Τελευταία Νέα

«Κόλαφος» στην κυβέρνηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής: Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, συντάξεις και φορολογικά μετά από πολύωρη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. H απόφαση αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια στις 04:00 τα ξημερώματα.

Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την συνταγματικότητα των διατάξεων που φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια και σε πολυσέλιδη έκθεση της, που συνοδεύει το νομοσχέδιο με τα μέτρα, εκφράζει επιφυλάξεις για την ορθότητα των διατάξεων.

Θέτει έτσι υπό αμφισβήτηση την απαίτηση των δανειστών να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα της “συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης”.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Εν τω μεταξύ ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια σήμερα και από πλευράς των κομμάτων ο Μ. Βορίδης από τη ΝΔ, ο Α. Λοβέρδος από την ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εντός της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα συνταγματικότητας επί ορισμένων διατάξεων έθεσε και χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την διάρκεια ακρόασης των φορέων τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την συνταγματικότητα των διατάξεων που φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια και σε πολυσέλιδη έκθεση της, που συνοδεύει το νομοσχέδιο με τα μέτρα, εκφράζει επιφυλάξεις για την ορθότητα των διατάξεων.

Θέτει έτσι υπό αμφισβήτηση την απαίτηση των δανειστών να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα της “συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης”.

Μητρόπουλος: Τίθεται θέμα κύρωσης του κοινοβουλίου

Όπως αποκάλυψε ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τίθεται θέμα κύρωσης του κοινοβουλίου.

“Πάμε σε ξεπεσμό του κοινοβουλίου. Όταν έρχεται το δημοσιονομικό δικαστήριο της πατρίδας και λέει ομόφωνα αντισυνταγματικές, έρχεται η Επιστημονική Επιτροπή, 5 κορυφαίοι καθηγητές, λένε αντισυνταγματικές, δεν μπορεί το κοινοβούλιο να νομοθετεί τις αθλιότητες που λέει και εντοπίζει η Επιτροπή”, τόνισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής “το ύψος των συνταξιοδοτικών παροχών δεν απο τελεί σταθερό ποσό, αλλά δύναται να µεταβάλλεται είτε επί τα βελτίω είτε επί τα χείρω, αναλόγως προς τις εκάστοτε οικονοµικές συνθήκες και συµφώνως προς τα αντικειµενικά κριτήρια, τα οποία εξειδικεύει ο νοµοθέτης, εντός των ορίων της ευρείας εξουσίας που διαθέτει. Άλλωστε, και βάσει της νοµολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) , δεν κατοχυρώνεται ρητώς δικαίωµα σε µισθό ή σύνταξη συγκεκριµένου ύψους, υπό τις προϋποθέσεις, βεβαίως, που θέτει το Δικαστήριο, και οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, µε απο τέλεσµα να µην αποκλείεται, κατ’ αρχάς, διαφοροποίηση του ύψους συνταξιοδοτικής παροχής αναλόγως προς τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες.

Υπό το φως, εποµένως, τόσο της πρόσφατης νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας όσο και της ανωτέρω νοµολογίας του Ε.Δ.Δ.Α., πρέπει να σταθµισθεί, εν προκειµένω, αν οι προτεινόµενες µειώσεις, διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται µεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού και αφετέρου του δηµόσιου συµφέροντος, καθώς και αν οι προ τεινόµενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, λαµβανοµένων υπόψιν τόσο της έκτασής τους (περικοπή 18% της καταβαλλόµενης σύνταξης σε κατηγορίες συνταξιούχων), όσο και του σωρευτικού αποτελέσµατός τους.

Στο εν λόγω αποτέλεσµα θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προηγούµενη, πλήρης, κατάργηση των επιδοµάτων εορτών και αδείας και οι λοιπές µειώσεις των συντάξεων, καθώς και οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επέλθει µε διαδοχικές νοµοθετικές παρεµβάσεις- και, εποµένως, θα πρέπει να σταθµιστεί εάν υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγµατικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δηµόσια βάρη όπου τίθεται, ιδίως, το ζήτηµα προσβολής της προστατευόµενης, περιουσίας, στο µέτρο που θίγονται ήδη θεµελιωµένα συνταξιοδοτικά δικαιώµατα όσων έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (σ.σ. Νόμος Κατρούγκαλου) και, ως εκ τούτου έχουν γεγενηµένη αξίωση για την καταβολή της σύνταξής τους, δεδοµένου, µάλι στα, ότι δεν “προκύπτει µε σαφήνεια ο σκοπός δηµοσίου συµφέροντος που εξυπηρετεί, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κατ’ αρχήν του θεµιτού ή µη χαρακτήρα του επιδιωκόµενου σκοπού και ακολούθως της τήρησης µιας δίκαιης ισορροπίας µεταξύ του σκοπού αυτού και των δικαιωµάτων των συνταξιούχων”.

Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αναφέρει πως “δηµιουργείται προβληµατισµός, ως προς το ε άν µε την προτεινόµενη αναµόρφωση των “ειδικών µισθολογίων” σε συνδυασµό µε την εκτίµηση, κατά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για ετήσια αύξηση – δαπάνη, που “εκτιµάται στο ποσό των 36,2 εκατ. ευρώ, 83,5 εκατ. ευρώ, 77,5 εκατ. ευρώ, 78,5 εκατ. ευρώ και 76,1 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 αντίστοιχα”, αλλά και του ότι, εξασφαλίζονται, κατ’ ελάχιστον, οι αποδοχές των λειτουργών ή υπαλλήλων που δικαιούνταν την 31.12.2016, επιτυγχάνεται πλήρης και επαρκής προσαρµογή προς τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις (σ.σ. που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια), την οποία επιτάσσει η συνταγµατική αρχή του κράτους δικαίου”.

Δείτε επίσης!

Χανιά – Κουράκης για την “βεντέτα” Σημανδηράκη – Κουκιανάκη για την ΑΒΕΑ – “H Επιτροπή του άρθρου 152 ερμηνεύει νόμους για ν’ αποφασίσει”

“H Επιτροπή του άρθρου 152 ερμηνεύει νόμους για ν’ αποφασίσει”. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της …

Ρέθυμνο – Καταδίκασαν το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ Δυναμική κινητοποίηση στο Ρέθυμνο,  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φλεβάρη, στο πλαίσιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize