Ιστορική συμφωνία Λονδίνου – ΕΕ για το Brexit

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πολλά κενά και ατελείωτες ώρες συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για τη μετα-Brexit εποχή.

Με συγκινητικούς τόνους, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι «πετύχαμε μια καλή συμφωνία». Επισήμανε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ό,τι ξεχωριστά» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή». «Οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ήταν πολλά τα διακυβεύματα, πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία άξιζε να δώσουμε τη μάχη».

Η ίδια τόνισε ότι η κοινή αγορά θα παραμείνει δίκαιη, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα ήταν πάντα η κυριαρχία. «Καμία συμφωνία στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το Brexit. Η συμφωνία «θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Το βίντεο των δηλώσεων

 

Μπαρνιέ: Διατηρούμε την ενότητά μας

Από την πλευρά του, ο ειδικός διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε απολύρως ικανοποιημένος: «Σήμερα είναι ημέρα ανακούφισης. Αλλά υπάρχει και κάποια λύπη, λαμβάνοντας υπόψη τι είχαμε και θα θα έχουμε».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε. επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα».

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

istoriki-symfonia-londinoy-e-e-gia-to-brexit0

Δηλώσεις Μισέλ

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε και επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο Μπόρις Τζόνσον, οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «ο βασικός στόχος είναι ο ίδιος». «Θα είμαστε πάντα ο νούμερο ένα σύμμαχος σας και η βασική αγορά δίπλα σας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πήραμε πίσω τον έλεγχο της μοίρας μας», παρότι «ο κόσμος έλεγε ότι είναι απίθανο».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις μας να κάνουν ακόμα περισσότερες συνεργασίες με την Ευρώπη».

 

 

Πανηγυρίζει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες τη «νίκη» που επετεύχθη, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».

 

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας χαιρέτισε την εξέλιξη, με ανάρτησή της στο Twitter. «Θα έχουμε μια ισχυρή εμπορική σχέση με την ΕΕ και θα εμβαθύνουμε τις συναλλαγές με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο χάρη στην ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μας».

Βρετανία

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας». «Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η ίδια πηγή.

istoriki-symfonia-londinoy-e-e-gia-to-brexit1

Η σκυτάλη στα κοινοβούλια

Πλέον η σκυτάλη περνά στα εθνικά κοινοβούλια, με πρώτες τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία για την επικύρωση της συμφωνίας, με σκοπό την – έστω προκαταρκτική – έγκριση ώστε να μην υπάρχει κενό κατά την τυπική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό που σχολιάζεται στη Βρετανία είναι ότι 1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα, οι βουλευτές θα έχουν ελάχιστες ημέρες ή και ώρες για να μελετήσουν τις περίπου 2.000 σελίδες της συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες σχολιάζεται μάλιστα ότι πρόκειται ιστορικά για την πρώτη διεθνή εμπορική συμφωνία που αντί να συσφίγγει τις εμπορικές σχέσεις δύο μερών, τις χαλαρώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize