Τελευταία Νέα

Η Γερμανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό για πρώτη φορά

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης «Gepard».

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μεσημεριανού διαλείμματος στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας που διοργάνωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, καθώς συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας, 26 Απριλίου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη την πρώτη της παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις μετά από εβδομάδες πιέσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να το κάνει, εν μέσω σύγχυσης σχετικά με τη στάση της.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης «Gepard» από τα αποθέματα της εταιρείας KMW τη Δευτέρα.

«Η πραγματική σημασία αυτής της απόφασης δεν έγκειται στη διαφορά που μπορεί να κάνουν τα Gepard στο πεδίο της μάχης, αλλά στο μήνυμα που στέλνουν», δήλωσε ο Mαρσέλ Ντίρσους, από το Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

«Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να υποστηρίζει σοβαρά την Ουκρανία και έρχεται περισσότερη βοήθεια».

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία, κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, όπως το εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντέτεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, η Μπούντεσβερ, βρίσκονται ήδη στο όριο όσων μπορούν να διαθέσουν, ενώ τα όπλα που θα μπορούσε να προσφέρει η γερμανική βιομηχανία στερείται πυρομαχικών και χρειάζονται αναβάθμιση.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο Σολτς, ένας σοσιαλδημοκράτης του οποίου το κόμμα υποστήριζε εδώ και καιρό στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μόσχα να αντιληφθεί τη Γερμανία ως μέρος στη σύγκρουση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Ωστόσο, μέλη των δύο μικρότερων εταίρων στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, αμφισβήτησαν αυτό το σκεπτικό, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα.

Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για βαρέα όπλα έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η Μόσχα μετατόπισε την επίθεσή της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, μια περιοχή που θεωρείται πιο κατάλληλη για μάχες με τανκς από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, όπου έλαβαν χώρα πολλές από τις προηγούμενες μάχες.

Η ανακοίνωση των παραδόσεων Gepard ήρθε μετά από αναφορές τη Δευτέρα ότι η αμυντική εταιρεία Rheinmetall ζήτησε την έγκριση της κυβέρνησης για την παράδοση 100 παλαιών οχημάτων μάχης πεζικού Marder και 88 παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1A5 στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς