Κατερίνα Νοτοπούλου – “Το Ρέθυμνο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού”

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι το Ρέθυμνο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού και να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σχεδιάσουμε δηλαδή ένα μοντέλο τουρισμού ανθεκτικό, πράσινο με κυκλική οικονομία που θα φέρνει τα μέγιστα οφέλη και αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου από το Ρέθυμνο που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα. 

Η κ. Νοτοπούλου συνοδευόμενη από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο Ανδρέα Ξανθό και τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Ρεθύμνου, Θοδωρή Δουλουμπέκη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Κρήτη είχε μια σειρά από συναντήσεις κι επαφές με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού, ξεκινώντας τις συναντήσεις της με τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Νοτοπούλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και με τους αυτοδιοικητικούς φορείς τουρισμού των Δήμων του Ρεθύμνου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαίρης Λιονή, στο ξενοδοχείο Veneto. Το ίδιο απόγευμα, συναντήθηκε με τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου στο ξενοδοχείο Theartemis Palace.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια μέρα νωρίτερα επισκέφθηκε το νότιο Ρέθυμνο, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Αγ. Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νότιων Παραλιών του Ρεθύμνου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Νοτοποπούλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο τόπος σας έχει ανθρώπους επιχειρηματίες και εργαζόμενους με εξαιρετικές ιδέες και τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, να μεριμνήσουμε για τουρισμό και να το κάνουμε πράξη 365 μέρες το χρόνο. Αυτό όμως προϋποθέτει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επιβιώνουν από αυτή την κρίση. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον τουρισμό ,να θωρακιστεί. Είναι η βαριά μας βιομηχανία όμως δεν έχει χαρακτηριστικά μιας βαριάς βιομηχανίας. Όταν σε όλο τον κόσμο μιλάμε για κλιματική επανάσταση και πράσινες μορφές ανάπτυξης εδώ αφήνουμε άλλη μια ευκαιρία, εξ αιτίας της κυβέρνησης να πάει χαμένη». Και κατάληξε: «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται το μέλλον του τόπου ερήμην της κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων και του κόσμου της εργασίας. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε μαζί γιατί πραγματικά αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές βιώσιμης ανάπτυξης με όρους δίκαιης ανάπτυξης».

Ανδρέας Ξανθός: «Αναγκαία η στήριξη από την κυβέρνηση για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις»

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή την περίοδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναθερμάνει την επαφή του με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η εστίαση, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια μεγάλη δυσκολία, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν. Παρουσία της κ. Νοτοπούλου που είναι η αρμόδια τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε μια πλήρη εικόνα των προβλημάτων, των δυσκολιών και των δυνατοτήτων για να αναπτυχθεί αυτός ο κρίσιμος τομέας στην περιοχή μας».

Και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι πέρα από την αναγκαία στήριξη από την κυβέρνηση, της εργασίας, του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να κινηθούν με έναν βιώσιμο τρόπο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αυξημένα υγειονομικά δεδομένα. Ως κρίσιμη προϋπόθεση εισόδου στην χώρα πρέπει να είναι το αρνητικό μοριακό τεστ και με επαναλαμβανόμενα εβδομαδιαία rapid test τα οποία θα γίνονται στο προσωπικό και στην εστίαση και στον τουρισμό».

Θοδωρής Δουλουμπέκης: «Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έναν βιώσιμο και διαγενεακά αλληλέγγυο πολεοδομικό σχεδιασμό σε κάθε γωνιά του Ρεθύμνου»

Ο Συντονιστής ΝΕ Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπέκης με αφορμή την επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου δήλωσε: «Προκειμένου να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα διαμαντιού που έχει το Ρέθυμνο, αλλά και να ενισχύσουμε το «πράσινο» – χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος προφίλ του νομού μας, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έναν βιώσιμο και διαγενεακά αλληλέγγυο πολεοδομικό σχεδιασμό σε κάθε γωνιά του Ρεθύμνου.  Οι έννοιες της προστασίας κι ανάδειξης του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να λειτουργήσουν, ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, με το πλούσιο φυσικό τοπίο, συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά και αυτός ο συνδυασμός είναι που προσπαθούμε συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να υπηρετήσουμε στη φιλοσοφία του προγράμματός μας.

Τα μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, όπως ο ΒΟΑΚ, που τόσο έχει ανάγκη το Ρέθυμνο, ένας νομός χωρίς πύλες εισόδου κι εξόδου πέρα από τις οδικές αρτηρίες, είχαν πάντα ως προτεραιότητα αυτή τη φιλοσοφία και προσπαθούσαμε να την υπηρετήσουμε μέσα από τη διαβούλευση και την κοινωνική εμπλοκή. Δυστυχώς, αυτό πλέον δε γίνεται από αυτή την κυβέρνηση.

Όπως το ταμείο ανάκαμψης σχεδιάζεται εν κρυπτώ έτσι και τα μεγάλα έργα προχωρούν χωρίς διάλογο κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί αν δεν λαμβάνονται υπόψιν οι  ανησυχίες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις τοπικές κοινότητές τους και την Περιφέρειά μας τότε ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μόνιμη παραμόρφωση του χαρακτήρα του Ρεθύμνου. »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς