Τελευταία Νέα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσπάσει το μνημειακό σύνολο της Βενιζέλου

Όπως ήταν αναμενόμενο και προδίκαζαν όλες οι πληροφορίες και οι κινήσεις της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε απόψε από το βήμα της ΔΕΘ ότι οι αρχαιότητες της Βενιζέλου, το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες αποσπάται από το σταθμό κόντρα στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τις γνωμοδοτήσεις της αρχαιολογικής κοινότητας, των Ενώσεων Πολιτών και των ειδικών. Και κυρίως προδικάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ που θα πρέπει να πάρει νέα απόφαση.

Με τη φράση ”δημιουργείται μουσείο για τις αρχαιότητες του Μετρό, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ” αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί στις σπουδαίες αρχαιότητες. Το χρονικό ενός καλοσχεδιασμένου, μετά από πιέσεις, έγκληματος. Για το Μετρό είπε ότι θα ολοκληρωθεί στο σύνολο του το 2023, κάτι που ζητούσε επιμόνως και ο εργολάβος.

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός: ”Για το Μετρό Θεσσαλονίκης όμως, θα μιλήσω περισσότερο. Και κυρίως περισσότερο αληθινά, ειλικρινά, ρεαλιστικά. Ε, λοιπόν, τέλος τα μεγάλα λόγια, οι υπεκφυγές, οι εντυπώσεις, τα ψεύτικα εγκαίνια και οι βαμμένοι μουσαμάδες. Καθαρές κουβέντες, με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία του Μετρό θα άρχιζε χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, τέλη του 2022. Αλλά αυτό θα σήμαινε ένα έργο κολοβό.

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και βάσει της πρακτικής που ακολουθήθηκε στο Σταθμό Αγίας Σοφίας. Έτσι, το Μετρό θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023” Αυτό που δεν είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι στην Αγίας Σοφίας σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ευρημάτων που βρέθηκαν και διατηρήθηκαν κατά χώρας και δεν αποσπάστηκαν όλα.

Δείτε επίσης!

Ιωάννα Μαλέσκου – “Αντίο” με… μπηχτές και καρφιά από την ΚΡΗΤΗ TV

Η Ιωάννα Μαλέσκου, πριν ακόμα εμφανιστεί στην νέα της εκπομπή, έχει ξεσπάσει αντιδράσεις και διαμάχες. …

Ρέθυμνο – Αναβάλλονται πανηγύρια και ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού – Ανακοίνωση δήμου Αγίου Βασιλείου

Όλο αυτό το διάστημα που οι αντοχές της χώρας μας αλλά και των τοπικών κοινωνιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize