Τελευταία Νέα

Hubble – επανήλθε σε λειτουργία και κατέγραψε νέες εικόνες του Σύμπαντος

Οπως ανακοίνωσε η NASA, οι τεχνικοί της κατάφεραν να επιδιορθώσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 

Η NASA έπειτα από έναν μήνα προσπαθειών κατάφερε να διορθώσει το τεχνικό πρόβλημα που είχε θέσει εκτός λειτουργίας το πρώτο τηλεσκόπιο που έστειλε ο άνθρωπος στο Διάστημα. Στις 13 Ιουνίου ο πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων παρουσίασε μια σοβαρή βλάβη.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, που ελέγχει τα συστήματα και τα όργανά του, έπαψε να λειτουργεί. Παρόμοιες βλάβες είχε υποστεί το τηλεσκόπιο και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά κάθε φορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ακόμη και με επανδρωμένες αποστολές) τα προβλήματα ξεπερνιόνταν, με αποτέλεσμα αντί για δέκα έτη, που ήταν η αρχική πρόβλεψη για τη διάρκεια της ζωής του, το Hubble να συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα 31 συναπτά έτη.  Οι τεχνικοί της NASA προσπάθησαν να διορθώσουν τη βλάβη στον υπολογιστή του τηλεσκοπίου, αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Προσπάθησαν στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα λειτουργίας του Hubble, αλλά και πάλι απέτυχαν.

Τότε άρχισε να διαφαίνεται ότι πιθανότατα αυτή τη φορά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αφού η NASA έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άλλη επανδρωμένη αποστολή επισκευής του Hubble. Τον Οκτώβριο αναμένεται η εκτόξευση από τη NASA του νέου, προηγμένου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που καταγράφεται ως ο «διάδοχος του Hubble». Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνικοί της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν τις προσπάθειες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι τεχνικοί κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία το εφεδρικό σύστημα του Hubble. Με έκπληξή τους μάλιστα διαπίστωσαν ότι παρά τη βλάβη και το χρονικό διάστημα που πέρασε, τα όργανα του τηλεσκοπίου λειτουργούν μια χαρά και τα περισσότερα δεν χρειάζονται καν νέα βαθμονόμηση ή άλλη ρύθμιση. Αμέσως μετά την επαναλειτουργία του, το Hubble κατέγραψε εικόνες από μακρινούς γαλαξίες. Αριστερά στην εικόνα εικονίζεται το ζεύγος γαλαξιών ARP-MADORE2115-273 που βρίσκονται σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης. Δεξιά στην εικόνα εικονίζεται ο σπειροειδής γαλαξίας ARP-MADORE0002-503 που διαθέτει τρεις μεγάλες σπείρες. Οι τρεις γαλαξίες στις δύο εικόνες βρίσκονται σε ένα γαλαξιακό σμήνος σε απόσταση 490 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

«Το Hubble είναι ένα εμβληματικό μηχάνημα, που εδώ και τρεις δεκαετίες μας προσφέρει εκπληκτικές εικόνες και πληροφορίες από το Σύμπαν. Είμαι περήφανος για την ομάδα του Hubble, από τα στελέχη που ασχολούνται σήμερα με αυτό μέχρι εκείνους που εργάστηκαν για τη δημιουργία του και τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του και υποστήριξαν την ομάδα με τις γνώσεις και την πείρα τους. Χάρη σε αυτούς το Hubble θα συνεχίσει να χτίζει την κληρονομιά του, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας για το Σύμπαν» αναφέρει σε δήλωση του ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον. To Hubble, μάλιστα, όχι απλώς συνήλθε, αλλά έπιασε αμέσως δουλειά, καταγράφοντας και πάλι εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς