Τελευταία Νέα

Ιεράπετρα – Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – Μεγάλη η συμμετοχή για μια πολύ ξεχωριστή δράση ευαισθητοποίησης

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νευροδιαφορετικότητα, διοργανώνει το Σάββατο 2 Απριλίου στo 3o Δημοτικό Ιεράπετρας μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Στα πλαίσια της ημέρας αυτής, το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου διοργανώνει, με την υποστήριξη των αθλητικών-γυμναστικών συλλόγων Λιβυκός και Αναγέννηση Ιεράπετρας, και με την επιστημονική υποστήριξη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου «Παίξε Γέλασε» μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Με επίκεντρο το 3ο Δημοτικό Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί  ένα παιχνίδι αισθήσεων με μια βόλτα στην πόλη της Ιεράπετρας, όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να παίξουν, μα πάνω από όλα να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Παράλληλα μέσα στο 3ο Δημοτικό θα γίνουν παράλληλες δράσεις για παιδιά έως 12 ετών.

 

Όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι η προσωρινή πρόεδρος του Σωματείου Νευροδιαφορετικότητας, Εύη Μαλλιωτάκη η δράση μέχρι τώρα έχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση και σχεδόν όλες οι θέσεις συμμετεχόντων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν καλυφθεί, ενώ πιθανότατα αν δεν υπήρχαν περιορισμοί η συμμετοχή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά υπάρχουν περίπου 30 θέσεις κενές που έχουν προκύψει από κάποιες ακυρώσεις και έτσι όποιος θέλει μπορεί να βρεθεί στο 3ο Δημοτικό πριν τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου για να δηλώσει συμμετοχή. Εκεί θα βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιεί rapid tests σε άτομα που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και θέλουν να συμμετάσχουν.

Την δράση θα στηρίξει με την παρουσίαση της η γνωστή παρουσιάστρια Λυδία Παπαϊωάννου η οποία θα πραγματοποιεί ζωντανές συνεντεύξεις με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με γονείς ατόμων με νευροδιαφορετικότητα αλλά και με τα ίδια τα άτομα με αυτισμό σε μία προσπάθεια προβολής των θεμάτων που αφορούν τα ίδια τα άτομα.

Σκοπός του Σωματείου είναι η στήριξη των παιδιών με Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου και των οικογενειών τους. H Νευροδιαφορετικότητα αποτελεί την επιστημονική άποψη ότι οι νευρολογικές διαφορές όπως, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.), οι Μαθησιακές Δυσκολίες, η Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες, είναι το αποτέλεσμα μίας φυσιολογικής και φυσικής διακύμανσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι διαφορές αυτές είναι χρήσιμες στην ανθρωπότητα και οι νευροδιαφορετικοί δεν πρέπει να «θεραπεύονται». Αντίθετα, χρειάζονται απλά περισσότερη αποδοχή και κάποιες διευκολύνσεις.

Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα και τις οικογένειές τους και να κατανοούμε τις ανάγκες αλλά και τις συμπεριφορές τους.  Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό, Δ.Ε.Π.-Υ και όλα τα άτομα, ότι δεν υπάρχει μια παθολογική κατάσταση απλά υπάρχουν νευρο-διαφορετικοί και όλοι τους αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, μέρος του πλούτου και της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης.

Αποστολή του Σωματείου μας είναι να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε το κοινωνικό σύνολο, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα παιδιά με Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις οικογένειες τους. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, που θα στηρίζει και θα αγαπήσει κάθε διαφορετικότητα. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Τι είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε  να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στα πλαίσια αυτά, από τις 25 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου (Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό) διοργανώνονται διάφορες δράσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φάσμα του Αυτισμού αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για την  ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις είναι αγώνες δρόμου, προβολές ταινιών, διαλέξεις, φωτισμός ιστορικών κτιρίων με το χρώμα του αυτισμού κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα αυτή μπορείτε να βρείτε στο www.autismspeaks.org.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διευθύνση:

www.neurodiversity.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς