Η ιατρική χρήση της κάνναβης

Εδώ και χιλιάδες χρόνια έως και τις μέρες μας, έχουν βρεθεί πολλές εφαρμογές στην χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Μέσα στον Δεκέμβριο του 2020, πάρθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις για την ιατρική της χρήση και με αυτόν τον τρόπο, άνοιξε ακόμα περισσότερο ο δρόμος της επιστημονικής έρευνας, για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, καθώς και για την επεξεργασία και την παραγωγή των τελικών προϊόντων της.

 

Πολλές οι αποφάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την κάνναβη, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ σημαντικό είναι το ψήφισμα της 2ας Δεκεμβρίου των Ηνωμένων Εθνών, όπου αφαιρέθηκε η κάνναβη από την λίστα των επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών και αναγνωρίστηκε η φαρμακευτική αξία της. 

Ιστορική αναδρομή της ιατρικής χρήσης της κάνναβης

Μαρτυρίες για την ιατρική χρήση της κάνναβης βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου, που ξεκινάνε από τα βάθη των αιώνων. Από τους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιούνταν, πέρα από την κατασκευή σχοινιών και υφασμάτων, σε διάφορες ασθένειες. 

 

Συγκεκριμένα, με έναν κινέζικο μύθο, το 2737 π.Χ. το τσάι της κάνναβης χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για τους ρευματισμούς και την ελονοσία, ενώ στην Ινδία από το 2000 π.Χ. παρασκευάζονταν ειδικά ποτά που βοηθούσαν στην καταπολέμηση του άγχους. Στην αρχαία Ελλάδα, το 70 μ.Χ. ο γιατρός Διοσκουρίδης αναφέρει τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει η κάνναβη.

 

Τον 19ο αιώνα, ο Γάλλος γιατρός Jacques-Joseph Moreau μετά από έρευνα παρατήρησε ότι η κάνναβη βοηθάει στους πονοκεφάλους, στην αϋπνία και στην όρεξη, ενώ η Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, την χρησιμοποιούσε για να καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου. 

Στις ΗΠΑ το 1850, η κάνναβη κατοχυρώθηκε στην λίστα φαρμάκων που χορηγούνταν τότε, 

για ασθένειες μεταξύ άλλων της λύσσας, της χολέρας και του τύφου.

Τι είναι το CBD

Όμως, τι είναι το CBD, λοιπόν; Το φυτό της κάνναβης περιέχει πολλά κανναβινοειδή, με τα δύο πιο γνωστά να είναι το THC, που έχει ευφορική δράση και το CBD, που αντιθέτως σε αυτό, η δράση του είναι αντιχυψωτική.

 

Οι υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του οργανισμού μας, που είναι υπεύθυνο για την οργανική μας ισορροπία, προσλαμβάνουν τα κανναβινοειδή που εισέρχονται μέσω των ιατρικών παρασκευασμάτων της κάνναβης και την διαχέουν στον εγκέφαλό μας, καθώς εκεί βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση.

 

Οι θεραπευτικοί τομείς που επιδρά το CBD, εκτείνονται τόσο σε ψυχικές καταστάσεις όπως της κατάθλιψης και του άγχους, όσο και σε σωματικές, με την φαρμακευτική χρήση να βοηθάει σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών, ενδεικτικά αναφέρουμε τις διάφορες μορφές καρκίνου, τους χρόνιους πόνους και τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. 

Το CBD περιέχεται σε αρκετά σκευάσματα που έχουν παραχθεί για φαρμακολογική χρήση, με κύρια προϊόντα να είναι τα έλαια και οι κάψουλες CBD.

 

Οι δοσολογίες των προϊόντων της ιατρικής κάνναβης ποικίλλουν και εξαρτώνται από την πάθηση, το βάρος και την ηλικία του ατόμου, που συμβουλευόμαστε τον ιατρό του για την χρήση. Τα υπάρχων σκευάσματα έχουν εφαρμογή σε πολλές παθήσεις και για αυτό τον λόγο θα χρειαστεί να βρουν το κατάλληλο, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα που έχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize