Τελευταία Νέα

Η περίεργη υπόθεση με το πτυχίο του Ταγίπ Ερντογάν

Για άλλη μια φορά το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πτυχίο του Ταγίπ Ερντογάν, μια από τις προϋποθέσεις για την εκλογή του στην προεδρία. Η ιστορία κυκλοφορεί αναπάντητη πολλά χρόνια τώρα. 

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, από το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να αποφοίτησε, αρνήθηκε για άλλη μια φορά να αποκαλύψει πληροφορίες για το πτυχίο και τις σπουδές του, ένα θέμα που θέτει χρόνια τώρα η αντιπολίτευση. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο το αντιπολιτευόμενο εξωκοινοβουλευτικό αριστερό Απελευθερωτικό Λαϊκό Κόμμα (HKP) και όπως αναφέρει η απάντηση τώρα του Πανεπιστημίου, δε δίνονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τους απόφοιτους σε τρίτα μέρη, ακόμα και εάν είναι στενοί συγγενείς, χωρίς τη γνώση και την έγκριση του ενδιαφερόμενου, με βάση «τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Το μυστηριώδες πτυχίο

Γιατί έχει τόση σημασία το εάν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφοιτήσει από Πανεπιστήμιο; Γιατί πτυχίο τετραετούς φοίτησης είναι μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας: την προεδρία.

Τα τελευταία χρόνια, κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν έχει πτυχίο τετραετούς προγράμματος σπουδών. Η πρόσβαση στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά είχε αποκλειστεί τον Ιούλιο του 2014, με απόφαση δικαστηρίου, μετά τα επανειλημμένα αιτήματα να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωτότυπο πτυχίο. Αργότερα, η απόφαση αυτή αναιρέθηκε, ωστόσο η αυθεντική εκδοχή του πτυχίου παραμένει… επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Ερντογάν, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, και αποφοίτησε το 1981. Το πτυχίο υπογράφουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο κοσμήτορας της σχολής.

Ωστόσο, οι ημερομηνίες είναι προβληματικές. Φαίνεται ότι το 1981 δεν είχε ιδρυθεί ακόμα το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και δεν υπήρχε σχολή με αυτή την ονομασία. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1982 στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσοντας και τη σχολή με τη νέα ονομασία της. Πιο πριν ήταν ένας εκπαιδευτικός θεσμός, τύπου κολεγίου, γνωστός ως Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Τα δικαστήρια

Σε κάθε περίπτωση το HKP επιμένει. Μετά την ανεπιτυχή προσφυγή του στα δικαστήρια στις 10 Οκτωβρίου, οι δικηγόροι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Εφετείο και θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό μέχρι τέλους, κάνοντας λόγο για «αυτοκρατορία του φόβου» που έχει επιβάλει ο Ερντογάν. Η απόφαση, αναφέρουν, είναι «μη νόμιμη και υποκειμενική», «προιόν πολιτικής πίεσης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς