“Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεργός της δίκαιης ανάπτυξης”

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης Ι» για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα περιέχει μια σημαντική μεταρρύθμιση αυτήν της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, που μαζί με την καθιέρωση για πρώτη φορά τοπικών δημοψηφισμάτων και με άλλες διατάξεις, θα φέρουν περισσότερο άνεμο δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγονται εδώ και δεκαετίες με απλή αναλογική τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τότε πως γίνεται όταν καθιερώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «διαλύεται το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας»;

Για τη ΝΔ η υπεράσπιση του ξεπερασμένου και αντιδημοκρατικού μοντέλου του πλειοψηφικού συστήματος εκλογής αιρετών, πάει μαζί με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, το outsourcing, την υποχρηματοδότηση, τις απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης 2012-2014 με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίθετα, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής θα προωθήσει (ίσως με δυσκολίες το πρώτο διάστημα) την συνεννόηση και τις συγκλίσεις των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Ήδη το 90% των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων είναι ομόφωνες, κάτι το οποίο καταρρίπτει το επιχείρημα της ακυβερνησίας. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που επιλέγουν δημοκρατικά οι πολίτες για να τους εκπροσωπήσουν.

Οι καλοπροαίρετοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και οι αιρετοί γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν βάση οι αντιπολιτευτικές κορώνες ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποδηγετήσει την αυτοδιοίκηση. Γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αιρετών δεν ανήκει στον δικό της πολιτικό χώρο, συνδιαμορφώνει μαζί με την αυτοδιοίκηση μέσω των περιφερειακών-αναπτυξιακών συνεδρίων το αύριο των περιοχών της χώρας, χωρίς διακρίσεις για τις πολιτικές ταυτότητες των αιρετών.

Στην Κρήτη π.χ., δρομολογούνται λύσεις για σοβαρά άλυτα προβλήματα υποδομών που ταλαιπωρούν τον τόπο για δεκαετίες (ΒΟΑΚ, δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης, αεροδρόμιο, φράγματα, επαρχιακή οδοποιία, κλπ). Προβλήματα που δεν λύθηκαν όταν «έρεε το δημόσιο χρήμα». Λύνονται τώρα από μια κυβέρνηση που παρέλαβε μια χρεωκοπημένη χώρα σε δημοσιονομική επιτροπεία. Για να μην μιλήσουμε για τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών, την ομαλή και ενισχυμένη με προσωπικό και χρήμα λειτουργία των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας που είχαν καταρρεύσει επί Σαμαρά-Βενιζέλου και την ίδρυση (για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια) νέων δομών υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των ΤΟ.Μ.Υ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει τέλος στην παλαιοκομματική λογική των χρηματοδοτήσεων «των δικών μας δημάρχων και περιφερειαρχών». Για πρώτη φορά τα γραφεία των υπουργών είναι ανοικτά και άμεσα προσβάσιμα σε όλους ανεξαίρετα τους αυτοδιοικητικούς, χωρίς μεσολαβήσεις των γνωστών παραγόντων.

Αυτά τα βλέπει η κοινωνία και γελά με τις κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος που εκφράζει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη-Άδωνι Γεωργιάδη και τα γνωστά φιλικά τους έντυπα (Μαρινάκης, κλπ), ότι μας κυβερνά ένα δήθεν αυταρχικό καθεστώς.

Η απλή αναλογική διευρύνει ουσιαστικά την δημοκρατία στον λαϊκοδημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης, η οποία μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποκτήσει τις αρμοδιότητες που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η απλή αναλογική μειώνει τον αυταρχισμό, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση και δίνει κίνητρα για μια πιο δίκαια και ποιοτική τοπική διακυβέρνηση, στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν, στη συνέργεια και τις προγραμματικές συγκλίσεις για την δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Γιώργος Βλαστός

Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς