Τελευταία Νέα

Καζανέματα στο Χαμέζι Σητείας – Η πρώτη τσικουδιά της Κρήτης κάθε χρόνο! – Crete Docs

Σε ολόκληρη την Κρήτη τα καζανέματα για να βγει η ξακουστή ρακή ή τσικουδιά, αποτελούν σημαντική εορτή του έτους. Απ’ άκρη σ’άκρη του νησιού στήνονται τα καζάνια συνήθως από τα μέσα του φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Όμως εδώ, στην Άπω Ανατολή της Κρήτης, στην αλλοτινή Επαρχία και το σημερινό Δήμο Σητείας, υπάρχει ένα χωριό που καζανεύει στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο. Στο πανέμορφο και γραφικό Χαμέζι βγαίνει η πρώτη τσικουδιά της Κρήτης κάθε χρόνο και με αφορμή το γεγονός εδώ και δεκαετίες γίνονται τα Καζανέματα από τη Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου. Όλοι μαζί μια παρέα υπό τους ήχους του βιολιού και με τις τοπικές κοντυλιές ευχαριστιούνται την υπερηφάνεια της τήρησης των παραδόσεων.

Το  Χαμέζι βρίσκεται 11 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Σητείας. Διαθέτει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο και αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή από την Μινωική μέχρι και την Ενετική εποχή της Κρήτης. Είναι ένα χωριό όμορφο και γραφικό με ανθρώπους πρόσχαρους, όπως φημίζονται ότι είναι όλοι οι Λασιθιώτες. Από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο το χωριό είναι ολάνθιστο χάρη στο μεράκι των κατοίκων του, ενώ σπάνια το χειμώνα ντύνεται στα λευκά.

Οι Χαμεζανοί παραμένουν ακόμη και σήμερα γνωστοί για την τέχνη τους στο να σκαλίζουν την πέτρα, αλλά και γενικά για την τήρηση των παραδόσεων. Μέσα από τα Καζανέματα συναντούνται κάθε χρόνο οι απανταχού Χαμεζανοί και όχι μόνο, για να γιορτάσουν με αυτή τη συνάντηση, αυτά που τους ενώνουν και να χαρούν την πρώτη τσικουδιά του έτους με τη συνοδεία παραδοσιακών αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων που παρασκευάζονται από μέρες, αλλά και εκείνη τη στιγμή.

Δεν ξέρω πως θα φαίνονταν όλα αυτά στον Ζαχάρη τον Μαυράκη που ακόμη και σήμερα μέχρι και οι νεότεροι κάτοικοι του Χαμεζίου τον γνωρίζουν ως: ο Ποιητής. Καταγόταν από τη Ρίζα και έζησε στο Χαμέζι. Εξιστορούσε τα βράδια στο καφενείο τα δρώμενα της εποχής, αλλά και περασμένων ετών σε στίχους με ρίμα, διασώζοντας προφορικά την παράδοση του τόπου.

kazanemata xamezi (1)

kazanemata xamezi (15)

kazanemata xamezi (17)

kazanemata xamezi (10)

kazanemata xamezi (13)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς