Καυτό το φετινό καλοκαίρι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Στα 182 δισ. δολ. ανέρχεται ήδη η αξία των ευρωπαϊκών συμφωνιών

Πολύ υψηλές «θερμοκρασίες» πνέουν στην ευρωπαϊκή αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι ιδιαίτερα «καυτό», κόντρα στη λογική που θέλει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήρεμους μήνες.

Στα 182 δισ. δολάρια η αξία των ευρωπαϊκών συμφωνιών, είναι μέχρι στιγμής η υψηλότερη από το 2008 και μπορεί εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς να ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ήδη το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκε νέο «κύμα» συμφωνιών, που εκτινάσσουν τις συμφωνίες του Αυγούστου σε επίπεδα-ρεκόρ προτού ακόμη ο μήνας ολοκληρωθεί, με την αξία τους να φθάνει κοντά στα 40 δισ. δολάρια.

Ο αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός Parker-Hannifin συμφώνησε να εξαγοράσει τη βρετανική Meggitt που κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών στην τιμή των 6,3 δισ. στερλινών (8,8 δισ. δολαρίων), προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αεροναυπηγική βιομηχανία. Η συμφωνία αυτομάτως διπλασιάζει το μέγεθος του τμήματος συστημάτων αεροδιαστημικής της Parker.

Εξαγορά της Afterpay

Τη μεγαλύτερη ωστόσο συμφωνία αποτελεί το σχέδιο της Square να αγοράσει την αυστραλιανή εταιρεία fintech, Afterpay, με 16 εκατ. πελάτες, προκειμένου να εισχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στην αγορά χορήγησης δανείων. Η εταιρεία πληρωμών Square του Τζακ Ντόρσι, του συνιδρυτή του Twitter, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που απευθύνεται κυρίως σε νέους, ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους 29 δισ. δολαρίων, εξ ολοκλήρου σε μετοχές, το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά αυστραλιανής εταιρείας που έχει ανακοινωθεί ποτέ. «Οι δύο εταιρείες μοιράζονται κοινούς στόχους και θα πετύχουν» τόνισε ο Τζακ Ντόρσι.

Αλυσίδες καταστημάτων

Επίσης, η Foot Locker θα αγοράσει δύο μικρότερες αλυσίδες καταστημάτων υποδημάτων στην τιμή του 1,1 δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από τα εμπορικά κέντρα και να διευρύνει την παρουσία της στην Ασία. Η εταιρεία αγοράζει την WSS με έδρα την Καλιφόρνια και την ιαπωνική Atmos. Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός πάροχος επιχειρηματικών υπηρεσιών Sanne Group αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξαγορά του από την πλατφόρμα διαχείρισης ενεργητικού Apex Group στην τιμή του 1,5 δισ. στερλινών. Επίσης, η γερμανική εταιρεία real estate Vonovia ανέβασε την προσφορά της για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Deutsche Wohnen στην τιμή του 1,9 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση των startups

Οι κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου αύξησαν την κυριαρχία τους στη Silcon Valley στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ανταγωνιζόμενες τους εκπροσώπους του venture capital, σε μία εξέλιξη που θα διπλασιάσει το περσινό ρεκόρ στη χρηματοδότηση των startups. Αντισταθμιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς και επενδυτικά κρατικά ταμεία μαζί με επενδυτές από τον χώρο του επιχειρηματικού κεφαλαίου είχαν στο δεύτερο τρίμηνο την πιο έντονη δραστηριότητα από κάθε άλλο τρίμηνο έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook Data, τα οποία επικαλείται η WSJ. Οι παίκτες αυτοί εκπροσώπησαν το 42% των συμφωνιών χρηματοδότησης startups. Σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook, οι επενδύσεις σε αμερικανικές νεοσύστατες στοπρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 150 δισ. δολάρια. Από το 2016 έως το 2019 καταγράφονταν κατά μέσο όρο 35 συμφωνίες τον μήνα με χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων και άνω σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights. Φέτος έγιναν 126 συμφωνίες τον μήνα. Όλες αυτές οι συμφωνίες ώθησαν στα ύψη τις αποτιμήσεις αλλά και τον αριθμό των νεοσύστατων που άγγιξαν τόσο υψηλά νούμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς