Τελευταία Νέα

Ηράκλειο – Το αεροδρόμιο βουλιάζει» από τουρίστες – 300 περίπου πτήσεις μέσα στο σαββατοκύριακο

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο “Ν. Καζαντζάκης” το 83% της κίνησης του 2019

Αισθητή ήταν η αύξηση τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο οποίο προσγειώθηκαν 300 περίπου πτήσεις εξωτερικού μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε, με την επιβατική κίνηση να είναι αυξημένη κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισιόδοξη και θετική είδηση, η οποία επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των τουριστικών παραγόντων, οι οποίοι έκαναν λόγο για ουσιαστική έναρξη του τουρισμού στις αρχές με μέσα Ιουλίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στο “Νίκος Καζαντζάκης”, με τους τουρίστες να ανυπομονούν να βρεθούν σε τουριστικά θέρετρα της Ανατολικής Κρήτης, δηλώνοντας ότι νιώθουν ασφαλείς. Πολίτες από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” πως θεωρούν την Κρήτη ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ οι μέρες των διακοπών τους θα είναι αρκετά μεγάλες και συγκεκριμένα από 7 έως 15 ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγράφηκε το 83% της κίνησης του 2019, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις των ξενοδόχων.

«Στατιστικά, το πρώτο δεκαήμερο μάς έδειξε ότι είμαστε στο 83% της κίνησης του 2019. Είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία έχουν ως επίκεντρο τον νομό Ηρακλείου και επίσης βλέπουμε πως έχουν ανοίξει τα περισσότερα ξενοδοχεία του νομού. Οι πληρότητες είναι αρκετά καλές. Στις 19 του μήνα θα “ανοίξει” η Μεγάλη Βρετανία. Το πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στη Ρωσία», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” o πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Προβλήματα στο πάρκινγκ

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου επικράτησαν εικόνες αλαλούμ στο αεροδρόμιο, στον κεντρικό δρόμο, όπου πάρκαραν δεκάδες τουριστικά λεωφορεία, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία τόσο των οχημάτων όσο και των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναστροφή, καθώς εάν μπούμε μέσα στο αεροδρόμιο δε θα μπορέσουμε να κάνουμε το δικό μας δρομολόγιο. Μπλοκάρει ο δρόμος και είναι και επικίνδυνα», ανέφερε ο πρόεδρος ιδιοκτητών αστικών λεωφορείων, Αντώνης Δανδάλης.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι οδηγοί λεωφορείων οι οποίοι μίλησαν στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” για τα προβλήματα που συναντούν στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο. Όπως διαμηνύουν, δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος πάρκινγκ, πράγμα που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων τονίζει ο γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων “O Ερμής”, Γιώργος Μανουσάκης.

«Δυστυχώς, λύση δε δίνεται. Αυτό που είδατε σήμερα στην περιοχή του αεροδρομίου (σ.σ. προχθές) είναι μια μικρογραφία τού τι συμβαίνει όταν έχουμε κίνηση. Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους να κινούνται δεξιά, αριστερά, πλάγια και ευθεία. Και δεν είναι άλλοι παρά τουρίστες με τις βαλίτσες τους. Εμείς το διατυμπανίζουμε, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται», αναφέρει ο Γιώργος Μανουσάκης.

Απειλεί η μετάλλαξη “Δέλτα”

Την ίδια στιγμή, τα αισιόδοξα σενάρια στην αρχή της σεζόν ήθελαν το 2021 να είναι η χρονιά που θα ξεκινούσε η ανάκαμψη για τον ελληνικό τουρισμό. Με δεδομένη την εξάρτηση της εθνικής (και ιδιαίτερα της κρητικής) οικονομίας από την τουριστική βιομηχανία, ήταν πολύ σημαντικό αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Από τότε βεβαίως έχουν αλλάξει αρκετά και κυρίως έχει προκύψει η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική, μετάλλαξη. Οπότε σε μια απρόβλεπτη χρονιά εξελίσσεται το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”… απειλεί να ανατρέψει τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, που καταδεικνύουν τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, με τους παράγοντες της αγοράς να αποφεύγουν πλέον να κάνουν σαφείς προβλέψεις για την πορεία της σεζόν.

«Η ζήτηση ανεβαίνει σιγά-σιγά από βδομάδα σε βδομάδα, ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή. Μπορεί αυτή τη στιγμή η σεζόν να δείχνει θετικά σημάδια και η πληρότητα να κινείται ανοδικά, αλλά η φετινή σεζόν είναι ρευστή, δεν έχει καμία σταθερότητα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τους οποίους επικαλείται το euro2day.gr.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ποντάρουν στην επιμήκυνση της σεζόν

Πάντως, οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να ρεφάρουν εν μέρει και να καλύψουν μέρος του χαμένου έδαφος του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, κατά το οποίο η ταξιδιωτική κίνηση ήταν υποτονική. «Ελπίζουμε στην επιμήκυνση της σεζόν και μετά τον Οκτώβριο. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα είναι ένας “δυνατός” μήνας, θα είναι ένας “δεύτερος Αύγουστος”, εάν το επιτρέψει η πανδημία και δη η εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”, κάτι που μέχρι πρότινος δε μας απασχολούσε», προσθέτουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Ισχυροί tour operators, πάντως, έχουν κάνει από νωρίς ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για παράταση των προγραμμάτων τους ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ ενθαρρυντικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το γεγονός ότι αρκετοί ταξιδιώτες έχουν μεταθέσει τις κρατήσεις τους από την αρχή της σεζόν για αργότερα μέσα στο 2021, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγαλύτερη ζήτηση για ταξίδια μέσα στο φθινόπωρο καταγράφεται μέχρι στιγμής από τον μεγαλύτερο τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, τη Γερμανία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου επιδεικνύουν ταξιδιώτες από την Τσεχία και την Πολωνία. Θετικά μηνύματα “στέλνει” και η βρετανική αγορά, με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν ότι ένα κομμάτι της ζήτησης των Βρετανών, που δεν έχουν καταφέρει για την ώρα να ταξιδέψουν, θα μπορέσει να “εκτονωθεί” το φθινόπωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μεγαλύτερους tour operators που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η TUI, καταγράφει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς μέχρι και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς για ταξίδια στη χώρα μας μέχρι τον Νοέμβριο. Στην ίδια κατεύθυνση, η αεροπορική εταιρεία Eurowings έχει προγραμματίσει 526 χιλιάδες θέσεις μέχρι και τον Οκτώβριο από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα, ενώ στο… παιχνίδι της παράτασης της τουριστικής σεζόν έχουν μπει και άλλοι μεγάλοι tour operators, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τα προγράμματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει ένα νέο κύμα πανδημίας, που θα οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούν και πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη γαλλική αγορά, η οποία φέτος δίνει ισχυρό “παρών” στη χώρα μας. «Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους tour operators να επεκτείνουν τη διάρκεια των συμβολαίων που έχουν συνάψει σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παράταση μέχρι τον Νοέμβριο», εξηγούν επιχειρηματίες του τουρισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς