Τελευταία Νέα

Η ψυχική μας υγεία δεν είναι ταμπού, αλλά… δικαίωμα! – Τα γιατί και το πως εν μέσω πανδημίας

Η ψυχική μας υγεία δεν είναι ταμπού, αλλά… δικαίωμα! Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού, οι άνθρωποι, αποστερημένοι από την φυσική επαφή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κάποιας ψυχικής ασθένειας.

Ήδη άνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από την «σιωπηλή νόσο» της κατάθλιψης, ενώ το 80% των ψυχικά πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό/μεσαίο εισόδημα και κοινωνική ανασφάλεια, αλλά και σε χώρες που έχει εξαπλωθεί η ανεργία και η φτώχεια και οι πολεμικές συγκρούσεις με την τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας να οξύνει ακόμα περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις για τον ψυχισμό του ανθρώπου.

Διαχρονικά το νησί μας, η Κρήτη, εμφανίζει περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και με το Ρέθυμνο στους πρώτους νομούς ανά την Ελλάδα στους δείκτες ψυχοκοινωνικής επιβάρυνσης. Η νοοτροπία και η αστυφιλία ενοχοποιούνται για την κατάσταση που με τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, έχει επιδεινωθεί δυσανάλογα του αναμενόμενου. Τα κρούσματα λοιπόν έχουν αυξηθεί και έχουν λάβει και νέες διαστάσεις: μετά την κατάθλιψη, ήρθαν οι ψυχώσεις και οι νέες φοβίες και στους κρητικούς, όπως και γενικότερα στους Έλληνες που εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, παλεύουν πια με την πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ψυχικά και να καλούνται να δείξουν σημαντικά αποθέματα δύναμης.

Μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε!

Εξειδικευμένοι ψυχοθεραπευτές της  BetterHelp μπορούν να βοηθήσουν!

Οι οικογένειες των ψυχικά πασχόντων καλούνται να κατανοήσουν τι βιώνουν τα μέλη τους στη δύσκολη καθημερινότητά τους, για να τα βοηθήσουν, αλλά και για να βοηθηθούν και οι ίδιοι, χωρίς όμως να έχουν τις γνώσεις για αυτό. Πόσο μάλλον σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική που ακόμα δεν έχει εκλείψει το στίγμα και το ταμπού της ψυχικής νόσου, για να δώσει επιτέλους τη θέση του σε μια νέα κουλτούρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.

Πολλές φορές αποτελεί οικογενειακό μυστικό και ανομολόγητο καθημερινό Γολγοθά, ότι κάποιος στην οικογένεια αντιμετωπίζει πνευματικές δυσκολίες, έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει μια ψυχική νόσο. Όμως ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι το οικογενειακό περιβάλλον, ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ψυχική τους υγεία να επιμορφωθεί επί του θέματος για να βοηθήσει και να βοηθηθεί, ιδιαίτερα τώρα, στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους να αναλάβουν δράση και για τον ψυχικό πόνο σαν να μια οποιαδήποτε άλλη ασθένεια που έχει πια απενοχοποιηθεί. Η ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των Κρητικών σε σχέση με των υπολοίπων Ελλήνων, εμφανίζει επιδείνωση δυσανάλογη του φυσιολογικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ακόμη πιο δύσκολη η συμπτωματολογία στο Ρέθυμνο που φιγουράρει δυστυχώς στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Μην αφήνετε την άγνοια να χειροτερέψει την κατάσταση

Καθημερινά πλέον ακούμε στις συζητήσεις μας τον όρο… «κατάθλιψη», χωρίς όμως να γνωρίζουμε ουσιαστικά τι σημαίνει και αν κάποιος γύρω μας ή ακόμα και εμείς υποφέρουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς να γνωρίζουμε ουσιαστικά τον λόγο. Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που συνήθως κάποιος απολαμβάνει και συνοδεύεται από μια αδυναμία να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Θυμηθείτε: Όταν ζείτε με κάποιον που έχει κατάθλιψη μπορείτε να τον βοηθήσετε να γίνει καλά, αλλά πρέπει παράλληλα να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Σε 300 εκατομμύρια ανέρχονται οι πάσχοντες παγκοσμίως, ενώ περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. Μια πραγματικότητα που έχει επιδεινωθεί φέτος με την πανδημία του κορονοϊού που δοκιμάζει τις ψυχικές μας αντοχές.

Μπορείτε να επιλέξετε τον ψυχοθεραπευτή της  BetterHelp που σας ταιριάζει

Εάν επιθυμείτε να σταθείτε σε έναν άνθρωπο που φαίνεται να πάσχει από κατάθλιψη:

  • Μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη.
  • Προτρέψτε τον άνθρωπό σας να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια αν είναι εφικτό.
  • Κάντε ξεκάθαρο ότι θέλετε να βοηθήσετε, ακούστε χωρίς να κρίνετε και προσφέρετε την υποστήριξή σας.
  • Προσφερθείτε να τους συνοδέψετε στις συνεδρίες. Να είστε υπομονετικοί, χρειάζεται χρόνος για να αισθανθούν καλύτερα.

Μπορεί να αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού στην κοινωνία, όμως η κλινική κατάθλιψη καταγράφει αύξηση κατά 18,4%  την τελευταία δεκαετία, ενώ ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για την επιδείνωση που εμφανίζουν οι δείκτες ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας. Είναι σίγουρο ωστόσο, ότι η απομόνωση, η απώλεια κάποιου ανθρώπου, ο φόβος, η μείωση των εισοδημάτων, είτε πυροδοτούν νέα προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε επιδεινώνουν τα υφιστάμενα.

Κάποιες συμβουλές για τη νέα μας καθημερινότητα:

  • Κάντε μία παύση, αναπνεύστε και σκεφτείτε κάτι θετικό.
  • Μιλήστε με κάποιον με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο!
  • Προσπαθήστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Να είστε ευγενικοί στον εαυτό σας και στους άλλους.
  • Ψάξτε για βοήθεια εάν το χρειάζεστε.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον συνάνθρωπο:

Αν τους δοθεί φαρμακευτική αγωγή, βοηθήστε τους για να την ακολουθήσουν σωστά.

Βοηθήστε τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, αλλά και στο να ακολουθούν συγκεκριμένο σύστημα στη διατροφή και τον ύπνο τους.

Μπορείς να λάβεις βοήθεια από τους ειδικούς της  BetterHelp οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία που αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 29 ετών, γι’ αυτό: 

Ενθαρρύνετέ τους στο να κάνουν γυμναστική, αλλά και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Αν σκέφτονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή το έχουν ήδη κάνει μην τους αφήνετε μόνους: Ζητήστε τη συμβουλή των ειδικών και στο μεταξύ απομακρύνετε φάρμακα, αιχμηρά αντικείμενα και όπλα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 3% των κρατικών προϋπολογισμών για την υγεία επενδύεται στην ψυχική υγεία.

Και όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το πρώτο βήμα είναι το να μιλήσεις!

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές του Γυμνασίου Πανόρμου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πανόρμου συγκέντρωσε χρήματα και αγόρασε 5 Η/Υ πλήρως εξοπλισμένους …

Ρέθυμνο – Βασιλεία Καζαβή – Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από την ζωή μία από τις τελευταίες παλαιές Μικρασιάτισσες

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από την ζωή μία από τις τελευταίες παλαιές Μικρασιάτισσες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize