Η ευθύνη για το περιβάλλον είναι υπεράνω κομμάτων

Το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της προστασίας του περιβάλλοντος, που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, είναι μείζονος σημασίας για να αναλωθεί σε συνήθη κομματικά πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, όπως είναι ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η αποτίμηση από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι βαριά.

Η διάβρωση του εδάφους στη Βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησο είναι τεράστια και θα επιβαρύνει τις περιοχές το φθινόπωρο με κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών.

Η ρύπανση του αέρα στην Αττική από τις πυρκαγιές θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό ενώ η τοξικότητα των υπολειμμάτων καπνού είναι τεράστια σε όλη την πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο κατολισθήσεων στη Βόρεια Εύβοια αυξάνεται δραματικά ενώ ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός και σε Αττική, Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα πρέπει να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά μέτρα ώστε να αποφύγουμε νέες τραγωδίες.

Επιπλέον, η επαναφορά των οικοσυστημάτων, ιδίως στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, θα είναι αργή, εκτιμάται μάλιστα ότι πάνω από 400.000 στρέμματα δεν θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

Επομένως θα απαιτηθούν πρόσθετες δράσεις για την αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας. Το θετικό για τη χώρα είναι ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ξεκινήσουν τα αναγκαία περιβαλλοντικά έργα και να ενισχυθούν οι δομές πυροπροστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανησυχητικά ευρήματα των επιστημόνων καταδεικνύουν την ανάγκη να γίνει αύριο στη Βουλή ουσιαστική συζήτηση για το αύριο της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος και να μην παρακολουθήσουμε «κοκορομαχίες». Αυτό περιμένουν οι πολίτες και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι διαχρονική και υπεράνω κομμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς