Ηράκλειο – ECDC – Στο “κόκκινο” η Κρήτη – Ο Θεοχάρης καθησυχάζει…

Καθησυχαστικός, όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, εμφανίσθηκε ο Χάρης Θεοχάρης, την ώρα που το νησί «σαρώνεται» από τα κρούσματα και τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ για το γεγονός ότι ο χάρτης του ECDC «αδειάζει» την κυβέρνηση, «κοκκινίζοντας» την Κρήτη και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε πως «δεν σημαίνει τίποτα από μόνος του».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ ΤV, ο κ. Θεοχάρης θέλησε υποβαθμίσει το γεγονός της ένταξης και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης στο επίπεδο τρία, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Θεοχάρης που πραγματοποίησε από το πρωί επαφές στο Ηράκλειο, ανέφερε ότι «τα κρούσματα είναι λιγότερα κατά 170-180 από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει μια σταθεροποίηση και είναι το ευχάριστο. Το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε την εσωτερική αύξηση στο επίπεδο τρία. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλονται μια σειρά από μέτρα, όπως περισσότερα τεστ και αυξημένη ένταση στην προσπάθεια εμβολιασμού, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να επιστρέψουμε στο επίπεδο δυο».

Σε ό,τι αφορά τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) που απεικονίζει την Κρήτη με κόκκινο χρώμα, ο υπουργός Τουρισμού, ανέφερε ότι δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του.

«Αυτός ο χάρτης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο, που αυτόματα παίρνουν κάποια μέτρα, οπότε θα δούμε κάποια αλλαγή τις επόμενες ημέρες στους κανόνες που ισχύουν, ενώ υπάρχουν χώρες που τον λαμβάνουν υπόψη μεν, αλλά δεν είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία. Θέτουν δηλαδή ένα φίλτρο για να δουν αν αλλάξουν κάποια στοιχεία την επόμενη εβδομάδα. Άρα είναι μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

«Βράζει» η Κρήτη

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα στις 22/7 στη Κρήτη παρουσιάζουν αύξηση, ενώ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στο Λασίθι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων, το Ηράκλειο είναι πρώτο στις μολύνσεις, στο Ρέθυμνο υπάρχει σταθεροποίηση, ενώ στα Χανιά εμφανίζεται μικρή αύξηση.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου, εντοπίζονται 2.604 νέα κρούσματα, 5 θάνατοι από κορονοϊό και 126 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Από τις 2.604 νέες μολύνσεις, οι 286 εντοπίζονται στην Κρήτη και κατανέμονται ως εξής:

  • -Ηράκλειο: 129 κρούσματα
  • -Ρέθυμνο: 82 κρούσματα
  • -Χανιά: 61 κρούσματα
  • -Λασίθι: 14 κρούσματα

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο Ρέθυμνο αγγίζει το 4,85%, ενώ στο Ηράκλειο το 1,53%.

Στο μεταξύ το ΚΚΕ εξέδωσε δελτίο τύπου για την επίσκεψη υπουργού τουρισμού Χ. Θεοχάρη στο Ηράκλειο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η πρεμούρα και η αγωνία της Κυβέρνησης και του υπουργού για τη «ναυαρχίδα» του τουρισμού, την Κρήτη, και οι συνεχείς επικλήσεις για εμβολιασμό κρύβουν την αγωνία του τουριστικού κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει η προστασία της υγείας του λαού. Άλλωστε, το ομολογούν κυνικά πως «ο ελληνικός τουρισμός ξέρει να κερδίζει μάχες», προφανώς με κάθε κόστος.

Αυτό που δεν λένε όμως είναι πως η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική της Κυβέρνησης για τα πρωτόκολλα – λάστιχο στις μεταφορές και τα ξενοδοχεία που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και των τουριστών.

Αντίστοιχα, κρύβουν πως για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού η αιτία είναι κυρίως η χαμηλή διαθεσιμότητα των εμβολίων τους προηγούμενους μήνες αλλά και η ελλιπής επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού, οι παλινωδίες στις οδηγίες της κυβέρνησης για συγκεκριμένα εμβόλια.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς