Κλείνουν συμβόλαια για το 2019 με μικρές αυξήσεις τα ξενοδοχεία

Με ικανοποιητικές τιμές φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κλείνουν οι ξενοδόχοι – ειδικά στα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών – τα συμβόλαια του 2019, με τα δυτικοευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία. Η ρωσική τουριστική αγορά εξελίσσεται με τις αναμενόμενες δυσκολίες, που αποδίδονται στα διμερή προβλήματα Ελλάδος – Ρωσίας, αλλά κυρίως στις εκτός ανταγωνισμού τιμές που προσφέρει στους Ρώσους η Τουρκία, δεδομένου και του ελέγχου που έχουν στην ρωσική αγορά Τούρκοι επιχειρηματικοί παράγοντες. Εξ άλλου η Τουρκία κατόπιν και της εντυπωσιακής πτώσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που μειώνει γενικότερα το κόστος των διακοπών στη γείτονα, καταδεικνύεται εν μέσω τουριστικής σεζόν σε «ασυναγώνιστο» τουριστικό προορισμό, ειδικά για τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κρήτη, τον Ιούλιο, ήταν 12% λιγότεροι, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Από την αρχή της θερινής περιόδου, η αρνητική δυναμική των ταξιδιών των Ρώσων στην Κρήτη, έχει μεγαλώσει, καθώς ο Μάιος κινήθηκε στο -3% και ο Ιούνιος στο -5%.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου, σημαντικοί τουρ οπερέιτορς, όπως το «ANEX Tour» και το «Mοuzenidis Travel», πραγματοποίησαν περικοπές στις πτήσεις τους στην Κρήτη από τη Μόσχα. Αυτό είχε αποτέλεσμα, καθώς οι ελάχιστες τιμές των τουριστικών πακέτων διαμορφώθηκαν στα 38 χιλιάδες ρούβλια για δύο άτομα, ποσό υψηλότερο από το κόστος των θέσεων στις πτήσεις για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους άρχισαν να αυξάνονται.

Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες για το υπόλοιπο της φετινής σαιζόν στην Κρήτη από την Ρωσία εμφανίζονται θετικές αυτή τη στιγμή, καθώς οι τουρ-οπερέιτορς πιστεύουν ότι οι κρατήσεις για τον Αύγουστο, θα κινηθούν θετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η μείωση της τουριστικής κίνησης προς το νησί δεν θα υπερβεί το 10% σε σύγκριση με την περίοδο του 2017.

Συμβόλαια για το 2019

Εξ άλλου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι υπογραφές συμβολαίων μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων για το 2019. Η εικόνα από την ελληνική τουριστική αγορά, όπως την περιγράφουν ξενοδόχοι σε διάφορους προορισμούς, είναι απροσδόκητα θετική, δεδομένου του προβληματισμού και των εκτιμήσεων που κάνουν τουριστικοί παράγοντες της χώρας μας για την επόμενη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, κατά μέσο όρο, στα συμβόλαια με τα τουριστικά γραφεία της Δυτικής Ευρώπης, διαμορφώνονται για τα 5στερα και 4στερα ξενοδοχεία, που πωλούνται σχετικά πιο εύκολα, αυξήσεις 3-5%, με μέσο όρο στο 3%.
Ωστόσο, στα συμβόλαια με Ρώσους τουρ- οπερέιτορς, οι αυξήσεις κινούνται από 0 έως 1,5%, σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη Ρωσία, ειδικά μετά την «είσοδο» στην αγορά ξανά της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Βέβαια υπάρχουν και ξενοδοχεία που υπογράφουν με υψηλές διψήφιες, σε ποσοστά, αυξήσεις, που έχουν να κάνουν όμως με μονάδες πολύ υψηλών προδιαγραφών, που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας επώνυμο και με ταυτότητα, προϊόν.

Ωστόσο, έμπειροι τουριστικοί παράγοντες, σημειώνουν με νόημα ότι οι τουρ- οπερέιτορς, δέχονται πολύ εύκολα και χωρίς παζάρια τις αυξήσεις, τακτική που δεν συμβαδίζει με την πάγια τακτική των μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών γραφείων. Η εξήγηση που δίνουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, σχετικά με την ευκολία που υπογράφουν συμβόλαια με τις παραπάνω αυξήσεις είναι αναμενόμενη και εν πολλοίς γνωστή.

Για μεν τα ξενοδοχεία που πωλούνται εύκολα γιατί τα επιλέγουν οι πελάτες και έχουν αμείωτη ζήτηση, η αύξηση 3% είναι φυσιολογική. Για αρκετά άλλα όμως ξενοδοχεία, η λογική των τουριστικών γραφείων, είναι να υπογράψουν τα συμβόλαια, ώστε αν υπάρξουν ξανά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή (Τουρκία, Αίγυπτος, κ.λπ.), να έχουν εναλλακτική λύση. Αν η σαιζόν εξελιχθεί ομαλά και κάποια ελληνικά ξενοδοχεία, δεν πουλάνε, λόγω υψηλής τιμής, το πρόβλημα θα είναι στα ξενοδοχεία και τότε θα ξεκινήσουν οι προσφορές…. Είναι μια γνώριμη τακτική, την οποία λίγο ως πολύ την βιώνουν οι ξενοδόχοι πολύ συχνά…

Από: ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize