Τελευταία Νέα

Ηράκλειο – Κοινωνικό Φροντιστήριο – Μεγάλος αγώνας για να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα 180 μαθητές

Πολλές οι επιτυχίες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

Επτά ολόκληρα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τη δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Ηρακλείου. Είναι ένα φροντιστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες εθελοντών καθηγητών και ανθρώπων, με σκοπό να παρέχουν αφιλοκερδή στήριξη και βοήθεια σε κάθε παιδί που η οικογένειά του δεν έχει τα οικονομικά μέσα. Η επιτυχία είναι μεγάλη και σε επίπεδο προσέλευσης μαθητών 180 και σε επίπεδο εθελοντών καθηγητών 70.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα με σκοπό να αναδείξει το Κοινωνικό Φροντιστήριο της πόλης του Ηρακλείου, ένα φροντιστήριο-σταθμός στα εκπαιδευτικά πεπραγμένα της πόλης. Το συγκεκριμένο φροντιστήριο συγκροτείται από εθελοντές καθηγητές και ανθρώπους που μέρα με τη μέρα βάζουν ένα λιθαράκι «στο τείχος της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο». Ο Βαγγέλης Κουτουμάνος, που είναι συντονιστής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από το 2019, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τον ιδιαίτερο αυτό θεσμό, ο οποίος είναι μια ευκαιρία για τον κάθε μαθητή που προέρχεται από μια οικογένεια όχι και τόσο εύπορη να παρακολουθεί μαθήματα δωρεάν και ταυτόχρονα για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να μεταβιβάσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του εντελώς δωρεάν.
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά είναι μια δράση του Δήμου Ηρακλείου και από την άλλη μεριά είναι μια ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξενόγλωσσα εντελώς δωρεάν. Ταυτόχρονα, είναι και μια ευκαιρία για τους ανθρώπους που έχουν στο DNA τους να βοηθούν τους συνανθρώπους τους», ανέφερε ο κ. Κουτουμάνος.Ο συντονιστής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Ηρακλείου έκανε μια ιδιαίτερη μνεία στους καθηγητές, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πράξης.«Το κίνητρο των εκπαιδευτικών δεν είναι υλικό. Αισθάνονται ικανοποίηση από το αίσθημα της αγάπης και της ηθικής ικανοποίησης που εισπράττουν. Δεν αντιλαμβάνονται τη διαδικασία της μάθησης με όρους υλιστικούς», είπε.

Πολλές επιτυχίες

Οι επιτυχίες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι πολλές. Και μάλιστα, όταν οι επιτυχίες είναι τρανταχτές, τότε οι ειδήσεις διαδίδονται από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο, με αποτέλεσμα το Κοινωνικό Φροντιστήριο σήμερα, εν έτει 2021, να έχει μαθητές από την πάνω Ελλάδα αλλά και μαθητές εκτός Ελλάδας.«Εγώ προσωπικά ανέλαβα το 2019. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαθητές και από την υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Κρήτης), αλλά και εκτός Ελλάδας. Πολλοί καθηγητές δεν είναι Ηρακλειώτες. Έχει γίνει πρότυπο δράσεων. Μας προσεγγίζουν ως Κοινωνικό Φροντιστήριο απ’ όλους τους Δήμους, με σκοπό να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα στην εμφύσηση της γνώσης. Στόχος μας είναι για τον επόμενο χειμώνα να προσθέσουμε περισσότερα μαθήματα για τα παιδιά, ειδικά μαθήματα, π.χ. σχέδιο ελεύθερο και γραμμικό κ.ά. Και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και παιδιά Ελλήνων μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, να μάθουν την ελληνική γλώσσα ή και να δώσουν εξετάσεις για ελληνικά πανεπιστήμια», υποστήριξε ο κ. Κουτουμάνος.

Ο στόχος

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτουμάνος ανέφερε ότι «σκοπός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που οι οικογένειές τους δοκιμάζονται οικονομικά και να μη μείνει κανένα παιδί πίσω στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος μας είναι να υπάρχει ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών. Να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και στη γνώση».
Μίλησε ακόμη για τις εγγραφές των μαθητών, που μέχρι και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τις 180. Είναι αριθμός αρκετά μεγάλος, που καταδεικνύει πως η ανάγκη είναι μεγάλη, καθώς η οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών δεν είναι καλή.
Ο κ. Κουτουμάνος αναφέρθηκε στους καθηγητές, λέγοντας πως όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή θα είναι κερδισμένος από ηθικής απόψεως και ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, «το Κοινωνικό Φροντιστήριο ζητάει άτομα ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής εμπειρίας. Χώρος υπάρχει για όλους». Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 ενεργοί καθηγητές.

Η μεγάλη χαρά τού να προσφέρεις τη γνώση

Ο Βασίλης Τσακιράκης είναι καθηγητής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Ηρακλείου. Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Βασίλης Τσακιράκης εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια προσφέρει ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες και δεξιότητές του στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Διδάσκει μαθήματα μεγαλύτερων τάξεων και κυρίως της Γ’ Λυκείου. Ο ίδιος μίλησε για την ανιδιοτελή του προσφορά, κάνοντας σαφές πως το αίσθημα της ικανοποίησης είναι έντονο και ζωηρό όταν βλέπει ότι προσφέρει με τον δικό του τρόπο στον συνάνθρωπο.
«Εγώ προσωπικά αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο βρίσκομαι από το 2014, σχεδόν 7 ολόκληρα χρόνια. Αισθάνομαι ικανοποίηση κάθε φορά που μπαίνω σε σχολική αίθουσα και διδάσκω. Θεωρώ πως είναι προσφορά στον συνάνθρωπο και κυρίως προσφορά σε παιδιά φτωχών οικογενειών ή αλλιώς οικογενειών που δεν έχουν οικονομικά μέσα και έχουν ανάγκη από ενίσχυση στα θεωρητικά μαθήματα. Ταυτόχρονα, εγώ υπηρετώ με τον τρόπο μου την επιστήμη μου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακιράκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στους μαθητές, λέγοντας πως είναι καλοί μαθητές που διέπρεψαν και κατάφεραν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές.
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει σημειώσει επιτυχίες. Υπάρχουν πολλά παιδιά-απόφοιτοι που έχουν σημειώσει επιτυχίες και έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές και μάλιστα της πρώτης τους επιλογής. Είναι μαθητές που διέπρεψαν», υποστήριξε.
Τέλος, ο κ. Τσακιράκης ανέδειξε τη σημασία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, χαρακτηρίζοντάς το ως έναν απαραίτητο θεσμό που είναι επιτακτικό αίτημα να υφίσταται ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός στην πόλη μας. Και καταλαβαίνουμε τη σημασία και την αξία του στις μέρες μας, όπου εξακολουθεί ο κόσμος να πλήττεται από την παρατεταμένη και συνεχόμενη οικονομική κρίση. Είναι ένας σημαντικός θεσμός που ενισχύει αφενός το όραμα των μαθητών να μπουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, και αφετέρου στηρίζει με τον τρόπο του τα νοικοκυριά και τις οικογένειες», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς