Τελευταία Νέα

Κατατακτήριες ΑΕΙ 2021 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έβαλε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις κατατακτήριες εξετάσεις 2021.
Με αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ καθορίζονται μεταξύ άλλων οι ημερομηνίες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και ο χρόνος εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, το alfavita.gr είχε λάβει πλήθος επιστολών και άλλων διαμαρτυριών υποψηφίων, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των κατατακτήριων εξετάσεων.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Πιο αναλυτικά, από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τετάρτη 26 Μαΐου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων σε τμήματα και σχολές των ΑΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ Α’ 111, 12-6-2020) και του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 (ΦΕΚ 4806, Β΄).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε ειδική εφαρμογή.

19 Μαΐου με 30 Ιουνίου οι εξετάσεις

Παράλληλα, ανακοινώνεται ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε τμήματα ή σχολές των ΑΕΙ, φέτος, θα πραγματοποιηθούν, κατ’ εξαίρεση, κατόπιν αιτημάτων των Πανεπιστημίων, από τις 19 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου, λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για τα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Άγγελου Συρίγου έχει δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι κατατακτήριες θα διεξάγονταν μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. 

Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση να παραταθεί για έναν μήνα το διάστημα των εξετάσεων, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου 2021, ελήφθη κατ’ εξαίρεση κατόπιν αιτημάτων των Πανεπιστημίων και λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν όσοι υπέβαλαν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την τεθείσα προθεσμία (1-15/11/2020), σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ1/192329/Β3/13-12-2013 υπουργική απόφαση.

Διάρκεια εξέτασης

πανεπιστήμια, πανεπιστημιακή αστυνομία, νομοσχέδιο

Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, που τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση για τις κατατακτήριες εξετάσεις των ΑΕΙ που ξεκίνησαν από από 19 Μαΐου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ορίζεται χρονικό διάστημα από 1,5 έως 3 ώρες για τη διεξαγωγή κάθε εξέτασης.

Η απόφαση επιβεβαιώνει επίσης ότι οι εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι 30 Ιουνίου (αντί 31ης Μαΐου που είχε αρχικά προγραμματιστείκατόπιν αιτημάτων των Πανεπιστημίων κατ’ εξαίρεση εφέτος, λόγω covid.

Ξεκινούν οι πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ξεκινούν οι δια ζώσης πρακτικέςκλινικέςεργαστηριακές ασκήσεις και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους φοιτητές, ενώ το alfavita.gr έχει λάβει και δημοσιεύσει τους προηγούμενους μήνες πλήθος επιστολών και ανακοινώσεων.

Οι ημερομηνίες επανέναρξης των πρακτικών και κλινικών ασκήσεων που έχουν «κλειδώσει» μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

Ξεκινάει η διενέργεια με φυσική παρουσία από τις 10/5/2021:

  • των πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

Ξεκινάει η διενέργεια με φυσική παρουσία από τις 15/5/2021:

  • κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής,
  • κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθημάτων στα τμήματα μουσικών σπουδών· εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,
  • κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς