Κομισιόν – Η οικονομική εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα στα προ πανδημίας επίπεδα

Ρεκόρ δεκαετιών για τη μεταποίηση – Τι έδειξε η μηναία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Θετικά για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Κομισιόν, για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης.

Αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης στην ευρωζώνη μειώθηκε στις 117,5 μονάδες έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο, στην Ελλάδα, ο δείκτης ανέβηκε από το 111,2 στο 113,0.

Ικανοποίηση για τα στοιχεία εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας ότι άγγιξε «το ιστορικό υψηλό 20ετίας, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας.  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ισχυρής ανάκαμψης για το 2021».

Ο δείκτης, όπως επισήμανε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο υψηλό, στα επίπεδα προ της πανδημίας, ενώ ρεκόρ δεκαετιών σημειώθηκε στη μεταποίηση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης, παρά την πτώση, παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό κλίμα επλήγη λόγω της πτώσης της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών, με τους κλαδικούς δείκτες στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο να σημειώνουν άνοδο.

Μεγάλη είναι η πτώση σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ μικρότερη ήταν σε Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Στη Γερμανία, ο δείκτης έμεινε πρακτικά αμετάβλητος.

Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς