Τελευταία Νέα

Η Συρία στο επίκεντρο της συνομιλίας Πούτιν – Μακρόν

Για τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. 

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Συρία.

Ο Πούτιν τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόσκληση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) από την κυβέρνηση της Συρίας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Κρεμλίνο «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ».

Τι αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων 

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών εξέδωσε και η γαλλική προεδρία, που επισημαίνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε «στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του ‘Ισλαμικού Κράτους’ στην περιοχή».

Στις προτεραιότητες εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα εκφράζεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν με την πρώτη ευκαιρία αναφορικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου.

«Λύπη για το νέο βέτο της Ρωσίας»

«Σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθεί και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, ώστε να καταστεί δυνατόν να επικρατήσει η ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα στην Συρία» αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς