Τελευταία Νέα

Κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα στη Συρία

Την ώρα που περισσότεροι από 22 άνθρωποι έπεφταν νεκροί στην Ανατολική Γούτα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσιζε ομόφωνα 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά τραυματιών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ψηφοφορία διεξήχθη τη στιγμή που συριακά μαχητικά αεροσκάφη συνέχιζαν για έβδομη συνεχόμενη μέρα να βομβαρδίζουν την Ανατολική Γούτα, τον στενά πολιορκημένο θύλακα στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου τουλάχιστον 500 άμαχοι -μεταξύ των οποίων 123 παιδιά- είναι νεκροί τις τελευταίες επτά μέρες.

Η ψηφοφορία καθυστέρησε δύο ημέρες μέχρι να λάβει την υποστήριξη της Μόσχας, η οποία επανειλημμένα χαρακτήριζε «μη ρεαλιστική» την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε μια προσπάθεια να πάρουν με το μέρος τους τη Ρωσία, Κουβέιτ και Σουηδία τροποποίησαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το ψήφισμα, αίροντας την απαίτηση η κατάπαυση του πυρός να διαρκέσει 72 ώρες.

Η προσπάθεια απέδωσε, αν και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, επέκρινε έντονα τη Μόσχα για την καθυστέρηση της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι 5,6 εκατ. άνθρωποι σε 1.244 κοινότητες βρίσκονται σε «άμεση ανάγκη», συμπεριλαμβανομένων 2,9 εκατ. σε δύσκολα και υπό πολιορκία σημεία.

Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Ο πρέσβης της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη είπε στο Συμβούλιο λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι «κονβόι και ομάδες εκκένωσης είναι έτοιμες για αναχώρηση».

Η Σουηδία, το Κουβέιτ και πολλές άλλες χώρες πιέζουν για άμεση δράση των Ηνωμένων Εθνών καθώς τα θύματα πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται καθώς συνεχώς βρίσκονται πτώματα κάτω από τα συντρίμμια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς