Τελευταία Νέα

Ιεράπετρα – H μεγάλη ευκαιρία για τη Χρυσή δεν πρέπει να χαθεί

Με την πολυαναμενόμενη απόφαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην οποία περιγράφεται ο τρόπος που θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι η Χρυσή και κυρίως η απαγόρευση αποβίβασης επισκεπτών, το σίριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες για όσα συμβαίνουν 7 μίλια μακριά από την Ιεράπετρα, άλλαξε τροπή.

Οι αντιδράσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής και όσων έχουν οικονομικά συμφέροντα στη Χρυσή ήταν έτσι κι αλλιώς δεδομένες και γνωστές εξαρχής, και αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Ιεράπετρας αποφάσισε να μη συμμετάσχει ουσιαστικά στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την προστασία της Χρυσής. Υπήρχαν απλά διαφορετικές προτεραιότητες αλλά και ένας πολύ διαφορετικός τρόπος αντίληψης της λειτουργίας του κράτους.

Η Επιτροπή εξ’ ορισμού, και για πρώτη φορά στα χρονικά, ασχολήθηκε με τη νομιμότητα και με πρακτικούς τρόπους εφαρμογής της, καταλήγοντας να προτείνει τον περιορισμό της πρόσβασης.

Να θυμίσουμε πως η εισήγηση αυτή προέκυψε απ’ τη στιγμή που η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου δήλωσε στην Επιτροπή πως δεν έχει δυνατότητα για φύλαξη της Χρυσής, αλλά και την αδυναμία της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου είτε να συμβάλλουν στη φύλαξη είτε να μπορέσουν να ελέγξουν τον καθημερινό αριθμό επισκεπτών όπως και τους ζητήθηκε.

Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας απ’ την άλλη είχε μοναδικό της μέλημα να μην περιοριστεί η επισκεψιμότητα το φετινό καλοκαίρι και αυτό επέλεξε να το επιδιώξει παρακάμπτοντας την Επιτροπή, αναζητώντας πολιτικές παρεμβάσεις.

Το πρώτο που κατάφερε είναι να αποσπάσει μια υπόσχεση από τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη πως θα βοηθήσει στο βρεθούν οι απαραίτητοι, και κατά τον ίδιο, φύλακες, ώστε το φετινό καλοκαίρι για πρώτη φορά να υπάρχει κάποιος έλεγχος στη Χρυσή και τελικά μέσα από την εξασφάλιση της φύλαξης να άλλαζε η εισήγηση της επιτροπής. Το δεύτερο ήταν να κινητοποιήσει περισσότερο την Επιτροπή η οποία τελικά κατάφερε να βρει ένα σκάφος που θα παραχωρηθεί στη δασική υπηρεσία.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως πως ο Υπουργός δεν κατάφερε να βρει φύλακες και έτσι η εισήγηση της Επιτροπής, έγινε πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με την απόφαση για περιορισμό της επισκεψιμότητας να έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ και να είναι πλέον νόμος του κράτους.

Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται το δεύτερο μέρος του σήριαλ, με τον Δήμαρχο της Ιεράπετρας να ζητά εκ νέου πολιτικές παρεμβάσεις για να αλλάξει ή να καταργηθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης και να συνεχίσει όπως παλιά η επισκεψιμότητα στη Χρυσή.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρμόδιες υπηρεσίες, (Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δασική, Πυροσβεστική, Κτηματική) μετά και από εισαγγελική πίεση η οποία ζητήθηκε από την Επιτροπή, αλλά ελπίζουμε και από αληθινό ενδιαφέρον, προσπαθούν να καταλάβουν τις πραγματικές τους αρμοδιότητες και το πως θα τις εφαρμόσουν.

Ας πάμε τώρα στην ουσία.

Για όσους έχουν και την ελάχιστη επαφή με τη νήσο Χρυσή είναι μάλλον εύκολα κατανοητό πως αν το φετινό καλοκαίρι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, πάρα πολλά θα αλλάξουν μέσα και έξω από τη Χρυσή.

Έτσι λοιπόν, και σε συνδυασμό με την απαγόρευση αποβίβασης στη νήσο Χρυσή το καλοκαίρι του 2022, υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν τα εξής:

Το φυσικό περιβάλλον δεν θα πιεστεί από την ανθρώπινη παρουσία
Δεν θα φτιαχτούν ξανά καβάτζες που θα πρέπει να γκρεμιστούν του χρόνου
Θα υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος στον αριθμό των επισκεπτών
Θα αρχίσει να αποκτάται εμπειρία στους ελέγχους των παραβάσεων μέσα και έξω από τη Χρυσή
Ο Δήμος Ιεράπετρας θα χρειαστεί να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για την καθαριότητα
Θα υπάρξει πίεση προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Επιχειρηματίες και Δήμος θα αναγκαστούν να βρουν κάποιους (στοιχειωδώς έστω) ευρηματικούς τρόπους για να κάνουν την εμπειρία της Χρυσής ελκυστική, δηλαδή να αποκτήσουν μια τουριστική-επικοινωνιακή προσέγγιση στο πιο τουριστικό σημείο της περιοχής
Τα έσοδα των επιχειρηματιών μεταφέρουν κόσμο θα είναι μειωμένα (μένει να φανεί πόσο)

Με εξαίρεση λοιπόν το τελευταίο σημείο είναι φανερό πως οι εξελίξεις για τη Χρυσή δεν είναι απλά θετικές αλλά κοσμοϊστορικές. Και για αυτές, οφείλεται η εκπόνηση του τριετούς σχεδίου δράσης με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Μια ανατροπή σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν θα υπενθυμίσει απλά ότι ζούμε σε μια μπανανία όπου οι νόμοι αλλάζουν όποτε τ’ αποφασίσουν διάφοροι Υπουργοί, αλλά κυρίως θα δώσει το σήμα σε όσους έχουν ευθύνες για την κατάσταση στη Χρυσή πως μπορούν να συνεχίσουν ακάθεκτοι.

Αυτό που σίγουρα όμως δεν μπορεί να αλλάξει είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Ιεράπετρας αναγνωρίζει πλέον πως η Χρυσή έχει εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, γιατί αφορά τόσο το παρόν όσο και το μέλλον της περιοχής.

Η Χρυσή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα τουριστικό προορισμό παγκόσμιου ενδιαφέροντος, και όχι ως ένα σημείο για να ξεφορτώνονται τουρίστες. Το μόνο που αρκεί για να συμβεί αυτό είναι να το θελήσει η ίδια η Ιεράπετρα.

Πέτρος Νικολάου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς