Τελευταία Νέα

Η ψευδαίσθηση του φεγγαριού

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη όταν είναι κοντά στον ορίζοντα απ’ ό,τι όταν είναι ψηλά στον ουρανό; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. 

τοπίο, θάλασσα, Φεγγάρι, Νύχτα, χαμηλος ΦΩΤΙΣΜΟΣ, σκάφος, σκάφος αναψυχής, ορίζονταςΟι άνθρωποι αναρωτιούνται γι’ αυτό το παράξενο φαινόμενο από τα αρχαία χρόνια και, παραδόξως, ακόμα δεν έχουμε μια καλή εξήγηση, αν και έχουμε ψάξει πολύ. Μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας, ο Αριστοτέλης, ο Πτολεμαίος, ο ντα Βίντσι και ο Ντεκάρτ, όλοι τους καταπιάστηκαν με αυτό το πρόβλημα  χωρίς να καταφέρουν να βρουν μια επαρκή εξήγηση.

 Μία από τις πρώτες ιδέες που προτάθηκε ήταν ότι η εικόνα του φεγγαριού στον ουρανό είναι όντως πιο μεγάλη κοντά στον ορίζοντα. Ίσως, η ατμόσφαιρα της Γης λειτουργεί σαν ένας γιγάντιος φακός μεγεθύνοντας το φεγγάρι καθώς δύει και ανατέλλει. 

Όμως αυτή η εξήγηση δεν είναι αρκετή.  Αντίθετα, η διάθλαση της ατμόσφαιρας θα έπρεπε να κάνει το φεγγάρι να δείχνει μικρότερο. Επιπλέον, αν μετρήσουμε το μέγεθος του ορατού φεγγαριού σε διάφορες θέσεις, αυτό δεν αλλάζει καθόλου. Τότε γιατί φαίνεται πιο μεγάλο όταν ανατέλλει;

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 με ολόγιομο φεγγάρι – ΝΕΟΙ  ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 Πρέπει να είναι κάποιου είδους οφθαλμαπάτης. Η ερώτηση είναι ποια;

 Μία εξήγηση είναι η οφθαλμαπάτη του Έμπινχαους, όπου δύο πανομοιότυπα αντικείμενα φαίνονται διαφορετικά λόγω του συγκριτικού μεγέθους των αντικειμένων που τα περιστοιχίζουν. Εδώ οι δύο κεντρικοί κύκλοι έχουν το ίδιο μέγεθος. Ίσως το φεγγάρι μοιάζει μεγαλύτερο κοντά στον ορίζοντα επειδή είναι δίπλα σε μικροσκοπικά δέντρα, σπίτια, και πύργους σε μεγάλη απόσταση. Όταν, όμως, το φεγγάρι βρίσκεται πιο ψηλά περιστοιχίζεται από το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού και μοιάζει συγκριτικά μικροσκοπικό. 

Aaron Crowe on Twitter: "@L0KKO holding up the moon this evening. Need to  remember the walkie-talkies next time. @VirtualAstro @CanonUKandIE  @skyatnightmag @BBCStargazing… https://t.co/A5e3sNnd2z"

Μια άλλη εξήγηση είναι η οφθαλμαπάτη του Πόνζο. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ζωγραφίσετε σε κλίμακα γνωρίζετε ότι όσο πιο κοντά στον ορίζοντα είναι κάτι τόσο μικρότερο πρέπει να το ζωγραφίσετε. Το μυαλό μας το αντισταθμίζει αυτόματα, αναγνωρίζοντας αντικείμενα κοντά στον ορίζοντα σαν μεγαλύτερα, απ’ ό,τι φαίνονται στην πραγματικότητα. Οι δύο οριζόντιες γραμμές σε αυτό το σχέδιο έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά η πάνω φαίνεται μεγαλύτερη γιατί μας φαίνεται ότι απομακρύνεται περισσότερο στον ορίζοντα.

 Έτσι, με τον Πόνζο και τον Έμπινχαους φαίνεται ότι λύσαμε το μυστήριο  της οφθαλμαπάτης του φεγγαριού, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που περιπλέκουν τα πράγματα. Πρώτον, αν έφταιγε μόνο η οφθαλμαπάτη του Έμπινχαους θα περιμέναμε ότι η οφθαλμαπάτη του φεγγαριού θα εξαφανίζονταν για τους πιλότους που πετούν πάνω από τα σύννεφα καθώς δεν θα υπήρχαν άλλα μικρότερα αντικείμενα κοντά στον ορίζοντα. Όμως οι πιλότοι και οι ναυτικοί στον ωκεανό λένε ότι τη βλέπουν ακόμα.

169 Air Plane Full Moon Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from  Dreamstime

Δεύτερον, αν απλά το μυαλό μας διορθώνει το μέγεθος των αντικειμένων κοντά στον ορίζοντα, θα περιμέναμε ότι η ψευδαίσθηση του φεγγαριού θα ήταν ορατή σε ένα πλανητάριο όπου όλος ο ουρανός, συμπεριλαμβανομένου του ορίζοντα, εκτίθεται σε έναν σφαιρικό θόλο. Οι έρευνες έχουν δείξει όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται ότι η ψευδαίσθηση του φεγγαριού εξαφανίζεται εντελώς αν σκύψετε και κοιτάξετε το φεγγάρι ανάμεσα από τα πόδια σας. Τώρα καταντά γελοίο!

How big is the moon when seen through your legs? | New Scientist

Μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες εξηγήσεις σήμερα είναι γνωστή ως Σύγκλιση Μικροψίας. Το μυαλό μας κρίνει την απόσταση των αντικειμένων και το φαινομενικό μέγεθος τους μέσω της εστίασης των ματιών μας. Όταν κοιτάζετε τον ορίζοντα τα μάτια σας εστιάζουν σε μακρινή απόσταση έτσι ώστε ο εγκέφαλος να ξέρει ότι κοιτάζετε μακριά. Το φεγγάρι φαίνεται να έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Ο εγκέφαλος μας νομίζει ότι είναι μακριά, μιας και είναι, άρα συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είναι μεγάλο. Όταν όμως κοιτάζουμε τον νυχτερινό ουρανό τα μάτια μας δεν μπορούν να εστιάσουν αλλού και έτσι επιστρέφουν στην προεπιλεγμένη τους θέση που είναι μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.

Τώρα το μυαλό μας νομίζει ότι το φεγγάρι είναι πιο κοντά απ’ ό,τι είναι πραγματικά, έτσι συμπεραίνουμε ότι το φεγγάρι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζαμε. Αντί να εξηγεί γιατί το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο κοντά στον ορίζοντα, η σύγκλιση μικροψίας εξηγεί γιατί φαίνεται τόσο μικρό όταν είναι ψηλά.

🐣 25+ Best Memes About Super Moon Funny | Super Moon Funny Memes

Ακόμα δεν ικανοποιηθήκατε; Το ίδιο και πολλοί επιστήμονες και έτσι η συζήτηση για την οφθαλμαπάτη συνεχίζεται και ίσως κρατήσει όσο ακόμα το βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς