Τελευταία Νέα

Η κακοποίηση ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου

H κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εκθέτει τους πάντες.

Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του καναλιού και των αλυκών της Ελούντας είναι ένα μοναδικό περιβαλλοντικό σύμπλεγμα και αρχαιολογικό απόθεμα στην Κρήτη. Ένα εξαίρετο σημείο αναφοράς του ομώνυμου τουριστικού προορισμού.

Ο συνωστισμός σημαντικών σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως τα σπαράγματα ερειπίων της βυθισμένης ελληνιστικής πόλης του Ολούντα, το διάκοσμο ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανασκάφηκε από τους αρχαιολόγους Henri Van Effenterre και Αναστάσιο Ορλάνδο (και που δυστυχώς αφημένο στη μοίρα του καταστρέφεται…), η ίδια η διώρυγα του καναλιού που διανοίχτηκε το 1897 από το γαλλικό ναυτικό κατά της διάρκεια της διεθνούς κατοχής στην Κρήτη, οι τρεις ανεμόμυλοι – κηρυγμένα νεώτερα μνημεία – οι ίδιες οι βενετσιάνικες αλυκές, συνιστούν μια ενιαία και ιδιαίτερη πολιτιστική – περιβαλλοντική ενότητα και πάρκο, η οποία με αλλεπάλληλα νομοθετήματα έχει ενταχτεί κάτω από την (υποτιθέμενη) προστασία της συντεταγμένης πολιτείας, αφού όπως προλέχθηκε, αποτελούν κηρυγμένη Α’ Αρχαιολογική Ζώνη απολύτου προστασίας. Πλην όμως, όπως στα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη χώρα, μένουν …στα λόγια και στα χαρτιά!

Στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο που εκθέτει τους πάντες. Τοπική κοινωνία, τοπική αυτοδιοίκηση και συντεταγμένο κράτος. Όπως μπορεί να διακρίνει καθένας που επισκέπτεται την περιοχή, αλλά και όπως φαίνεται από τους ενημερωμένους χάρτες του Google Earth,  οι αυθαίρετες επεμβάσεις και ασχήμιες από κάθε λογής αυθαίρετα κτίσματα, παράγκες, παραπήγματα, οργωματικές καλλιέργειες, μέχρι και κοτέτσια, στάνες εκτροφής οικόσιτων ζώων, κατσίκες, πρόβατα, κότες, γουρούνια(!), χώροι απόρριψης μπαζών και σκουπιδιών είναι τόσο εξωφρενικά αυξημένοι που προσβάλλουν βάναυσα το τοπίο και τον αρχαιολογικό χώρο. Η οργή και η αγανάκτηση τόσο από ντόπιους, όσο και από ανώνυμους και επώνυμους επισκέπτες και φίλους της περιοχής, όπως μαθαίνω έχει πλέον ξεχειλίσει. Ωστόσο ερωτήματα προκαλούν η συστηματική και παρατεταμένη σιωπή και αδιαφορία τόσο της Δημοτικής αρχής Αγ. Νικολάου, όσο και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των διωκτικών αρχών για να μπει μια σκούπα και μια τάξη στη μοναδική αυτή αρχαιολογική περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος του καναλιού και των αλυκών της Ελούντας, λόγω της μοναδικότητας του τοπίου, έχει επιλεγεί με άλλα σημεία ενδιαφέροντος απ’ όλο τον κόσμο για να συμπεριληφθεί στο διάρκειας 55 δευτερολέπτων διαφημιστικό σποτ της ίδιας της Google στο youtube που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο, με πάνω από 16 εκατομμύρια κλικ! Ακούει άραγε κανένας;

Το βίντεο της Google:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς