Τελευταία Νέα

Κωνσταντίνος Σεργάκης – Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφυγών για την Εποπτεία της Αγοράς ο Νεαπολίτης στην καταγωγή

Ο Νεαπολίτης στην καταγωγή Καθηγητής Δικαίου των Κεφαλαιαγορών και Εταιρικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Κων/νος Σεργάκης, υιός του προέδρου Εφετών Εμμανουήλ Σεργάκη, επελέγη, μαζί με άλλον έναν Έλληνα νομικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφυγών για την Εποπτεία της Αγοράς.

Οι τρεις κεντρικές, ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές- η Τραπεζική «European Banking Authority», των Κεφαλαιαγορών «European Markets and Securities Authority» και των Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Οργανισμών «European Insurance and Occupational Pensions Authority», διαμόρφωσαν τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Προσφυγών.

Το Συμβούλιο Προσφυγών αποτελείται αυτή τη στιγμή από πέντε τακτικά μέλη ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ο Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Χρήστος Γκόρτσος. Στους αναπληρωτές περιλαμβάνεται ένας ακόμη διακεκριμένος Έλληνας νομικός, ο Καθηγητής Κων. Σεργάκης.

Το Συμβούλιο Προσφυγών είναι αρμόδιο να αποφασίζει σχετικά με προσφυγές που ασκούνται κατά αποφάσεων των Αρχών. Οι αποφάσεις του είναι δυνατόν να προσβληθούν και αυτές ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία επιλογής είναι αρκετά αυστηρή, δεδομένου ότι η Ε. Ένωση ανακοινώνει πρόσκληση για αιτήσεις και κάνει την πρώτη συνέντευξη εφ’ όσον ο υποψήφιος πληροί κατ’ αρχήν τα κριτήρια. Στη συνέχεια, ενημερώνει για τις υποψηφιότητες που προκρίνονται τις τρεις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν 4 μέλη η κάθε μία.

Το Συμβούλιο Προσφυγών αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένο ιστορικό γνώσεων και επαγγελματικής πείρας στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, των επαγγελματικών συντάξεων, των κινητών αξιών και αγορών ή άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα ερμηνεύουν κανονιστικές ρυθμίσεις της Επιτροπής ή του Ευρωκοινοβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς