Τελευταία Νέα

Η Τουρκία πλήρωσε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα για περιουσία του στα κατεχόμενα

Η Τουρκία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών κατέβαλε αποζημίωση ύψους 428.360 στερλινών
Η Τουρκία, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προχώρησε σε φιλικό διακανονισμό με Ελληνοκύπριο πρόσφυγα για περιουσία στην κατεχόμενη Κυθρέα, καταβάλλοντας με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών αποζημίωση ύψους 428.360 στερλινών, υπό την πίεση του ενδεχομένου παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για την υπόθεση του Ιωάννη Κυριακίδη, ο οποίος είχε προσφύγει στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ στα κατεχόμενα το 2011, ενώ η πληρωμή της αποζημίωσης εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο του 2017. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος της υπόθεσης, Μουράτ Χακκί, ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 14 παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε Ε/κ πρόσφυγες εκ μέρους της ‘επιτροπής’.

Σε σχέση με την αίτηση «Κυριακίδης εναντίον Τουρκίας», ο κ. Χακκί είπε ότι το ΕΔΑΔ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 18 Ιουνίου για να υποβάλει η Τουρκία τις παρατηρήσεις της και να προχωρήσει σε φιλικό διακανονισμό. Έξι ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε διευθετήσεις για να καταβληθεί πλήρως η αποζημίωση στον κ. Κυριακίδη, συνέχισε. «Ως αποτέλεσμα, ο πελάτης μου αποδέχτηκε να αποσύρει την αίτησή του από το ΕΔΑΔ» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χακκί απέδωσε το γεγονός της αποπληρωμής στο ότι η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διαδικασίες ενώπιον του ΕΔΑΔ, εφόσον οι υποθέσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο.

Ανέφερε επίσης ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ βρίσκονται περίπου 65 υποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Βαρώσια (Αμμόχωστο), ενώ άλλες σχετίζονται με την καθυστέρηση στην υποβολή επίσημων προσφορών για αποζημίωση εκ μέρους της ‘επιτροπής’. Μεταξύ αυτών, συνέχισε, συγκαταλέγεται η υπόθεση Κυριακίδη και άλλες 14 παρόμοιες υποθέσεις, όπου η ‘επιτροπή’ δεν προχωρεί στην καταβολή της αποζημίωσης που έχει συμφωνήσει με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

Εκτίμησε ότι οι επόμενες υποθέσεις για καθυστερημένες αποζημιώσεις της ‘επιτροπής’ θα απασχολήσουν το Δικαστήριο μετά τον Σεπτέμβριο ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα κλείσουν σύντομα.

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό κόστος των αποζημιώσεων για την Τουρκία, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν αποκλείει να επιβληθεί από την Άγκυρα μια «νομοθεσία» που θα υποχρεώνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεισφέρει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων προς Ελληνοκύπριους.

Γίνονται συζητήσεις για αυτό το θέμα και αναμένω ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και τη συνεισφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς στο μηχανισμό καταβολής αποζημιώσεων, κατέληξε.

Δείτε επίσης!

Λιβύη – Οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν ποιοι τους χτύπησαν – Καταστράφηκε βάση τους

Μαχητές στην Τρίπολη  AP Η ΚΕΕ κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν από “ξένα” …

Μακρόν σε Μέρκελ – Φτάσαμε στο παρά ένα να ανοίξουμε πυρ κατά του ναυτικού της Τουρκίας

Οργισμένος ο Γάλλος πρόεδρος με την Τουρκία, στο ναυτικό επεισόδιο στη Λιβύη – Ο Μακρόν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *