Τελευταία Νέα

Η Ελλάδα στην ελίτ της διεθνούς αγοράς πολυτελούς κατοικίας

Η Marriott ξεκίνησε από φέτος την ενοικίαση πολυτελών βιλών σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο

Στην παγκόσμια ελίτ της αγοράς πολυτελούς κατοικίας βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, με τον διεθνή ξενοδοχειακό κολοσσό της Marriott να εισέρχεται από το φετινό καλοκαίρι στην ενοικίαση πολυτελών βιλών και στη χώρα μας, όπου ήδη έχουν επενδύσει -ειδικά την τελευταία διετία- άλλοι επώνυμοι παίκτες, κυρίως από τον χώρο της παροχής υπηρεσιών ακινήτων.

Η έλευση της Marriott μέσω της Homes & Villas by Marriott International, η οποία διαθέτει ήδη τα πρώτα ακίνητα στους δύο premium προορισμούς της Ελλάδας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και την ανερχόμενη Πάρο, επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χώρα μας όσον αφορά στη μίσθωση πολυτελών βιλών, μία αγορά η οποία, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης, αναπτύσσεται συνολικά τα τελευταία χρόνια ως επενδυτικό προϊόν στη Μεσόγειο.

Μάλιστα σχετικές έρευνες (βλ. Αlgean Property) τοποθετούν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στις δύο πρώτες θέσεις στη Μεσόγειο, προσφέροντας τις υψηλότερες ακαθάριστες αποδόσεις με 8,5% και 6,4% αντίστοιχα σε σύνολο 30 προορισμών, μεταξύ των οποίων η Μαρμπέγια (4%), η Ιμπιζα (3,9%), οι τουρκικές ακτές (3,8%), το Σεν Τροπέ (3,8%), οι Κάννες (3,1%), το Κάπρι (3,1%), ακόμη και η Αθηναϊκή Ριβιέρα (3,4%) κ.ά.

Στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών εξάλλου έχει εισέλθει εδώ και λίγο καιρό και η γνωστή πλατφόρμα Airbnb, η οποία ήδη από τον Ιούνιο έχει βγάλει στον αέρα το νέο Airbnb Luxe, «την εμπειρία πολυτελούς διαμονής», όπως την ονομάζει, με καταλύματα που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 15.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Μέχρι στιγμής, τα σπίτια 5 αστέρων που προσφέρονται προς ενοικίαση μέσα από τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου οι πρώτες προσθήκες στις Κυκλάδες, που ούτως ή άλλως είναι από τις πιο δυνατές αγορές για την εταιρεία.

Οι ενοικιάσεις με  την υπογραφή Μarriott

 

H Homes & Villas by Marriott International είναι το brand για τη νέα δραστηριότητα του αμερικανικού κολοσσού, η οποία ανακοινώθηκε λίγο πριν από το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης του ξενοδοχειακού ομίλου σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, ανταποκρινόμενη στις νέες τάσεις της αγοράς όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τον «τυφώνα» Airbnb στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η δραστηριότητα της Homes & Villas by Marriott International ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του περασμένου Μαΐου με την προσφορά 2.000 premium και πολυτελών κατοικιών σε πάνω από 100 προορισμούς σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Καραϊβική και Λατινική Αμερική. Η νέα δραστηριότητα παρέχει στους επισκέπτες τον χώρο και την άνεση μιας κατοικίας, ταυτόχρονα όμως με την υπογραφή ενός μεγάλου παγκόσμιου ονόματος του κλάδου της διεθνούς φιλοξενίας και τα ειδικά προνόμια που προσφέρουν τα προγράμματα ανταμοιβής της Marriott.

To ξεκίνημα, με τη μορφή του πιλότου, για τον εισηγμένο αμερικανικό όμιλο, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του, «θέλει να καινοτομεί όσο εξελίσσονται και οι ανάγκες των καταναλωτών στον τομέα των ταξιδιών», είχε γίνει το 2018 μέσα από την Tribute Portfolio Homes και την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Όπως διαπίστωσαν, πάνω από το 90% των πελατών ήταν μέλη του προγράμματος επιβράβευσης, ενώ οι κρατήσεις σε πολυτελείς κατοικίες είχαν μέσο όρο διαμονής πάνω από το τριπλάσιο σε σύγκριση με μια τυπική ξενοδοχειακή κράτηση, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πολύ αποδοτική, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους για τον όμιλο.

Οι βίλες που προσφέρονται προς ενοικίαση από το νέο brand της Μarriott θα πρέπει να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο αμερικανικός όμιλος φιλοξενίας (από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι τους κανόνες ασφαλείας) και πριν αυτές ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της Marriott να έχουν ελεγχθεί από την ίδια μέσα από τις συνεργασίες που έχει συνάψει με μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

«Οι εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται επιπλέον σε στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου, να εξασφαλίσουν ότι αυτοί συμμορφώνονται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε κάθε χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στις βίλες παρέχονται υπηρεσίες που προσφέρουν τα brands της Marriott στα ξενοδοχεία της (π.χ. Wi-Fi υψηλών ταχυτήτων, λευκά είδη και είδη μπάνιου κ.ά.), ενώ στην περίπτωση που ο πελάτης έχει κάποιο ιδιαίτερο αίτημα δεν έρχεται σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της βίλας αλλά με την εταιρεία διαχείρισης που ενεργεί για λογαριασμό του τελευταίου. Στην Ευρώπη το νέο brand της Marriott έχει ξεκινήσει με παρουσία, εκτός από τη χώρα μας, στους top μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, αλλά και η ανερχόμενη Κροατία, η Αγγλία, η Σκωτία και η Ιρλανδία.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο των πολυτελών κατοικιών με την υπογραφή του αμερικανικού κολοσσού περιλαμβάνει 40 πολυτελείς βίλες αλλά και μικρά σπίτια, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται -πού αλλού- στη Μύκονο.

Στη Σαντορίνη ωστόσο βρίσκεται η ακριβότερη βίλα, νοικιάζεται αντί 5.900 ευρώ ανά διανυκτέρευση, τιμή που ανεβαίνει ανάλογα με την περίοδο. Η βίλα με δυνατότητα φιλοξενίας 10 επισκεπτών έχει επιφάνεια 350 τ.μ., με 5 υπνοδωμάτια και 6 μπάνια, διαθέτει πισίνα και απεριόριστη θέα στο ηφαίστειο, ενώ στις υπηρεσίες, πέραν των standards (24ωρη εξυπηρέτηση, υπηρεσίες καθαριότητας κ.τ.λ.), περιλαμβάνεται και προσωπικός μπάτλερ.

Στη Μύκονο οι πιο υψηλές τιμές που προσφέρονται μέσα από τη Homes & Villas by Marriott International κυμαίνονται πέριξ των 4.500 ευρώ ανά διανυκτέρευση, οι οποίες είναι κατά μέσο όρο από τις πιο υψηλές, ενώ δεν υπάρχουν επιλογές κάτω των 1.200 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Πιο οικονομική, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η Πάρος, η πιο νέα προσθήκη, όπου υπάρχουν κατοικίες με 700 ευρώ ανά διανυκτέρευση και δυνατότητα φιλοξενίας 10 ατόμων, αλλά ακόμη και με 300 ευρώ με δυνατότητα φιλοξενίας 4 ατόμων. Μικρά σπίτια τύπου γκαρσονιέρας προσφέρονται και στη Σαντορίνη, με τιμές που ξεκινούν από 320 ευρώ και δυνατότητα φιλοξενίας 3 επισκεπτών.

Στην αντεπίθεση η Airbnb

Oι μισθώσεις πολυτελών κατοικιών προσφέρoυν πλέον πεδίον δόξης λαμπρόν και για τη διάσημη διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, η οποία διαπίστωσε ότι πέρυσι οι κρατήσεις σπιτιών μέσα από την Airbnb που κοστίζουν πάνω από 1.000 δολάρια την ημέρα αυξήθηκαν πάνω από 60%.

Σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες της προσαρμοζόμενη ταυτόχρονα στις νέες τάσεις της αγοράς και του πολυτελούς τουρισμού (σύμφωνα με έκθεση της Analytical Research Cognizance, η αγορά διεθνών ταξιδιών πολυτελείας μέχρι το 2024 θα φτάνει σχεδόν τα 8,5 δισ. δολάρια, από 5,2 δισ. το 2019), η Airbnb ήδη από φέτος τον Ιούνιο ξεκίνησε τη νέα της υπηρεσία Airbnb Luxe για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, που περιλαμβάνουν από αμπελώνες στην επαρχία της Τοσκάνης και σαλέ στις ελβετικές Αλπεις μέχρι απομονωμένες βίλες στο Μπαλί.

«Οι λάτρεις της λογοτεχνίας μπορούν να αναζητήσουν έμπνευση και πολυτέλεια στη Villa Fleming στην Τζαμάικα, εκεί όπου ο Ιαν Φλέμινγκ έγραψε τη διάσημη σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του θρυλικού Τζέιμς Μποντ. Aλλοι μπορεί να προτιμούν την απόλυτη ιδιωτικότητα και την αποκλειστικότητα, κλείνοντας ένα ολόκληρο νησί με τη δική του ζώνη ώρας στη Γαλλική Πολυνησία, με την επιμέλεια του Γκι Λαλιμπερτέ, ιδρυτή του Cirque du Soleil και του Lune Rouge», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπως επισημαίνεται από την πλατφόρμα, κάθε κατάλυμα του Airbnb Luxe είναι διακοσμημένο από ειδικούς, διαθέτει πολυτελείς παροχές, υπηρεσίες και έναν αποκλειστικό υπεύθυνο οργάνωσης ταξιδιών, ενώ έχει ελεγχθεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι πληροί όλα τα κριτήρια ενός προορισμού υψηλών προδιαγραφών.

Οταν γίνεται κράτηση στο Airbnb Luxe, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με έναν αποκλειστικό υπεύθυνο οργάνωσης ταξιδιών, υπεύθυνο για να εξασφαλίσει από τη διαμονή των 5 αστέρων μέχρι και τραπέζι σε εστιατόριο με αστέρια Michelin. Αυτός σχεδιάζει κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού, με παραλαβή από το αεροδρόμιο, προσωπική υποδοχή, κατάλυμα εξοπλισμένο ανάλογα με τις επιθυμίες του ταξιδιώτη, προσωπικό σεφ και γενικότερα την εξασφάλιση μιας τοπικής ομάδας επαγγελματιών που θα είναι στη διάθεση του επισκέπτη.

Ο νέος κατάλογος με τα πολυτελή ακίνητα περιλαμβάνει πάνω από 2.000 κατοικίες και οι τιμές τους κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 2.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση. Ολα τα ακίνητα έχουν περάσει από «αυστηρή αξιολόγηση και εξέταση σε πάνω από 300 διαφορετικά κριτήρια» ώστε να πάρουν το πράσινο φως και να ενταχθούν στη νέα υπηρεσία ανάλογα με την τοποθεσία τους, τον περιβάλλοντα χώρο και τις υπηρεσίες που τα συνοδεύουν, όπως η ύπαρξη σεφ, οδηγού και μπάτλερ. Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη οι προορισμοί που προσφέρουν κατοικίες οι οποίες πληρούν τα standards και έχουν ελεγχθεί από την πλατφόρμα βρίσκονται στο Λονδίνο, στη Σικελία, στην Τοσκάνη, στις ελβετικές Αλπεις, στην Απουλία, και γενικότερα στον ιταλικό Νότο, ωστόσο έως το τέλος του 2019 θα προστεθούν και άλλες πόλεις, όπως το Μιλάνο, το Παρίσι κ.ά.

Η πλατφόρμα δεν έχει εντάξει επί του παρόντος την Ελλάδα στη νέα υπηρεσία, αλλά μέσα από την κεντρική της υπηρεσία διατίθενται πολυτελείς βίλες κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και την Αττική Ριβιέρα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για καταλύματα πολυτελείας στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι στον πιο premium ελληνικό προορισμό, αυτόν της Μυκόνου, 7 στους 10 επισκέπτες (69%) που κάνουν αναζήτηση μέσα από την Airbnb αναζητούν κατάλυμα με πισίνα, ενώ υψηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαντορίνη, φτάνοντας το 65%.

Δείτε επίσης!

Χανιά – Απευθείας σύνδεση με την Βουδαπέστη ανακοίνωσε η Ryanair

Nέα δρομολόγια από Βουδαπέστη προς Μύκονο και Χανιά στο πλαίσιο του καλοκαιρινού της προγράμματος, ανακοίνωσε …

Ακίνητα – Έρχονται οι νέες τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές

Οι εκτιμητές ακινήτων, σύμφωνα με την απόφαση Σταϊκούρα, θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize