσει την άδεια του κτηρίου με το κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος».

Το Μάρτιο τα παραδοτέα – Επικαιροποίηση των μελετών

«Τα παραδοτέα θα έρθουν στα χέρια μας το Μάρτη και ακολούθως θα καταθέσουμε το φάκελο για την επικαιροποίηση των μελετών και την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Δημοπράτηση εντός του 2018

«Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι αν οι επαφές μας με το Υπουργείο εξελιχτούν όπως τις υπολογίζουμε το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2018».

Υψηλό επίπεδο σε υποδομές και προσωπικό

«Η βιβλιοθήκη είναι ένα κόσμημα. Πραγματικά δεν ξέρω αν στην Νοτιανατολική Ευρώπη υπάρχει άλλη βιβλιοθήκη σε αυτό το επίπεδο όχι μόνο από την άποψη των υποδομών αλλά από την άποψη του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το προσωπικό του Πανεπιστήμιου Κρήτης αλλά και στον αριθμό των ερευνητών και φοιτητών που εξυπηρετεί».

Κήποι στην κορυφή του νέου κτηρίου

Το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης θα εκτίνεται σε τρία επίπεδα. Θα είναι υπόσκαφο άρα στη κορυφή του κτηρίου θα υπάρχουν κήποι και θα περιλαμβάνει κλασσικές υποδομές όπως ράφια για να υπάρχουν τα βιβλία , έδρανα για μελετούν οι φοιτητές. Θα έχει ηλεκτρονικές υποδομές (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδραστικά μέσα), αίθουσα συνεδριάσεων ,αποθηκευτικοί χώροι, χώροι συνάθροισης. Θα είναι μοντέρνο, πανέμορφο κτήριο που θα μεγαλώσει το ήδη όμορφο κτήριο της βιβλιοθήκης».

Οι ερευνητικές επιδόσεις κατατάσσουν υψηλά το Πανεπιστήμιο

«Το πανεπιστήμιο αξιολογείται υψηλά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, αλλά και σε σχέση με το Διεθνή ανταγωνισμό. Είναι κυρίως οι ερευνητικές του επιδόσεις που το κατατάσσουν σε αυτή την υψηλή θέση».

Το Ρέθυμνο υστερεί σε υποδομές

«Από την άποψη των υποδομών η Πανεπιστημιούπολη του Ρέθυμνου υστερεί σε πολλά σημεία και θα πρέπει όλες οι Διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δίκης μας, να κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις. Αφενός να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτήρια για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας και αφετέρου να προσθέσουν υποδομές με καινούργια κτήρια οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο όπως το δικό μας».

Επόμενο μεγάλο έργο η επέκταση Φοιτητικών Εστιών

«Έτσι στο πλαίσιο αυτό , αφού βλέπουμε ότι η επέκταση της Πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης οδηγείται σε ένα αίσιο τέλος , ετοιμάζουμε και το επόμενο μεγάλο έργο το οποίο είναι η επέκταση των φοιτητικών κατοικιών με 125 νέα δωμάτια. Έχουμε βρει τα χρήματα και έχουμε εγγράψει αυτά στους κατάλληλους κωδικούς ώστε να επικαιροποιηθούν και εκεί οι μελέτες». «Για την βιβλιοθήκη μπορούμε να σχεδιάζουμε για δημοπράτηση εντός του έτους , για την επέκταση των φοιτητικών κατοικιών η διοίκηση μας , που έχει ακόμα δυο χρόνια θητείας , θέλει να ωριμάσει το έργο και πιθανότατα θα το δημοπρατήσει η επομένη διοίκηση».

Σε ακραία σημεία η υποστελέχωση
«Η έλλειψη διοικητικού προσωπικού έχει φτάσει σε ακραίο σημείο. Η Διοίκηση είναι υποστελεχομένη. Άνθρωποι βγαίνουν στην σύνταξη χωρίς να έρχονται άλλοι. Η κατάσταση από την άποψη του διοικητικού προσωπικού είναι δραματική». «

“Όπλο” μας οι ερευνητές μας

«Το μεγαλύτερο όπλο είναι ο δυναμισμός των ερευνητών μας. Αν δείτε τις επιδόσεις από την άποψη χρηματοδοτικών ροών από ερευνητικά προγράμματα θα δείτε ότι η κρίση δεν μας επηρέασε, κινούμεθα σε υψηλούς προϋπολογισμούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *