Τελευταία Νέα

Ιεράπετρα – Οι ζαργάνες τρώνε τους λαγοκέφαλους

Ο Οργανισμός iSea ασχολήθηκε με τις ζαργάνες (Belone belone), ένα ψάρι που βλέπουμε και στα νερά μας, ακόμα και μέσα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για «γονοχωριστικό είδος», δηλαδή τα άτομα του είδους γεννιούνται ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά. Δυστυχώς για το συγκεκριμένο είδος δεν υπάρχει ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης. Ο μεσογειακός πληθυσμός τους έχει χαρακτηριστεί ως «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» ενώ η τάση του πληθυσμού είναι άγνωστη.

Αφήσαμε τελευταίο το πιο σημαντικό. Η ζαργάνα είναι, μαζί με τον κυνηγό Coryphaena hippurus (δελφινόψαρο), ένας από τους θηρευτές του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στη Μεσόγειο. Πριν από ένα χρόνο το γύρο της Ελλάδας έκανε η είδηση ότι δεκάδες νεογέννητοι λαγοκέφαλοι βρέθηκαν στο στομάχι μιας τεράστιας ζαργάνας βάρους 1.5 κιλού, που αλιεύτηκε στα νερά της Ιεράπετρας. Στα νότια της Ιεράπετρας, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εντοπιστεί πολύ μεγάλες ζαργάνες που φτάνουν και το 1.5 μέτρο.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι οι ζαργάνες τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων. Γεγονός ακόμα είναι ότι τους τελευταίους μήνες δεν ακούμε για λαγοκέφαλους στα νερά μας. Έχουν μειωθεί… δεν είναι εποχή τους ή έχουμε συνηθίσει πια να ζούμε μαζί τους;

Μικροί λαγοκέφαλοι έχουν βρεθεί ακόμα μέσα σε λαμπούκες, σφυρίδες και μαγιάτικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize